Editör: TE Bilisim
Akademisyen Dr. Türkay Öyken: Herhangi bir korkuya gerek yoktur…
Akademisyen Dr. Türkay Öyken, ülkemizde denizin çekilmesinin tümüyle meteorolojik bir olay olduğunu belirterek, “Bu çekilmenin yaşanılan deprem aktivitesiyle alakası yoktur. Tamamen dönemsel olarak belli mevsimlerde rüzgârın hep aynı yönde esmesiyle beraber ortaya çıkan bir hadisedir” dedi.
Denizin çekilmesinin, tamamen dönemsel olarak belli mevsimlerde rüzgârın hep aynı yönde esmesiyle beraber ortaya çıkan bir hadise olduğunu kaydeden Öyken, herhangi bir korkuya gerek olmadığını vurguladı.
Akademisyen Dr. Türkay Öyken, bagimsiz.com için şu açıklamayı yaptı:
“Ülkemiz kıyılarında görülen deniz sularının çekilmesinden insanlar tedirginlik duymakta. Bu çekilmenin yaşanılan deprem aktivitesiyle alakası yoktur. Tamamen dönemsel olarak belli mevsimlerde rüzgârın hep aynı yönde esmesiyle beraber ortaya çıkan bir hadisedir. Herhangi bir korkuya gerek yok. Bu vesile ile yaşadığımız acı deprem olayında hayatını kaybedenlere baş sağlığı diler, yaralıların bir an önce sağlığına kavuşmasını ve depremden etkilenen yerlerin yeniden inşa edilmesini temenni ediyorum. Düşüncelerimiz bu ağır doğal afetin tüm mağdurlarıyla birlikte. Acil şifalar diliyorum…
Türkiye'nin batısında yer alan yüksek basınç merkezi nedeniyle Marmara Denizi'ne doğru uzun bir süredir rüzgarlar kuzeyden güneye doğru esmektedir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne göre kuzey doğulu (poyraz) şeklinde esen bu rüzgârın sürati yaklaşık 20 km/saattir.
Bu rüzgâr, Marmara Denizi kıyısında yer alan yüzeydeki deniz suyunu sürekli olarak ülkemize doğru taşımaktadır. Bu sebeple, kuzey kıyısında su seviyesi düşüp çekilirken, güney kıyılarında seviye artmaktadır. Sonuç olarak Bafra ve Girne Liman Bölgesinde gözlemlediğimiz bu olay tümüyle meteorolojik şartlardan kaynaklanmaktadır. Deniz yaklaşık 15 metre çekilirken, daha önce görülmeyen kayalıklar ortaya çıktı. Özellikle alçak kıyılarda, bu çekilmeler daha belirgin bir şekilde görülmektedir.
Yaklaşık 10 günden beridir devam eden bu çekilmeler için endişelenecek bir durum yok. Deniz suyundaki çekilmenin sebebi yaşadığımız sert poyraz ve gelgite bağlı basınçtan kaynaklı. En kısa sürede deniz yavaş yavaş yerine gelecek…
Bu durum neredeyse her yıl şubat ve mart aylarında tekrarlanıyor. Poyraz başta olmak üzere biraz gelgit ve biraz da yüksek basınç nedeniyle ama asıl neden kuzeyli rüzgarlar. Yani her yıl bu aylarda olan olağan bir durum.
Deniz suyu seviyesi, birçok faktör tarafından etkilenebilir ve bu faktörlere göre çekilme veya yükselme gösterir. Ana faktörlere bakacak olursak; Rüzgarlar ve Mevsimsel değişimler. Rüzgarlar, denizlerin su seviyelerini etkileyebilir ve denizlerin dalgalarını arttırabilir. Mevsimsel değişimler ise deniz suyu seviyelerinin çekilmesine veya yükselmesine neden olabilir. Örneğin, kış aylarında kuraklık, deniz suyu seviyesinin düşmesine neden olabilir.
Denizin çekilmelerinin sebepleri farklıdır. Depremle ilişkilendirmeye çalışıyorlar ama ilgisi yok. Poyraz estiğinde çekilmeler görülür, Lodosta bunun tam tersi olur ve sular yükselir. Bunlar, tamamen meteorolojik olaylarla ilgilidir. Deprem farklı, sonrasındaki tsunami farklıdır. Endişe edecek bir durum söz konusu değildir.”
Yorumlar