Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, dokunulmazlıklar konusunda yanlış bilinenler olduğunu ve bazı şeylerin birbirine karıştırıldığını söyledi.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Özersay, “Birkaçına değinmekte yarar vardır” diyerek bilgiler verdi.

Özersay’ın paylaşımı şöyle:

“Ziyaret ettiğimiz yerlerde vatandaşlarla konuştuğumuzda DOKUNULMAZLIKLAR konusunda yanlış bilinenler olduğunu ya da bazı şeylerin birbirine karıştırılmakta olduğunu görüyoruz. Birkaçına değinmekte yarar vardır:

1) Bir milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırıldığında MİLLETVEKİLLİĞİ SONA ERMEZ. Milletvekili olarak görevine devam ederken hakkında dava açılabilir, davası devam ederken Meclis’e gidip yasama faaliyetini sürdürebilir. Mahkeme özgürlüğü kısıtlayıcı bir ceza verirse (hapis cezası) o tarihte halen daha milletvekiliyse hapse girer cezasını çeker.

2) Milletvekili DOKUNULMAZLIĞI normal bir yasada değil doğrudan Anayasa’da yazar. Başka bazı hususlar yanında Anayasa (84) “Seçimden önce veya sonra suç işlediği ileri sürülen milletvekili, Cumhuriyet Meclisinin kararı olmadıkça tutuklanamaz ve yargılanamaz” demektedir. Bu nedenle TÜM MİLLETVEKİLLERİ İÇİN dokunulmazlıkların kaldırılması ancak Anayasa’nın değiştirilmesiyle mümkündür. Bunun için de önce Meclis içinde üçte iki çoğunlukla bir karar alınması ve sonra da bu Anayasa değişikliğinin referandumda Halk tarafından onaylanması gerekmektedir. Yani bu şekilde KALICI, bir defaya mahsus olmayan ve TÜM milletvekillerini kapsayacak bir dokunulmazlık kaldırılması durumu daha uzun vadeli bir uğraştır, bugün yarın olabilecek bir şey değildir ama seçim ertesinde Meclis’te irade oluşursa başarılabilecek bir şeydir.

3) Belirli bir milletvekilinin belirli bir dönemde dokunulmazlığının kaldırılması ve yargılanmasıyla cezalandırılmasının önünün açılması mümkündür. Anayasa “Cumhuriyet Meclisi’nin kararı olmadıkça tutuklanamaz ve yargılanamaz” dediği için eğer Meclis KARAR ALIRSA ve o milletvekilinin dokunulmazlığını kaldırırsa o milletvekili TUTUKLANABİLİR ve YARGILANABİLİR, ve tabi ki suçlu bulunursa da cezalandırılabilir. Bu yoldan dokunulmazlığın kaldırılması çok daha kısa süre içerisinde yapılabilecek bir şeydir. Şu anda hakkında polis soruşturması bulunan milletvekilleri hakkında polis soruşturması tamamlanınca Başsavcılığa dosyaları iletilir. Başsavcılık suç unsuru görürse yargılamanın önünün açılabilmesi için Başsavcılık Meclis’e yazı yazar ve Meclis karar versin der. Meclis’te komite kurulur ardından konu Genel Kurul’a gelir, oylama sonucunda o milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılabilir. O andan itibaren tutuklama da olur, yargılama da olur, cezalandırma da gelir. Geçmişte Halkın Partisi’nin ısrarı ile dokunulmazlığı bu şekilde kaldırılan milletvekilleri oldu. Bir tanesi yargılanmamak için, mahkeme önüne çıkmayı istemediği için ülkeyi terk etti ve bir daha da gelmedi, böylece siyasi hayatı bitti. Ancak o konu askıda bekliyor, ülkeye geri gelmesi durumunda dava süreci başlatılacak.

4) Özetle yukarıdaki ikinci maddede yer alan dokunulmazlıkların kaldırılması ile üçüncü maddede yer alan dokunulmazlık kaldırılması meselesini birbirine karıştırmamak önemlidir.

5) Şu anda hakkında polis soruşturması devam eden milletvekillerinin bugünden çıkıp “hakkımdaki iddia Polisimize ve Başsavcılığa göre suç teşkil ediyorsa Meclis’e yazı gönderdikleri taktirde ben de partim de dokunulmazlığımın kaldırılması yönünde oy kullanacağız” diyebilmelidir. “Ben masumum, suç işlemedim” diyebilen bir milletvekili bunu söylemekten çekinmez! Yok eğer bunu söyleyemiyorsa ORADA BİR SORU İŞARETİ VAR demektir!”