Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği, “ülkemizde uzun bir süredir ihmal ve istismar edilen yaşlıların sesi olmak ve hükümete ‘artık yeter’ demek” bugün sabah Sağlık Bakanlığı ile Başbakanlık önünde eylem yaptı.

   Eylemciler, “ Büyüklerimizin sağlık sorunlarına çözüm bulamayan utanın!!!”, “Sosyal devlet istiyoruz”, “Kimsesiz yaşlılarımız refakatçisi yok diye devlet hastanelerinde sağlık hizmeti alamıyor”, Hastanı yok sayma ölüme terk etme”, Sosyal yardım maaşları yaşlıların karnını bile doyurmuyor”, “Toplumlar yaşlılarına verdiği değer kadar gelişmiştir”, “İnsan onuruna yaraşır yaşlı bakımevleri istiyoruz” yazılı pankartlar taşıdı.

   Basın açıklamasını okuyan Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği Başkanı Hatice Jenkins, sigorta emeklisi 12 bin 772 kişinin asgari ücretin altında yaşlılık maaşı aldığına dikkat çekerek yaşlıların aldığı maaşın bakım hizmeti almalarına yetmediğini belirtti.

   Devlete ait bakımevlerinin yanı sıra özel bakımevlerinin durumunun daha da içler acısı olduğuna vurgu yapan Jenkins, bu zor ekonomik şartlarda devletin verdiği aylık 5 bin TL sosyal yardım maaşıyla yaşlıların karnını bile doyuramadığına vurgu yaptı.

Jenkins: Yaşlılarımız ve

bakımevleri sefalete itildi

   Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği Başkanı Hatice Jenkins, bakıma muhtaç yaşlıların sayısının her geçen gün artmasına karşın bakımevlerinde tek bir kişilik bile yer kalmadığını, devletin Lapta Huzurevi'ni 12 senedir inşa etmediğini belirterek Kalkanlı Bakımevi'nin tamir edilip daha fazla yaşlıya bakım sağlamamasına isyan etti.

   Özel bakımevlerinin durumunun daha da içler acısı olduğuna vurgu yapan Jenkins, bu zor ekonomik şartlarda, hiç bir devlet desteği olmadan, devletin verdiği, 5 bin TL sosyal yardım maaşıyla yaşlılara bakıldığını söyledi.

   Bugün bir yaşlının bakımevindeki bakım masrafının en az 15 bin TL olduğuna işaret eden Jenkins, Başbakan ile Çalışma Bakanı’na seslenerek, devletin ödediği 5-6 bin TL’lik sosyal yardım maaşının yaşlıların karnını bile doyurmadığına dikkat çekti. Beş yıldır bu sorunun düzeltilmesini beklediklerini söyleyen Jenkins, bu ekonomik krizde yaşlıların ve bakımevlerinin sefalete itildiğini, bundan da bakanların sorumlu olduğunu belirtti.

“Bu mu sizin sosyal devlet

anlayışınız, bu devletin onuru yok mu?”

   Jenkins konuşmasında şöyle dedi:

   “Özel bakımevlerini iyileştirmek için, bugüne kadar hiçbir şey yapmadınız. Onlar özeldir dediniz, geri çekildiniz. Ama devletin bile bakamadığı yoksul, engelli ve hasta yaşlıları onlara gönderdiniz. Pandemi döneminde bile özel bakımevlerini tek başına bıraktınız.

   Bakımevlerinde kalan kimsesiz yaşlılarımız devletin sağlık hizmetlerine erişemiyor. Yoksul yaşlılarımız, refakatçileri yok diye, devlet hastanelerinde yapayalnız, ihmal ve istismar ediliyorlar. Tek başlarına, altları dahi alınmadan, insanlık onurları kırılmış, ölüp kurtulmak için dua ederek bekliyorlar. Evet tam da bunlar için isyan ediyoruz!

   Sınırüstü Bakımevi'nde olup bitenleri biliyordunuz sayın yetkililer! Denetim raporları elinizdeydi, insanlık suçlarına niye göz yumdunuz? Orası için de özeldir dediniz bize. Hiç ilgilenmediniz, yaşlıların aç kalması, bakımsız kalması, uyuz olması, korona olması umurunuzda bile olmadı. Taa ki, basına yansıyan o korkunç video ortaya çıkana kadar. Yoksa, siz bugün, hala Sınırüstü bakımevini uzaktan seyredecektiniz.

   Tam bir buçuk yıl geçti. Sınırüstü Bakımevi'ni hala tamir edemediniz. Sayın Cumhurbaşkanı, sayın Başbakan, kendi sorumluluğunuzu Müteahhitler Birliğine ve sponsorlara atıp bıraktınız. Yapılanları devlet olarak gidip denetlemediniz bile. Bu mu sizin sosyal devlet anlayışınız? Bu devletin onuru yok mu?”

   Jenkins, huzurevleri ve yaşlı bakımevlerinin standartlarını yükseltmek için yasa yapıldığını, mecliste görüşülmeyi beklediğini belirterek şu anda var olan hiçbir bakımevinin bu yasanın gerektirdiği standartlara sahip olmadığını vurguladı.

“Yol haritanız nedir?”

   Jenkins, Başbakan'a ve Çalışma Bakanı'na da bir dizi soru yöneltti:

   “Bakımevlerinin standartlarını yasanın gerektirdiği şekilde yükseltmek için, nasıl bir yol izleyeceksiniz? Yol haritanız var mı?

   Bakımevlerine bina yapımı için arazi verecek misiniz? Kredi verecek misiniz? Bu alanda çalışacak personelin eğitimi için ne yapmayı planlıyorsunuz? Üzerinde çalıştığınız 2024 mali yılı bütçesine bakımevlerini desteklemek için maddi kaynak ayırdınız mı?”

“12 bin 772 kişi asgari ücretin

altında yaşlılık maaşı alıyor”

  Ülkemizde sosyal sigortalardan emekli 12 bin 772 kişinin asgari ücretin altında yaşlılık maaşı aldığına dikkat çeken Jenkins, “Bu yaşlılar da önümüzdeki yıllarda bakıma muhtaç olacak. Bu yaşlıların da aylık maaşları ne evde, ne de bakımevinde, bakım hizmeti almaya yetecek. Bunun farkında mısınız?” diye sordu.

   Yaşlılarımıza nasıl bir bakım vaat edildiğini de soran Jenkins, hükümetin, artık yaşlılara yönelik bir kamu politikası geliştirmesi ve bunu uygulamak için 2024 mali yılı bütçesinden kaynak ayırılmasını talep etti.

  Jenkins, “İnsan onuruna yaraşır bir bakım en doğal insan hakkımızdır. Yaşlı sefaletine, ihmal ve istismarına artık yeter” dedi.

   Eyleme,  Alzheimer Derneği, Akova Kadınlar Derneği, Bağımsız Gençlik Dermeği, Bağımsızlık Yolu, Cumhuriyetçi Türk Partisi, DAÜ-SEN, Denkay Başel Sosyal Gelişim Vakfı, Evrensel Hasta Hakları Derneği, GÜÇ-SEN, Polifonik Korolar Derneği, Kıbrıs Türk Barolar Birliği, Kıbrıs Türk Tabibler Birliği, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birliği de destek verdi.

Haber ve Fotoğraflar: Ahmet KARAGÖZLÜ

yaşlılar3yaşlılar 2yaşlılar1başbakanlık3başbakanlık2başbakanlık-1yaşlı hakları 2yaşlı hakları

Editör: Erol Kanlıada