Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği (KTİTB) Başkanı Osman Amca, ülkede kayıtlı taşeron işçi sayısının yaklaşık 750, kaçak işçi sayısının ise 2 bin olduğunu söyledi.

    Amca, kayıt dışı işçilerin, sektördeki piyasa dengelerini boğduğunu belirtti.

   BAĞIMSIZ TV’de köşe yazarı Okan Veli Şafaklı ile Deniz Gürgöze’nin sunduğu “Sıra Dışı” programına konuk olan Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği Başkanı (KTİTB) Osman Amca ve yönetim kurulu üyeleri, sektördeki kaçak işçi sorununu anlattı.

Amca: Kaçak işçiler nedeniyle haksız rekabet doğuyor

 

   Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği Başkanı Osman Amca, kayıt dışı olup, kayıt dışı iş yapanların haksız rekabete neden olduğunu söyledi. Amca, kayıt dışı olanların hem kendilerini hırpaladığını hem de devlete ödemeleri gereken vergiyi ödemediklerini vurguladı. Bu durumdan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın sorumlu olduğunu dile getiren Amca, “Birliğe kayıt olmak isteyen birçok şirket var ve bu rakam her geçen gün artıyor” ifadelerini kullandı.

   Birliğe kayıtlı kişilerin daha avantajlı olduğunu belirten Osman Amca, bu kişilerin sigorta yatırımı ve devletin sunduğu imkanlardan yaralanabildiğini söyledi.

  Amca, inşaat sektörünün 300 alt sektöre direkt katkı sağladığına değindi.

   Yönetim kurulunun 3 aydan az bir süre önce yeniden oluştuğuna dikkat çeken Amca, “Bir kişi birliğe üye olmak istiyorsa işin ustası olmalı, okulunu bitirmeli veya sınavda kendini kanıtlamalı” dedi.

“Sektör şu anda lale devrini yaşıyor”

   Osman Amca, sektörün şu anda “Lale Devri”ni yaşadığını belirterek “Eğer inşaat sektöründe şu anda kazanmıyorum, gelir elde etmiyorum diyen varsa kesinlikle katılmıyorum” dedi.

   2006 yılındaki “Annan Planı” döneminde yaşanan inşaat patlamasında ülkeye her yerden para geldiğini, fakat ülkeyi idare edenlerin bu dönemi iyi kullanamadığını ifade eden Amca, “Biz ülke olarak bu paraları resmen çarçur ettik” dedi. Bu nedenle hükümetin bu konuda bir şeyler yapması gerektiğini belirten Amca, şu anki dönemin daha iyi değerlendirilmesi gerektiğini anlattı.

    Ülkede zaman zaman yaptıkları işin karşılığını alamadıklarına dikkat çeken Amca, bu dönemlerde biraz zor duruma düştüklerini fakat bunun nadiren yaşandığını söyledi. Amca, bu tür sorunların çok uzun sürmediğini, bir şekilde halledildiğini vurguladı.

    Dönem dönem birlik üyelerini toplayıp bölgelere ziyarete gidildiğini, sektörle ilgili sorunların konuşulduğunu aktaran Amca, ziyaretler sonrasında yönetim kurulu olarak konuşup, herkesin yaşadığı sıkıntılar hakkında değerlendirme yaptıklarını söyledi.

Mehmet Benli: Müteahhit firmalar kaçak işçi çalıştırıyor

 

   Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği Asbaşkanı Mehmet Benli, 16 yıldır sektörde mücadele verdiklerini söyleyerek kalıp ve demir işleri gibi işlerin çok fazla olduğuna değindi.

   Bazı müteahhit firmaların kaçak işçi çalıştırdığını belirten Benli, denetim yapılmadığı için bu durumun yaşandığını, denetimin olduğu yerde bu sorunun baş gösteremeyeceğini dile getirdi. “Ülkenin yıllardır en büyük sorunu her konudaki denetimsizliktir” diyen Benli, inşaatların denetlenmesinin şart olduğunu vurguladı.

    Ülkedeki inşaatların Avrupa’daki gibi çevresinin kapanmasının gerektiğini ifade eden Benli, inşaatlarda iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının da bulunması gerektiğine dikkat çekti. Benli ayrıca, denetimle birlikte inşaat işçilerinin çalışma izninin sorulması gerektiğini de belirtti.

Sacit Sancak: Kaçak işçiler, taşeronların en büyük sıkıntısı

   Boyacılık yapan Sacit Sancak, kaçak işçinin, taşeronların en büyük sıkıntısı olduğunu söyledi.

   “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan talepte bulunuyoruz, bize sosyal sigorta ve vergi diliminde belli bir muafiyet verilmesi lazım” diyen Sancak, ülkenin yükünü çekenlerin taşeronlar olduğunu vurguladı.

   Boyacıların yaz sıcağı ve kış soğuğunda çalışamadığına dikkat çeken Sancak, çalışamadıkları günlerin kendilerini ödenmediğini anlattı.

   Sancak, müteahhitlerin büyük bir çoğunluğunun kayıtlı işçileri kullanmadığını, bunun yerine kaçak işçileri çalıştırdığını söyledi.