Kamu Hizmeti Komisyonu (KHK) tarafından yapılan Özel Ders (Rehber) Öğretmeni Sınavı sonuçlarının başarı puanı yerine mezuniyet tarihine göre belirlenmesi sınava katılan kişiler arasında mağduriyet yarattı.
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, Eğitim Bakanlığı İlköğretim Dairesi Özel Ders (Rehberlik) 2024 yılı münhalinde hatalı tüzük nedeniyle bir kargaşa yaşandığına dikkat çekti.
Bu yaşanan sorundan hem Eğitim Bakanlığı hem de Kamu Hizmeti Komisyonu’nun sorumlu olduğunu ifade eden Maviş, KTÖS olarak her iki kuruma sorumluluk almaları çağrısı yaptı, bu süreçte her türlü katkıyı koyacaklarını söyledi.
Maviş, yaşanan sorunun temelinde öğretmenlerin sokağa dökülmesine neden olan “Öğretmenler Yasası değişiklikleri” olduğunu söyledi.
İtirazlarının ilkokullarda görev alacak olan rehber öğretmenlerin görevleri, atamaları ve haklarının açık bir şekilde belirtilmesi talebi olduğunu belirten Maviş, bu konu mahkemede olduğu için sorunun temeli yerine olaya açıklık getirmek istediğini ifade etti.
Maviş, sınava giren rehber öğretmen adayları, Eğitim Bakanı ve hukukçularla görüştüklerini belirterek bu noktada ortak yolun, anayasanın 8’inci maddesinde düzenlenen “eşitlik ilkesi” çerçevesinde birleşmek ve soruna “liyakat ilkeleri” doğrultusunda ivedi çözüm bulma amacında olduklarını vurguladı.
Gelinen noktada yapılması gerekenlerin gayet açık olduğunu söyleyen Maviş, Eğitim Bakanlığı’nın, İlköğretim Dairesi Özel Ders (Rehberlik) 2024 yılı münhaliyle ilgili Kamu Hizmeti Komisyonu’ndan talebini geri çekmesi ve münhale konu diğer tüm işlemlerin durdurulması gerektiğini kaydetti.
Öğretmenler Sınav Tüzüğü’nün 7(2)(B) maddesinin sehven yayınlanmamış olmasının bu anlamda geçerli bir gerekçe olduğunu dile getiren Maviş, bu önerilerinin temelinin YİM görüşüyle de örtüştüğünü söyledi.
Maviş, 2016 yılında Eğitim Bakanlığı’nın sehven talep edildiği iddiasıyla bir branşın öğretmenlik kadrosunun doldurulması talebini geri çektiğini anımsattı.
Bu sebepten ötürü sınavda başarılı olan kişinin, Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından mülakata çağrılmadığını da anımsatan Maviş, sınavda başarılı olan bir kişinin açtığı YİM 258/2016 D.4/2021 sayılı davada Yüksek İdare Mahkemesi’nin, Eğitim Bakanlığı’nın talebini geri alma hakkının olduğuna karar verdiğini söyledi.