Ekonomi ve Enerji Bakanlığı emekli müsteşarı Erkan Okandan, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada hükümeti eleştirdi.
Okandan, Ülkede Aksiyonun tavan yaptığını belirterek, “Gündem malum işletmeye kamu/özel yap işlet devret şeklinde (Ciro üzerinden kamu yüzde 47,80 gelir alacak) yapılan, daha doğrusu yapılmaya çalışılan yeni Ercan Havalanı 2016 Yılında bitmesi gerekirken yıl 2023 hala tam anlamıyla bitmedi. Devlet baba niye bitmedi diye bunu sorgulaması hesap sorması gerekirken arada verdiği aflar/bağışlar yetmemiş gibi dün kamuoyunun öğrendiği 59 Milyon Euro devlet gelirlerinden ileriye doğru Feragatın ( İlgili şirket pandemi döneminde zarar etmiş!!!) savunmasını yapmaya çalışan bakan tarafından devletin ilgili şirkete birde 150 dönüm arazi verdiği ortaya çıktı” dedi.
Okandan’ın, sosyal medya paylaşımı şu şekilde:
HÜKÜMET EDENLERİN UYGULAMALARI ADİL Mİ? YEKNESAK MI?
Ülkede ACTİON tavan yapmış durumda gündem malum işletmeye kamu/özel yap işlet devret şeklinde (Ciro üzerinden kamu %47,80 gelir alacak) yapılan, daha doğrusu yapılmaya çalışılan yeni ERCAN HAVAALANI 2016 Yılında bitmesi gerekirken yıl 2023 hala tam anlamıyla bitmedi. Devlet baba niye bitmedi diye bunu sorgulaması hesap sorması gerekirken arada verdiği aflar/bağışlar yetmemiş gibi dün kamuoyunun öğrendiği 59 Milyon Euro devlet gelirlerinden ileriye doğru FERAGATIN ( İlgili şirket PANDEMİ DÖNEMİNDE zarar etmiş!!!) savunmasını yapmaya çalışan bakan tarafından devletin ilgili şirkete birde 150 dönüm arazi verdiği ortaya çıktı. Tabiri caizse neresinden tutsan elinde kalan bir durumla karşı karşıyayız!
Boşuna demediler devlet babadır, kadirşinastır, herkese eşit davranır vatandaş olsun/olmasın herkese eşit davranır hak yemez! yedirtmez!
Aşağıdaki yasa maddeleri hükümet edenlerin YÜCE meclislerinden! Haziran 2019 tarihinde oybirliğiyle geçirdikleri 33/2019 sayılı yasa (Banka ve Kredi kartı harcama tutarlarının %1'nin İADESİNİ öngören yasa) içerisindeki İADE USULLERİ ve MÜEYYİDELER maddesi ve bentleridir.
Hükümetimiz çok yoğun ve büyük işleri çözmekle meşguldür. Tüm Gayeleri kamu yararına olup bu uğurda kendilerini resmen tabiri caizse parçalayıp paralıyorlar! Bu çerçevede Ercan işletmesini yapan şirketin sorunlarını da çözmek içinde bayağı gayret gösterdiler neme lazım bir çırpıda çözdüler de 59 Milyon EURO yani yaklaşık 1.755 MİLYAR TL KKTC'nin 35.860 MİLYAR TL'lik 2023 Bütçesinin %4,9'u gibi büyük bir rakamdan önümüzdeki süreçte kamu maliyesinin gelirlerinden mahsuplaşma yoluyla FERAGAT ETTİLER.
Nasıl olsa Kamu Maliyemiz gereğince güçlüdür. Ülkede tüm alt yapı, okullar, sağlıkta gerekli cihazlar, ilaçlar devletin esnafa, vatandaşa, memura tüm mükellefiyetleri bir tamam zamanında yapılabilmesi için gerekli finansman yaratılıyor! Kamu Maliyesinin borçlanmaları Fİ TARİHİNDE KALDI. Hiç borçlanmıyor artık. Hatta bir kamu bankasına özsermayesinin bilmem kaç katı olan borçlar bile bir tamam ödendi!
SADE BİR VATANDAŞ OLARAK TESBİT ve SORULARIM:
1-33/2019 sayılı yasanın 9. maddesinin 3. bendinde belirtildiği gibi kredi kartı sahibinin İTİRAZ hakkı İADE hakkı kazanılan veya ilgili banka tarafından eksik işlem yapıldığı takdirde on beş gün içinde Gelir ve Vergi Dairesine yapabileceğini belirtir. Soru: Geçmişte harcama yapılan KART hali hazırda iptal ise İADE yapılamayacak bu durumda İTİRAZ HAKKI VAR MI? İadeye hak kazanılan tarihten sonra 15 gün denildiği için 15 TEMMUZ 2023 öncesi yapılan harcamaların tümü için bu süre geçtiği için,
İTİRAZ HAKKI NE OLACAK? Yasaya göre itiraz hakkı yoksa EKLEMEYİ DÜŞÜNÜRMÜSÜNÜZ?
2-33/2019 sayılı yasanın 8. maddesinin 4. bendinde bankalardan gelen hak ediş listeleri geldikten sonra Maliye Bakanlığının bankalara ilgili miktarları yatırdıktan sonra bankaların en geç 3 iş günü içerinde iade hak sahibinin kartlarına yatırılmasını emreder. Ancak edindiği bilgi ve kendi kartlarımdan takip ettiğim kadarıyla Maliye Bakanlığı 2020 yılı iadelerinin yapılması için gerekli parayı yatırmış olmasına ve 3 iş günü geçmesine rağmen birçok bankada henüz bu iadeler tamamlanmadı. Maliye yani devlet bu çerçevede ZARARA UĞRAMADI MI? (Neticede devlet o meblağı repoda değerlendirebilirdi) Bu durumu takip eden var mı? Aynı şekilde bankalar tarafından onaylanan listelerdeki tüm iadelerin ilgili kart sahiplerinin hesaplarına yattığının oto kontrolü var mı? Yoksa sadece yasanın MÜEYYİDELER başlığı altındaki 10. madde mi güvenceniz?
3-Bankaların sehven veya bir şekilde yapmış olduğu hatalı onay listeleri nedeniyle yapılan fazla ödemelerin 3 katı tutarında ceza ve talep edilen tarihten sonra ödeme yapılacak tarihe kadar yasanın MÜEYYİDELER başlığı altındaki 10. MADDE DE Kamu Alacakları Usulü Yasası uyarınca gecikme faizi işletileceği belirtilmiştir.
Bu çerçevede devletin kendi alacağı için cezai işlem ve gecikme zammı uyguladığı bir ortamda, Kamu özel yap işlet devret ve devletin %47,80 ciro ortaklığı olan dolayısıyla her yatırım ve işletmede olduğu gibi her zaman yatırımı yapanın KAR EDECEĞİ diye bir durumun olmadığı, yani ZARAR edebileceği de mümkünse MÜCBİR sebep mazeretiyle 59 Milyon Euro yani 1.755 Milyar TL kamu maliyesinin gelirlerinden mahsuplaşma yoluyla,
FERAGAT EDEN YÜRÜTME bir zahmet 4 yıldır uygulamadığı yasayla (33/2019) ayrıca bu süreçte TL'nin malum durumu nedeniyle ÇEREZ PARASI olan iadelerle ilgili gecikme zammı uygulamayı DÜŞÜNÜR MÜ? Düşünmezse niçin düşünmez?
İyi İdare Yasası uyarınca İDARE OLARAK yasayı uygulamayarak KREDİ KARTIYLA HARCAMA YAPANLARI ZARARA UĞRATTINIZ MI?
Meclisin son oturumunda ANA MUHALEFETİN ödemelerin yasal faiz eklenerek yapılması talebine Maliye Bakanı tarafından ''Mükellefiyetini bilmediğimiz bir şeye onay veremeyiz'' cevabını vermesinden bugüne kadar bayağı zaman geçti. Bir zahmet başlayın çalışmaya özel bir şirketin güya alacaklarına karşı gösterdiğiniz hassasiyeti yüce meclisinizden! geçirdiğiniz ama uygulamadığınız yasayla ilgili de yapınız.
BİNLERCE KİŞİNİN HAKEDİŞLERİNİ YANİ MALİYENİN MÜKELLEFİYETLERİNİ NOMİNAL OLARAK KAMUYUNA AÇIKLAYIN...
SONRA DA BU YASADA BİLE BANKALARIN KUSURU OLMASI HALİNDE İŞLETECEĞİNİZ GECİKME FAİZİNİ İADE EDİLMESİ GEREKEN NOMİNAL TUTARLARA EKLEYİN BAKALIM NE ÇIKACAK.
Ercan işletmecisine devletin alması gereken ama FERAGAT edeceği 59 Milyon EURO yani 1.755 MİLYAR TL'den AZ MI? ÇOK MU? GÖRELİM.
Yukarıda yazdıklarımla ilgili hükümet edenler tarafından değil tatminkar en ufak bir cevap bile verilmeyeceğinden adım gibi eminim çünkü yukarıda yazdığım gibi onlar büyük işleri çözmekle meşguller. Bu nedenle hasbelkader biraz yasa biraz da toplama çıkarma bilen biri olarak bu yazı ve bu konuyla alakalı öncesinde yazdıklarıma katılan sivil toplum, basın, sendika, meclis içi dışı muhalefet partisi, veya birey varsa,
ESAS GÖREV ONLARA DÜŞMEKTEDİR. SORGULAMALIDIRLAR.
Bıkmadan usanmadan tam tersi bu kötü icraatlara sebep olanları,
USANDIRARAK SORGULAMAMIZ GEREKİR KANAATİNDEYİM.
Bununla da kalmayıp günü geldiğinde bağımsız yargıya götürüp mevcut yasalarımız çerçevesinde maddi/manevi/siyasi bedel ödetilmelidir.