Ahmet KARAGÖZLÜ
Yeniboğaziçi’nin batı bölgesi “susuzlukla” boğuşmaya devam ediyor.
Kentin tüm bölgelerine su verildiği halde batı bölgesine halen yeterince su verilemiyor.
Neredeyse tüm bölgelerde su altyapısı olmasına rağmen birçok ev belediyeden hiç su alamıyor. Bu durum bölgede yaşayan vatandaşlardan da büyük tepki görüyor.
Yıllardır susuzlukla boğuşan bölge halkı Yeniboğaziçi Belediyesi’ni suçlarken belediye bu sorunun kendisinden kaynaklanmadığını iddia ediyor; topu devlete atıyor.
Bölgede yaşayan vatandaşlar, hâlâ evlerine tankerlerle su taşımaya devam ederken birçok vatandaş tankerlere para yetiştiremediğinden yakınıyor.
“Festivale para var, yeni depoya yok”
BAĞIMSIZ Gazete’ye konuşan bölge sakinleri, “Taşıma suyla değirmen dönmez” diyerek belediyeden hizmet alamadıklarını söyledi.
Bazı vatandaşlar ise belediyenin Pulya Festivali’ne para bulduğunu, ancak yeni depo inşa etmeye para bulamadığına dikkat çekti.
“Belediye festival yapacak parayı buluyor ama bize su veremiyor” diyen bazı bölge sakinleri, çağ dışı yaşamaktan bıkıp, usandıklarını dile getirdi.
Su ihtiyacını karşılamak için 1 yıldır tanker çağırdığını söyleyen bir başka vatandaş ise “Belediyenin sayesinde tankercileri zengin ettik” dedi.
Demir: Su sıkıntısı ‘belediyeyle’ ilgili değil…
Yeniboğaziçi Belediyesi Başkanı Katip Demir, Su İşleri Dairesi’yle birlikte mevcut su hattını baypas ettiklerini, suyun canlandığını ve su verilemeyen çok az bir yer kaldığını söyledi.
Demir, su sıkıntısının “belediyeyle ilgili olmadığını” belirterek “Devlet bize yeterli su verdiği müddetçe dağıtımını yapabiliyoruz” dedi; esas sorunun devletten kaynaklandığını ifade etti.
“Festivalle suyun ne bağlantısı var?”
Devletin belediyeye yüklü miktarda, yani saatte 180 veya 200 ton su vermesi durumunda hiç sıkıntı yaşanmayacağının altını çizen Demir, “belediye festival yapacak parayı buluyor ama bize su veremiyor” eleştirilerine de yanıt verdi.
Katip Demir, “Festivalle suyun ne bağlantısı var?” diyerek suyun devletin kontrolünde belirtti.
“Yeni depolar için kaynak arıyoruz”
Demir, su sorununu kalıcı olarak çözmek için geçen hafta Su İşleri Dairesi’nde toplantı yaptıklarını söyledi.
Söz konusu toplantıda Sınırüstü ve Mormenekşe köylerine “çok acil” 10’ar bin ton kapasiteli iki yeni depo yapılması için konsensüs sağladıklarını belirten Demir, projenin hazır olduğunu kaydetti.
Projenin finansını sağlamak için kaynak bulmaya çalıştıklarını ifade eden Demir, proje maliyetinin 51 milyon 810 bin TL olduğuna dikkat çekti.
Demir, söz konusu projenin hayata geçirilmesiyle bölgedeki “su sorunun” tarihe karışacağını ifade etti.
“Olmayan suyu veremeyiz”
Bölgede yaşayan vatandaşların konuyu bir türlü anlayamadığını söyleyen Demir, su sıkıntısı yaşanmasının tek sebebinin “devletin yeterli su vermemesi” olduğunu belirtti.
Bu konunun Su İşleri Dairesi’nin uhdesinde olduğunu yineleyen Demir, “Su İşleri Dairesi depolarımıza su sağladığı müddetçe herhangi sorun yaşamayız. Çünkü belediyenin bütün hatları tüm alanlara döşenmiştir. Hatta yerleşim alanı olmayan yerlere de su hatları döşenmiş durumunda” diye konuştu.
Sınırüstü köyündeki 1000 tonluk su deposunun 1960 yılında yapıldığını, aradan 64 yıl geçtiğini, ancak o dönemki nüfusla bugünkü nüfusun aynı olmadığını, mevcut deponun ihtiyacı karşılamadığını dile getiren Demir, “Olmayan suyu veremeyiz” dedi.
“Saatte 40 veya 140 ton su alabiliyoruz”
Sınırüstü’ndeki depodaki suyun taşmaması ve kontrol altında tutulabilmesi için şamandıranın deponun yarısında olduğuna dikkat çeken Demir, “Zaten mevcut depo yeterli değil, bir de yarısı dolu… Yani büyük bir depo olsa su daha basınçlı gelecek ve her yere yetecek” ifadelerini kullandı.
Demir, devletin belediyeye saatte 40 ton ile 140 ton arasında su verebildiğini belirterek yeni depoların inşa edilmesiyle su sorunu yaşanmayacağını kaydetti.