Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ, Yüksek Adliye Kurulu’nun güncelliğini yitiren yasalar üzerinde çalışması ve bu çalışmaları Cumhuriyet Meclisi’ne sunmasının doğru olmayacağını söyledi.

   Özerdağ, böyle bir girişimin “kuvvetler ayrılığı” ilkesine aykırı olacağını belirterek yasaların güncellenmesi sürecinin KKTC Başsavcılığı tarafından yürütülmesinin daha uygun olduğunu ifade etti.

   BAĞIMSIZ Gazete’ye konuşan Özerdağ, yargının yasama faaliyetlerine müdahil olmasının kuvvetler ayrılığı ilkesine ters düştüğünü vurguladı.

   “Yasama da yargı da kendi görev ve yetkilerini kullanmalıdır” diyen Özerdağ, bu tür bir çalışmanın KKTC Başsavcılığı bünyesinde yürütülmesinin daha doğru olacağını söyledi.

   Güney Kıbrıs’ta da benzer bir komisyonun Başsavcılığa bağlı olarak çalıştığını belirten Özerdağ, bu modelin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de uygulanabileceğini önerdi.

   Özerdağ, mahkemelerin yasama faaliyetlerine müdahil olmamasının daha doğru olduğunu belirterek yargının yasama faaliyetleriyle ilgili sadece denetim görevini üstlenmesi gerektiğini ifade etti.

   “Yasamanın bir parçası olup, aynı zamanda bunun denetimini yapmak uygun olmaz” diyen Özerdağ, Anayasa Mahkemesi’nin yasaların anayasaya uygunluğunu denetlediğini ve bu denetim görevini sürdürebilmek için yargının yasama sürecine dahil olmaması gerektiğini vurguladı.

   Özerdağ, yargının yasama sürecine müdahil olmasının kuvvetler ayrılığı ilkesine zarar verebileceğini, bu nedenle yargının sadece denetim rolünü sürdürmesi gerektiğini belirtti.

Editör: Erol Kanlıada