Sismik hareketlilik dalgası yaşayan İzlanda'da sadece 48 saat içinde 1485 deprem meydana gelmesi, volkanik patlama korkularını tetikledi.
Bu sarsıntıların çoğunun hissedildiği, ülkenin güneybatısındaki Reykjanes Yarımadası'nda yerin yaklaşık 5 kilometre altında volkanik magma birikmesi nedeniyle iki haftadan uzun süredir her gün küçük depremler oluyor.
Independent Türkçe'nin haberine göre, yüzeyin altında magma tüneli uzandığı için önlem amacıyla binlerce kişiye Grindavik kasabasını tahliye etmesi söylendi.
Birleşik Krallık (BK) Dışişleri Bakanlığı seyahat tavsiyesini güncelleyerek volkanik patlama ihtimalinin giderek arttığı uyarısında bulundu.
Bakanlığın resmi uyarısında "Reykjavik'in güneybatısındaki Reykjanes Yarımadası'nda depremler ve volkanik faaliyet belirtileri normal seviyelerin üzerine çıktı" diye belirtiliyor.
İzlandalı yetkililer bölgeyi, özellikle de Svartsengi Enerji Santrali ve Blue Lagoon yakınındaki Thorbjörn Dağı'nın kuzeybatısındaki alanı yakından izlemeye devam ediyor. 10 Kasım'da meydana gelen şiddetli deprem dalgasının ardından Sivil Koruma Alarmı verildi.
Grindavík kasabası önlem amacıyla boşaltıldı. Bazı yollar kapatıldı ve ziyaretçilere bölgeden uzak durmaları tavsiye edildi.
Keflavik Uluslararası Havalimanı normal şekilde çalışıyor. Halihazırda herhangi bir patlama yaşanmasa da bir patlamanın meydana gelme ihtimali giderek artıyor.
Yerel medyanın güncellemelerini takip etmeli ve yetkililerin, bölgeye seyahatle ilgili tavsiyelerine uymalısınız.
Ancak uyarıda, İzlanda'ya seyahat etmeme tavsiyesi vermekten kaçınılırken, BK'den yapılan uçuşlar da devam ediyor.
Havayolları ve tatil şirketlerinin seyahatleri normal şekilde gerçekleştirmesi, yolcuların planlarını iptal etmek için otomatik bir hakka sahip olmadığı anlamına geliyor.
İzlanda, Atlantik Ortası Sırtı üzerinde yer aldığı için doğal afetlere son derece yatkın bir yer. Atlantik Ortası Sırtı, Kuzey Amerika Levhası'yla Avrasya Lehvası'nın birbirinden uzaklaşarak volkanik patlamalara ve depremlere yol açtığı bir uzaklaşan levha sınırı.
Uzmanlar, artan volkanik tehdidin boyutunu hâlâ net olarak bilmiyor.
Leeds Üniversitesi Yeryüzü ve Çevre Okulu'nda doçent olan Dr. Evgenia Ilyinskaya, eski adıyla Twitter olan X'te yapıtığı paylaşımda şöyle dedi:
Bilimsel verilerin #Grindavik'in altındaki magmada meydana gelen iç püskürmeler hakkında bize ne söylediğine dair hâlâ çok fazla belirsizlik var ama genel fikir birliği, püskürmenin son patlamalarda görülenden daha büyük olduğu yönünde.