Kapalı Maraş'ta 2017 yılında görülen ardından da önce Mağusa'ya daha sonra da Lefkoşa'ya kadar birçok bölgede görülen babutsa ağaçlarını yok eden “zararlı” böcek, yayılmaya devam ediyor.
Özellikle Mağusa'da neredeyse babutsa bitkisinin kökünü kazıyan böcek, yurttaşların yaz aylarında toplayıp, büyük beğeni ile tükettikleri babutsadan mahrum kalmasına neden oldu.
Özel olarak yapılan foni biçimindeki tutaçlarla toplanan, dikenli kabuğu özenle soyularak tüketilen babutsa meyvesi, ülkemizde artık sadece bir kaç bölgede bulunabiliyor. Mağusa'da daha 4-5 yıl öncesine kadar bedava toplanan ve tüketilen babutsa, şimdi sadece manav reyonlarında âdeti 5 TL gibi bir fiyata bulunabiliyor.
Aslında babutsalarımızı yok eden bu böcek türü dünyada en değerli böcekler arasında yer alıyor. "Boya Koşnilleri (Dye Cochineal)” türü böceklerin "Dactylopius Opuntiae Scale” çeşidi olan söz konusu böcek, babutsadan da fazla ekonomik değer taşıyor ama değerlendirilebilirse... Gıda, tekstil, kozmetik ve ilaç sanayinde yaygın kullanımı olan bu böceğin, gram fiyatının altından değerli olduğunu söyleyen uzmanlar da var.
Değirmenci: Terk edilmiş evler ve
dere yataklarına dikkat edilmeli
Gazetemize konuşan Tarım Dairesi Müdürü Reşat Değirmenci, zararlı böceğin önce Mağusa’da özellikle Maraş'ın kapalı bölgesinde yoğun şekilde görüldüğünü söyledi.
Zararlının daha sonra Mağusa ve kapalı Maraş'ın dışına hızlı şekilde yayılmaya başladığını ifade eden Değirmenci, son olarak da Lefkoşa'da görüldüğünü kaydetti.
“Bilgilendirme yapıyoruz, ilaç dağıtamıyoruz”
Babutsaları kurutan bu zararlı ile mücadelede popülasyonunun yoğun olduğu yerlere yoğunlaşmak gerektiğine dikkat çeken Değirmenci, özellikle terk edilmiş evlerde ve dere yataklarında bulunan bakımları yapılmayan babutsalarda etkin mücadelede bulunmak gerektiğinin altını çizdi.
Değirmenci, zararlı ile mücadelede etkili olan ilaçların zirai ilaç satışı yapan bayilerde bulunduğunu söyledi.
Küçük alanlarda yapılacak mücadelenin tazyikli su ve fırçalama yöntemi ile de yapılabileceğini anlatan Değirmenci, geniş alanlarda yapılacak mücadelede de belediyelerle işbirliği yapılması gerektiğini belirtti.
Belediyelerin terk edilmiş evlerde bulunan babutsaları ve dere yataklarında bulunan babutsaları ilaçlaması gerektiğini ifade eden Değirmenci, Tarım Dairesi olarak yıllardır bilinçlendirme çalışmalarında bulunduklarını, ancak son yıllarda bütçe yetersizliği nedeniyle hem kaktüs koşnili hem de kırmızı palmiye böceği ile ilgili ilaç dağıtımı yapamadıklarını açıkladı.
İlgili zararlının ekonomiye kazandırılabilecek bir tür olduğuna da değinen Değirmenci, kumaş boyamasında çok değerli olduğunu belirtti.
Hocanın: Lefkoşa’da da görüldü
Ziraat Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Sema Şişman Hocanın, yıllardır babutsalarımızın yok olmasına neden olan zararlı böceğin yayılmasının önüne geçebilmek için geçmişte Tarım Bakanlığı, Ziraat Mühendisleri Odası ve asker ile ortak bir platformda ilaçlama yöntemi ile mücadele edildiğini söyledi.
Hocanın, Mağusa'nın Maraş Bölgesi'nde ilk olarak görülmeye başlayan bu zararlının Beyarmudu ve Serdarlı köyleri ve son olarak Lefkoşa'da görüldüğünü kaydetti. Söz konusu zararlının ekonomik değeri de olduğunu ifade eden Hocanın, zararlının dünyada çok değerli bir doğal boya kaynağı olduğunu kaydetti.
“Doğal böcekler, zararlı kontrol altına alınabilir”
Sema Şişman Hocanın, zararlının İsrail'de de görülmeye başlandığını dile getirdi.
Öncelikle böceğin mi değerlendirileceğine yoksa sadece babutsalarımızın mı korunacağına karar verilerek ulusal bir yol haritası çizilmesi gerektiğini belirten Hocanın, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Tarım Dairesi’nin üreticiye teknik bilgi ve ilaç desteği sağladığını ancak son dönemlerde yeterli bütçe olmadığı için ilaçlama yapılmadığını bildirdi.
Mücadelede, sadece kimyasal ilaçlama ile sorun giderilemeyeceğini, biyolojik mücadelenin de sisteme dahil edilerek entegre bir mücadele yöntemi izlenmesi gerektiğinin önemli olduğunu kaydeden Hocanın, yine doğal böceklerle zararlının kontrol altına alınabileceğini vurguladı.