Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Mehmet Nizam, çiftçilere verilen desteklerin arttığını, sorunların da kademeli olarak çözülmeye başladığını söyledi.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş’un kendilerine çok yardımcı olduğunu, istişareyle sorunları çözdüklerini belirten Nizam, ödemelerin de artık zamanında yapıldığını ifade etti.
BAĞIMSIZ TV’de Genel Yayın Yönetmeni Ali Baturay’ın sunduğu “Markaj” programına katılan Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Mehmet Nizam, teşviklerin güncellenmesi, kuraklık haritası, işçi sıkıntısı gibi konulara da değindi.
Nizam: Destekler güncellendi, önemli kazanımlar elde ettik
Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Mehmet Nizam, desteklerin güncellenmesi konusunda önemli kazanımlar elde ettiklerini söyledi. Güncelenen doğrudan gelir desteğinin 200 TL’den 300 TL’ye, hasıllık sanonun 260 TL’den 400 TL’ye, mazot desteğinin 72 TL’den 144 TL’ye, gübre desteğinin 150 TL’den 300 TL’ye çıktığını belirten Nizam, münavebe ekime 500 TL, mısır ve ayçiçeğine 540 TL, yoncaya 600 TL ve nohuta da 1000 TL destek aldıklarını vurguladı.
Tarım Sigortası kapsamı dışında olan meyve ve zebzeyi de sigorta kapsamına aldıklarını ifade eden Nizam, örneğin doludan zarar gören karpuzun da meyve ağaçlarının da ödeneceğini vurguladı.
Teşvikler takvimlendirildi
Tarım Bakanlığı ile istişare haleinde sorunların kademe kademe aşıldığını belirten Nizam, üreticinin haklarının geliştirilmesi konusunda sürekli çalışma yaptıklarını söyledi.
Yıllardır mücadelesini verdikleri “teşviklerin takvimlendirilmesi” konusunun başarıldığını anlatan Nizam, “Artık teşvikler, ödemeler siyasetin insafına veya keyfiyle bırakılmayacak” dedi.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş ile istişare içinde iyi işler yaptıklarınıi belirten Nizam, sorunların kademe kademe aşıldığını, diğer sorunların ise kalem kalem ele alınarak çözüleceğini ifade etti.
Eski Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri Oğuz Ceyda’nın kendisini eylem yapmamakla ve Çiftçiler Birliği’ni de Tarım Bakanlığ’nın dairesi olmakla eleştirdiğine dikkat çeken Nizam, “Şu anda Tarım Bakanlığı ile bir sorunumuz yok, yıllardır elde edilmeyen hakları elde ediyoruz, sorun yokken neden eylem yapalım ki?” dedi.
Nizam, “İstişare ederek haklarımızı elde ediyoruz, neden kavga edelim, neden eylem yapalım?” diye sordu.
Nizam, Nisan ve Ekim ayında olmak üzere yılda iki kez de mazot ödemelerinin yapıldığını anlattı.
“600-650 bin dönümlük kuraklık arazisi var”
Oğuz Ceyda’nın “kuraklık haritasından dolayı üreticinin zarar ettiği” iddialarının gerçeği yansıtmadığını ifade eden Mehmet Nizam, bilgi ekikliği nedeniyle böyle değerlendirmeler yapıldığını belirtti.
Ülkemizde şu anda kuraklık haritasına alınan bölgenin 600-650 bin dönüm arası olduğunu belirten Nizam, bunun tarihin en yüksek rakamlı kuraklık haritası olduğunu söyledi.
Bunun içerisinde 38 bininin dolu yağışı olduğuna da dikkat çeken Nizam, bunların doğal afetle meydana gelen zararlar olduğunu vurguladı.
Tarlaya gübre attığını ibraz edemeyen üreticileriden kesinti yapıldığını ifade eden Nizam, bunun da yasa gereği olduğunu, yasaya atkırı iş yapılamayacağını kaydetti.
Kuraklık haritası hesaplamalarının yapılmasında çalışanların kolay bir iş yapmadığını dile getiren Nizam, bu çalışanların küçük küçük hatalar yapabileceğini, bunu doğal olduğunu anlattı.
“İşçi bulmakta zorlanıyoruz”
Mehmet Nizam, şu anda çalıştıracak eleman bulma konusunda çok büyük sıkıntılar yaşadıklarını söyleyerek, Pakistanlı ve Bangladeşli işçilerle anlaşmak zorunda kaldıklarını vurguladı.
“Yabancı işçilere yapacağı işi anlatmak da apayrı bir zorluk” diyen Nizam, yerli işçilerin bir kısmının ise Güney Kıbrıs’ta çalıştığına dikkat çekti.
“Genç çiftçi kadınlarımız var”
Ülkemizde birçok üretici kadın olduğuna dikkat çeken Nizam, genç kadın çiftçilerin sayısının arttığını söyledi.
Çiftçi kadınların sesinin duyulması için komite de kurulduğunu belirten Nizam, bu komitenin de Çiftçiler Birliği’ne bağlı olduğunu vurguladı.
Kadınları her zaman ön planda tuttuklarını, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle, 13 Mart’ta bir etkinlikle kadınlara özel bir anı yaşatacaklarını anlatan Nizam, etkinlikte sadece kadınların yer alacağı bilgisini verdi.
“Tarım artık modernleşti”
Tarım işinin artık modernleştiğini belirten Mehmet Nizam, bunun sistemin gerektirdiği bir şey olduğunu, tarımın günden güne geliştiğini dile getirdi. KKTC tarımının dünyayla rekabet edemeyeceğini söyleyen Nizam, “Bu mümkün değil, çok gerideyiz, Avrupa’da traktörü elinden çıkaran çiftçiden ikinci olarak biz alıyoruz” dedi.
Şu anda bir traktör için yaklaşık 1 buçuk milyon TL gerektiğinin altını çizen Nizam, üreticilerin traktör alabilmek için çoğu zaman kredi çektiğini fakat kredi faizleri nedeniyle de korktuklarını vurguladı.
KKTC’nin en büyük sivil toplum örgütü olduklarını dile getiren Nizam, 22 yönetimle bugüne kadar geldiklerini anlattı. Üreticinin bir şey ekmesi için para kazanması gerektiğini belirten Nizam, çiftçilerin para kazandıran bir şeyler ekmek istediğini söyledi.
Mehmet Nizam, ayrıca bu yıl ilk kez Türkiye’ye nohut ihraç edildiğini ifade etti.
“Devlet Üretme Çiftliklerinde bin 200 dönümlük araziyi ektik”
Bu yıl Devlet Üretme Çiftliklerinde bin 200 dönümlük arazi ektiklerine değinen Nizam, bunun tarihte tek olduğunu söyledi. Bu konuda herkesin gönüllü bir şekilde çalıştığına dikkat çeken Nizam, katkı yoyan, çalışan herkese teşekkür etti.
Türkiye’den gelen suyun Mesarya’ya ulaştırılması halinde bile, su vardır diye her türlü bitkinin, ağacın orada ekilip, yetiştirilemeyeceğini, toprağa uygun bitkileri seömek gerektini söyleyen Nizam, örneğin Mesarya’nın göbeğinde meyve ağacı ekmenin sıkıntılı olduğunu belirtti.
Mesarya’ya su gelmesi için yaklaşık 3-5 yıl arası bir zaman gerektiğini belirten Nizam, Türkiye’den gelen ekiplerin çalışmalar yaptığını da vurguladı.