Baraka Okuma-Tartışma Grubu, geçtiğimiz Cumartesi, İşçi Filmleri Festivali’nin konuğu olarak adada bulunan akademisyen-yazar Nevzat Evrim Önal ile buluşarak söyleşi düzenledi.

Bir süreden beridir “İnsan Bencil mi?” kitabını okumakta olan topluluk üyeleri, yazarın kitabı yazma amacını, insanın ve doğasının tarihsel gelişim sürecinde geçirdiği toplumsal evrimi ve günümüz koşullarında insanın bencilliği iddiasının sebep ve sonuçlarını Nevzat Evrim Önal’dan dinleme imkanı buldular. Kitap hakkında soru ve yorumlarını yazara ileten okuma grubu üyeleri, Önal’a kitaplarını imzalattılar. Etkinlikte “İnsan Bencil mi?” kitabında yer alan kısa bir oyun da okuma tiyatrosu şeklinde sunuldu.

Baraka Okuma-Tartışma Grubu, katılıma açık olarak, her perşembe 18.00-19.30 saatleri arasında “İnsan Bencil mi?” kitabını okumaya ve tartışmaya devam ediyor.

Kitabın konusu ise şöyle:

İnsan hakkında hep birbirine benzer öyküler anlatılıyor: “İnsan kötüdür, insan şiddet düşkünüdür, insan ekolojik seri katildir, insan bencildir…” Öyle ki, sanki Afrika savanalarında hiç iki ayağımızın üzerine doğrulmuş olmasak; alet yapmamış, bilinçlenmemiş, birbirimizle konuşmaya başlamamış, ateşler yakıp başında oturmamış, tohumu evcilleştirmemiş, uygarlıklar kurmamış, kısacası insanlaşmamış olsak, en iyisi olacaktı.

Nevzat Evrim Önal bu kitapta, bu öykülere karşı bir öykü yazıyor. Yuvel Noah Harari ya da Richard Dawkins gibi bir yandan insanın kötücül olduğunu iddia eden, diğer yandan ise günümüz toplumunun (her nasılsa) “mümkün olanların en iyisi” olduğunu iddia eden ideologların karşısına; daha iyi bir toplum ve kendi varoluşuyla daha barışık bir bireyi inşa edebileceğimiz iddiasıyla çıkıyor. Bunun için, insanın uzun tarih yolculuğu boyunca toplum ve bireyin birlikte gelişimini takip ediyor ve bugün bulunduğumuz, pek de övülmeye değer olmayan noktaya nasıl geldiğimizi, bir çıkış arayarak inceliyor.

Editör: Yasemin Canbaz