Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Mehmet Toycan, yetkisiz kişilerin elektrik işi yapmasının ölüme varan ciddi sonuçlara neden olduğunun altını çizerek halkın da bu konuda daha bilinçli davranarak, çalıştıkları elektrikçilere yetki belgesi olup, olmadığını sorması çağrısında bulundu.

   Elektrik Mühendisleri Odası ya da Elektrik Müteahhitleri Birliği’ne bağlı alanında yetkin ve ehliyeti olan (1. ile 4. derece) elektrikçilerle iş yapılmasının önemine değinen Toycan, EMO’dan yetki veya teknisyen belgesi ayrıca Elektrik Müteahhitleri Birliği’ne üyeliği olan kişilerle iş yapılması gerektiğinin altını çizdi.

    Toycan, son dönemlerde artan elektrikle bağlantılı ölümlü veya yaralanmalı iş kazalarına işaret etti, her bir insan hayatının önemine değindi.

   BAĞIMSIZ TV’de Genel Yayın Yönetmeni Ali Baturay ile Köşe Yazarı Emin Akkor’un sunduğu “Empati” programına konuk olan Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Toycan, yaklaşık bine yakın üyelerinin bulunduğunu, büyük bir meslek grubu olduklarını belirtti.

   Ülkede ekonomiye ciddi katkı sağlayan yatırımların yapıldığına dikkat çeken Toycan, elektrik mühendisliğinin bu anlamda “aranan bir meslek” olduğunu ifade etti.

   Bir yapı yapılacağında yetkili elektrik müteahhidi ve mühendisten mutlaka destek alınması gerektiği çağrısında bulunan Toycan, çok sık kullanıcı değiştiren, 30-40 yıllık binalarda da mutlaka elektrik tesisatının bakımının yapılması önerisinde bulundu.

   KIB-TEK’in görev alanının elektriği kapıya kadar getirmek olduğuna değinen Toycan, bina içindeki elektrikten mühendisin sorumlu olduğunu söyledi. Toycan, devletin meslek örgütleriyle işbirliği içinde bu işi yürütmesi gerektiğini ancak böyle bir sistemin şu anda ülkede olmadığını vurguladı.

   KIB-TEK’e yaptıkları sayaç ihalesinde şeffaflık çağrısının da yanıtsız kaldığını anlatan Toycan, “Burada yapılan bir yanlışın bedelini sonuçta toplum ödüyor. Birileri buna uygunluk verdiğinde maddi ya da manevi bedeli toplum ödüyor. KIB-TEK toplumun öz değeridir, herkes sahip çıkmalı. O yüzden hassasız, sorguluyoruz” dedi.

   Ülkede artan elektrikli araçlar konusuna da değinen Toycan, bu alanda komite kurduklarını, yasa taslağı hazırladıklarını ve ekim ayında zirve yapmayı planladıklarını söyledi.

Toycan: Elektrik mühendisliği aranan bir meslek

   Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Toycan, şu an bine yakın üyeleri olduğunu belirterek elektrik mühendisi sayısının “fazla” olmadığını, ihtiyaç duyulan bir meslek icra ettiklerini kaydetti.

   Mühendis olmasına rağmen mesleğini icra etmeyerek kamuda veya özel sektörde çalışan birçok üyelerinin bulunduğunu ifade eden Toycan, belediye kadrolarında da mühendislerin çalıştığını kaydetti.

   Ülkede yatırım alanının arttığını bu nedenle elektrik mühendisliğinin aranan bir meslek olduğunu ifade eden Toycan, ülkede elektrik mühendisliği bölümünün bulunduğu “10 mühendislik fakültesi” olduğunu söyledi.

Fakültelerle iletişimde olduklarını anlatan Toycan, KKTC vatandaşı genç mühendislere büyük önem verdiklerini ifade etti. Toycan, bu nedenle özellikle üçüncü sınıf öğrencilerin “endüstriden reel hayata geçişinde” herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için temas halinde olduklarını kaydetti.

   Mehmet Toycan, staj ve bitirme projeleri gibi çeşitli alanlarda öğrencilere katkı sağlamaya çalıştıklarını belirtti.

   Toycan, kamu dışında özel sektörde görev alan çok sayıda meslektaşları olduğunu ifade etti.

“Elektrikli cihazlar için bizden onay alınıyor”  

   Elektrik Mühendisleri Odası’nın “vize odası” olduğuna dikkat çeken Toycan, ülkeye gelen tüm elektrikli cihazlar için kendilerinden onay alındığını belirtti.

   Toycan, adaya giren elektrikli cihazların ön izinle gelmesi ve süzgeçten geçerek gelmesinin piyasaya sürdürülmesinin oldukça önemli olduğunu vurguladı.

   Piyasa denetimin de önemli olduğunu belirten Toycan, Dış Ticaret Yasası gereği EMO’ya onay yetkisinin verildiğini söyledi.

“Farklı standartlarda ürünler ülkeye getiriliyor” 

   Farklı ülkelerden farklı standartlardaki ürünlerin ülkeye getirildiğine dikkat çeken Toycan, topluma “en uygun ve en iyi standarttaki” ürünleri ulaştırmaya çalıştıklarını kaydetti.

   Toycan, “her pahalı ürün iyi olacak” diye bir durumun olmadığını, her ürünün kendisine göre bir garantisinin olduğunu belirtti.

   Önemli olanın İngiliz standartlarına uygun “fiş altyapısının” kullanılması ve “tesisatın düzgün” olması olduğunu dile getiren Toycan, bu standartlara uyulması gerektiğini ifade etti.

“Üçlü fiş kullanımı zorunlu hale getirildi”

   İngiliz sistemi üçlü fişlerin kullanılması için zorunluluk getirildiğini belirten Toycan, kullanım ve satış alışkanlığında değişim yaşandığını dile getirdi.

   Ticaret Odası ile Elektrik Mühendisleri Odası’nın 27 Aralık 2019’da protokol imzaladığına dikkat çeken Toycan, bu protokolle belirli bir amperin üzerinde olan cihazlara “üçlü fiş” kullanımının zorunlu hale getirildiğini kaydetti.

   Toycan, protokolün yürürlüğe girmesinin ardından ticaretle uğraşan insanların bu işe büyük özen gösterdiğini vurguladı.

“Piyasa denetimi şart”

   Ticaretle uğraşan kesim ne kadar özen gösterse de “piyasa denetiminin” şart olduğunu belirten Toycan, bu konuda şikâyeti olanların kendilerine ya da Ticaret Dairesi’ne ulaşması gerektiğini ifade etti.

   Toycan, satıcının “üçlü fiş” takmasının zorunluluk olduğunu yineledi.

   Ürün güvenliği yasa tasarısının da hazır olduğunu belirten Toycan, bu tasarının yasallaşması durumunda ön izinle gelen ürünlerin denetimlerinin yapılmasının, rafta da denetimi kapsayan bir sistemin hayata geçeceğini söyledi.

“Ütü ve fön makinesini uzatma kablosuyla kullanmayın”

   Uzatma kablosu kullanılırken dikkat edilmesi gerektiğini belirten Toycan, ütü, fön makinesi ve elektrikli sobalar gibi ısıya yol açan elektrikli cihazların uzatma kablosuyla kullanılmaması gerektiğini söyledi. 

   Toycan, yüksek akım çeken bu cihazların ısıya yol açarak yangın riski oluşturduğuna dikkat çekti.

   Mehmet Toycan, bu cihazların standartlara uygun sabit fişlere vidalanması ya da üçlü fiş üzerinden elektriğe bağlanması gerektiğini dile getirdi.

   Toycan, toplum bilincini artırmak için geçmişte uyguladıkları bazı kamu spotlarını yeniden hayata geçireceklerini vurguladı.

“Bazı klimalar, daha az elektrik tüketiyor”

   Elektrikli ısıtıcıların sanıldığı kadar “az elektrik tüketen cihazlar” olmadığına dikkat çeken Toycan, enerji tasarruflu bazı klimaların daha az elektrik tükettiğini söyledi.

   Toycan, enerji etkin ürünlerin kullanımının “elektrik tasarrufu” sağladığını belirtti.

“Yetki belgesi olup olmadığını sorun”

   Toycan, Elektrik Mühendisleri Odası olarak teknisyen belgesi verdiklerini belirterek EMO’nun düzenlemiş olduğu Milli Eğitim Bakanlığı ile Elektrik Müteahhitleri Birliği’nin sınav komitesine katkı koyduğu sınavlar neticesinde bu kişilerin yetki belgesi aldığını söyledi.

   Elektrik Mühendisleri Odası ya da Elektrik Müteahhitleri Birliği’ne bağlı alanında yetkin ve ehliyeti olan (1. ile 4. sınıf derece) kişilerle iş yapılmasının önemine değinen Toycan, halkın da elektrikle ilgili bir iş yaptırırken ilgili kişilerden EMO’dan yetki veya teknisyen belgesi olan ayrıca Elektrik Müteahhitleri Birliği’ne üyeliği sorgulaması gerektiğinin altını çizdi.

   Toycan, yetki belgeleri için yazılı ve uygulamalı olmak üzere iki aşamalı bir sınav yaptıklarını, elektrik müteahhitliği yapan kişinin birliğe üyeliğinin de şart olduğunu belirtti.

   Halkın da daha bilinçli ve sorgulayıcı olması gerektiği mesajını veren Toycan, son dönemlerde artan elektrikle bağlantılı ölümlü veya yaralanmalı iş kazalarına işaret etti, her bir insan hayatının önemine değindi.

   Yetkisiz kişilerin elektrik işi yapmasının ciddi riskler taşıdığına dikkat çeken Toycan, ölümcül sonuçlar doğurduğunun altını çizdi.

   Kaçak elektrik konusunun da şakası olmadığının, ölümcül sonuçlar doğurabildiğine işaret eden Toycan, bazı kişilerin fişte ısınma olmaması için kabloları açarak enerji aldığını ancak bunun çok daha tehlikeli bir durum yarattığını ifade etti.

    Toycan, son dönemlerde artan elektrik bağlantılı iş kazaları sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yetkililerin EMO’ya ulaşarak, iş sağlığı ve güvenliği konusunda nasıl bir çalışma yapılabileceği konusunda görüş aldığını söyledi.

“Eski binaların elektrik tesisatı denetimden geçmeli”

   Bir yapı yapılacağında yetkili elektrik müteahhidi ve mühendisten mutlaka destek alınması gerektiği çağrısında bulunan Toycan, çok sık kullanıcı değiştiren, 30-40 yıllık binalarda da mutlaka elektrik tesisatının bakımının yapılması önerisinde bulundu.

   Toycan, güvenli elektrik tesisatının can ve mal koruyucu olduğunu ifade ederek topraklama hattının önemine değindi, özellikle zamanında belli bir standarda göre elektrik yükü olan eski evlerde de elektrik tesisatı denetiminin hayat kurtarıcı olduğunu vurguladı.

   KIB-TEK’in görev alanının elektriği kapıya kadar getirmek olduğuna değinen Toycan, bina içindeki elektrikten mühendisin sorumlu olduğunu söyledi.

   Toycan, devletin meslek örgütleriyle işbirliği içinde bu işi yürütmesi gerektiğini ancak böyle bir sistemin şu anda ülkede olmadığını vurguladı.

“Sayaç ihalesinde şeffaflık istiyoruz, yanıt alamıyoruz”

   KIB-TEK’e yaptıkları sayaç ihalesinde şeffaflık çağrısının da yanıtsız kaldığını anlatan Toycan, buradaki süreci de şöyle aktardı:

   “Elektrikli sayaçların belirli akreditasyon ve test ölçülerinden geçmesi gerekiyor. Buradaki iddia ihaleyi alan firmanın bu belgelerinin olmadığı, olsa bile içeriğinin verilmediği yönündedir.

   Birinci önemli konu… Eğer gerekli belgeler varsa bunlar kamuoyuna açıklanmalı, ikinci önemli konu da keşif bedeli konusudur. Bize ulaşan bilgiler bu keşif bedelinde bir fark olduğu noktasındadır.

    EMO, bilimsel veriler ve incelediği evraklar sonucunda konuşur. Bu belgeleri kamuoyuyla paylaşın dedik. Şeffaflık istedik ama ne yazık ki cevap alamadık. Burada yapılan bir yanlışın bedelini sonuçta toplum ödüyor.

Birileri buna uygunluk verdiğinde maddi ya da manevi bedeli toplum ödüyor.

   KIB-TEK toplumun öz değeridir, herkes sahip çıkmalı. O yüzden hassasız, sorguluyoruz”.

   KIB-TEK yönetim kurulunda EMO’dan da temsilci olmamasını eleştiren Toycan, EMO’nun bağımsız bir kurum olduğunu ve orada görev almasının önemli olduğunu vurguladı.

“Elektrikli araçlarla ilgili yasa tasarısı hazırlandı”

   Ülkede artan elektrikli araçlar konusunda da çok bilinmezlik olduğuna değinen Toycan, EMO’nun yaptığı çalışmalardan birinin de elektrikli araçlar, biyomedikal mühendislik olduğuna değindi.

   Toycan, elektrik araçlar konusunda komite kurduklarını, yasa taslağı hazırladıklarını ve ekim ayında zirve yapmayı planladıklarını söyledi.

   Elektrikli araçlardaki ünitenin doğu kurulup, kurulmadığına bakılması gerektiğini, ülkeye getirildikten sonra ilgili firmanın bakımını da üstlenmesinin önemli olduğunu anlatan Toycan, örneğin elektrikli arabalarda olası bir yangın durumu olduğunda buna müdahale edilemediğini söyledi. Toycan, “Elektrikli arabalar yanmaya başladığı zaman müdahale edilemiyor, yanmaya bırakılması gerekiyor. Pillerin içerisinde belirli kimyasallar mevcuttur yanması durumunda kolay kolay söndürülemez. Bu yüzden navlun bedeli yüksektir. Bunların belli bir standarda oturtulması gerekiyor” dedi.

Editör: Erol Kanlıada