Avrupa Komisyonu Yeşil Hat Tüzüğü’nün uygulanmasına ilişkin raporu kabul etti.
Rapor, 2022'de Yeşil Hat üzerinden yapılan ticaretin yüzde 138 artarak 14,6 milyon euroyu aşan rekor bir değere ulaştığını gösterirken; 2021'deki bu değer 6,2 milyon euroya yakındı.
Rapor ayrıca, 2021'de kaydedilen 2,3 milyon geçişle karşılaştırıldığında, Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıslı Türkler, diğer AB vatandaşları ve üçüncü ülke vatandaşlarının Yeşil Hat geçişlerinde yaklaşık 6 milyona ulaşan kayda değer bir artış olduğunu ortaya koyuyor.
Bu artış Covid-19 pandemisinin ardından hayatın normale dönmüş olduğuna işaret ediyor.
Avrupa Komisyonu Siyasi İşler Basın Müşaviri Dr. Kezban Akansoy tarafından yapılan açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
“Bugün Komisyon aynı zamanda 2022 yılında Kıbrıs Türk toplumuna yönelik Mali Yardım Programının uygulanmasına ilişkin yıllık raporu da kabul etmiştir.
AB'nin 2022 yılı için ayırmış olduğu finansman 33.4 milyon euro idi. Program geçtiğimiz yıl birçok çalışmanın yanı sıra 2007'den bu yana 2 binden fazla öğrencinin yararlandığı Kıbrıslı Türklere yönelik burs programını finanse etmiştir.
5 milyon euroluk 2022 katkısı, yaklaşık 300 öğrencinin daha AB'de eğitim görmesini sağlayacaktır. Bugüne kadar Kıbrıs genelinde 120'den fazla kültürel eseri restore eden veya koruma altına alan iki toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi’ne önemli çalışmalarını sürdürebilmesi için 2.6 milyon euro verilmiştir.
Komisyon ayrıca, Kıbrıs Türk toplumunun gıda güvenliği ve hayvan sağlığına ilişkin AB standartlarına uyum sağlamasına yardımcı olmak için çalışmalarına devam etti, böylece Kıbrıslı Türk peynir üreticileri uyum sağladıkları takdirde 'Χαλλούμι' (Halloumi)/'Hellim'in AB’de Korumalı Menşe Adı olarak tescil edilmesinden faydalanıp, yeşil hat üzerinden AB pazarına satış yapabileceklerdir.”