Ülkemizin kanayan yarası trafik kazaları, can almaya devam ediyor. Sürücü hatalarının yanı sıra yol hataları nedeniyle de meydana gelen trafik kazaları sonucunda, trafiğe verilen kurban sayısı sürekli artıyor.
Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu’nda dün sabahın ilk saatlerinde meydana gelen ölümlü trafik kazasında 41 yaşında Çelik Altıner hayatını kaybetti. Bu kaza sonrası, söz konusu yolun güvenli olup olmadığı konusu yeniden tartışmaya açıldı.
Trafik güvenliği konusunda yıllarca mücadele eden ancak devlet ve hükümet yetkililerden geri dönüş almadıkları için dernek faaliyetlerini durduran Trafikte Güvenli Yaşam Derneği eski başkanlarından Hüseyin Sevay, söz konusu yolun hatalı ve eksikliklerle dolu olduğunu vurguladı.
Kaza sanayi çemberinde oldu
Lefkoşa Kuzey Çevre yolunda günün ilk saatlerinde meydana gelen trafik kazasında Dikmen’de sakin Çelik Altıner (E-41) hayatını kaybetti.
Polis Basın Subaylığından verilen bilgiye göre kaza saat 01.30’da meydana geldi.
Çelik Altıner, yönetimindeki LK 659 plakalı aracıyla batı istikametine doğru süratli ve dikkatsizce seyrettiği sırada sanayi çemberine geldiğinde direksiyon hakimiyetini kaybetti. Araç yoldan çıkıp önce gidiş ve gelişi ayıran refüj bordür taşlarına, sonra da refüj içerisindeki trafik levhasına çarptı. Kontrolsüz şekilde yoluna devam eden araç daha sonra beton duvara çarptı. Araç sürücüsü Çelik Altıner olay yerinde yaşamını yitirdi.
Çelik Altıner’in cenazesi 25 Haziran 2024 Karaoğlanoğlu Cami’de kılınacak ikindi namazından sonra Karaoğlanoğlu Mezarlığı’na defnedilecek.
Sevay: Bu yol ile ilgili hata ve eksiklikleri bazı insanlar hayatları ile ödüyor
Trafikte Güvenli Yaşam Derneği eski başkanı Hüseyin Sevay, Kuzey Çevre Yolu’nun hatalı ve eksikliklerle dolu olduğunu söyledi.
Sevay, 2010-2019 yılları arasında Trafikte Güvenli Yaşam Derneği’nin 3 dönem başkanlığını yaptığını ve on yıllık aktif dernekçilik süresince yetkililerden doğruları hayata geçirmek için hiçbir ilgi ve çaba görmedikleri için aktif dernekçiliği bıraktığını söyledi.
Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu’nun hiçbir ciddi planlama ve tasarım yapılmadan hayata geçirildiğini söyleyen Sevay, “Bu yol ile ilgili hata ve eksikliklerin bedelini bazı insanlarımız hayatları ve sağlıkları ile ödemektedirler” dedi.
“Bu yol muhtemelen dünyada tektir”
Sevay, söz konusu yolla ilgili sorunları şu şekilde sıraladı:
“Bu yol üstündeki hiçbir kavşakta aydınlatma projesi dahi yoktur. Trafiğin birkaç koldan birleştiği yerlerde aydınlatma trafik güvenliği için temel bir gerekliliktir. Bu gerekliliğin tamamen göz ardı edilmesi ülkemizde trafik güvenliği nosyonunun hiçbir şekilde kök salmadığını açıkça göstermektedir. Aksi halde bu gibi derin hataların yapıldığına şahit olmamız imkansız olurdu.
Bu yol üstündeki çemberlerin hiçbiri modern roundabout standartlarına uygun değildir. Örneğin, modern roundabout standartlarına göre çember çıkış şeritlerinin giriş şeritlerine kıyasla daha düz olması gerekir. Bu düzlük çember içindeki trafiğin tipik uygulamalara kıyasla çember dışına daha etkin bir biçimde çıkışını sağlamayı amaçlar.
Bu yol üstündeki çemberlerin giriş şeritlerinde de ciddi tasarım sorunları mevcuttur. Doğru bir tasarımda çift şeritli bir yol üstündeki bir çemberin her iki giriş şeridinin yönü çemberin içine doğru bakıldığında aynı şeridin devamını görmesi gerekirken çevre yolu üstündeki çemberlerin özellikle dış giriş şeritleri iç şeritlere çakışacak şekilde inşa edilmiştir. Bir başka deyişle, çember girişleri çember içindeki şeritlere çok dik bağlanmıştır. Dünyadaki doğru uygulamalarla kıyas yapıldığında bu farklar bariz şekilde görülebilecek cinstendir. Dolayısı ile söz konusu kavşaklar güvenlik hissi yerine ciddi güvensizlik yaratmaktadır. Zaten bu kavşaklara çok yakın yerlerdeki bariyerlere araçların sürekli olarak çarpması bu kavşaklarla ilgili ciddi tasarım ve/veya uygulama hataları olduğuna açıkça işaret etmektedir.
“Sanayi çemberine, uyarı tabelasını geçtikten 10 saniye sonra varılıyor”
Bu yol üstündeki Hamitköy bağlantı çemberi ile sanayi bölgesi bağlantı çemberi arasındaki uzaklık 1.5 kilometreden kısadır. Demek ki ortalama 65 km/h hızla seyahat eden bir araç Hamitköy bağlantı çemberini geçtikten yaklaşık bir dakika 15 saniye sonra sanayi bölgesi bağlantı çemberine varacaktır. Eğer bu araç 85 km/h hıza çıkmışsa, sanayi bölgesi bağlantı çemberinin uyarı tabelasını geçtikten sonra yaklaşık 10 saniye içinde o çembere varmış olacaktır.
Ne yazık ki bu tabeladan önce başka hiçbir uyarı olmadığından dolayı gecenin karanlığında ilerleyen sürücü panik olabilecek, çembere vardığı anda aracını durdurmak veya yavaşlatmakta gecikebilecek ve çok ciddi bir çarpışma yaşayabilecektir.
Bu güzergahtaki hiçbir çemberin aydınlatma projesi dahi olmamasından dolayı kapkaranlık kavşakların tüm yol kullanıcıları için ne denli bir ölüm tehlikesi arz ettiğini son zamanlarda yaşanan kayıplardan da anlamak için uzman olmaya gerek yoktur.
“Tek şeride düştüğünü belirten levha yok”
Bu yolun batı ucundaki abuk uygulamanın saçtığı tehlike ise muhtemelen dünyada tektir. İki şerit olarak devam eden yol hiçbir uyarıcı levha olmadan yolun sola doğru ciddi şekilde meyillendiği noktada tek şeride düşürülür.
Bu sola meyil o denli serttir ki, bazı sürücüler yolun batı tarafındaki metal bariyerlerle ciddi çarpışmalar yaşamıştır. Bu bariyerlerin hala tamir edilmemiş olması da ayrı bir tehlike saçmaktadır, çünkü aynı noktada bir başka çarpışma olması halinde var olan ezik bariyerlerin önleyici hiçbir göremeyeceği aşikardır.
Yolun Girne-Lefkoşa istikametine bağlantısı da oldukça sıkıntılıdır, çünkü anayola bağlantı şeridi anayol üstündeki ciddi bir kavisin üstüne denk getirilmiş, yeterince uzun katılım şeridi verilmesi imkansızlaştırılmıştır. Ayrıca sürücülerimizin katılım şeritlerini kullanmak konusundaki bilgi eksikliği de bazı sürücülerin haklı olarak hissettikleri tedirginlikten dolayı anayol trafiğine katılmak için araçlarını duracak kadar yavaşlattıkları da gözlemlenmektedir. Tabii ki, bir katılım şeridi üstünde ciddi yavaşlamaya giden bir araç arkadan takip eden araçlara çok ciddi tehlike de arz edecektir.”
“Tasarım ve uygulama hataları insanlarımızın hayatına mal olmaktadır”
Sevay, sorunlu tasarımlı ve sorunlu uygulamalı yolların tüm sürüş düzenini bozduğunu ve güvensizlik yarattığını belirterek “Yol sistemlerinin trafik güvenliği sunması ancak ve ancak doğru tasarım ve uygulamalarla mümkündür” dedi. Sevay, şöyle devam etti:
“Dünyada standartlarını en iyi şekilde uygulamanın bu sebepten dolayı kaçınılmaz olsa da ülkemizde alışılagelmiş basmakalıp çizimlerle yola çıkılıp her projeye onay verilmekte ve tasarım hatalarının uygulama aşamasına ulaşması engellenememektedir. Bunun olmasının temel sebebi de bahsettiğimiz üzere trafik güvenliğinden sorumlu olan devlet çalışanlarının ciddi bir trafik güvenliği nosyonuna sahip olmamasındadır. Üzülerek kabul etmemiz gerekir ki böyle bir nosyonun geliştirilmesi için de hiçbir çaba yoktur. Olmuş olsaydı bunca yıldır trafik güvenliği için mücadele veren derneğimizin önerileri ışığında çok ciddi yol alınmış olacaktı. Hiçbir yol alınmadığı bir yana, artık trafik güvenliği bir gündem maddesi dahi olamamaktadır.”