Lefkoşa’da sahibi olduğu iş yerinde bazı şahısların kredi kartlarından “mail order” yönetimiyle birçok işlem yaparak yaklaşık 4 milyon TL’lik vurgun yapan zanlı İ.K.’nin tutukluluk süresi 3 gün daha uzatıldı.
Polis, kredi kartı hesapları kullanılan 4 kişini daha şikayetçi olduğunu, böylelikle bankadan çekilen paranın 2 milyonu aşkın kısmıyla ilgili kart sahiplerinin şikayetçi olduğunu açıkladı.
Mahkemede yeminli şahadet veren Mali Suçlarla Mücadele Şube Amirliği’nde görevli Polis Memuru Türkay Samancıoğlu, olayla ilgili olguları aktardı.
Polis, zanlının “Suç Gelirinin Aklanmasının Önlenmesi Yasası’na Aykırı Hareket Etmek”, “Bilişim Sistemleri Kullanılarak Kredi Kartlarında Sahtecilik Yapmak”, “Sahte Resmi Belge Düzenleme”, “Tedavüle Sürme” ve “Sahtekarlıkla Para Temini” suçlarından tutuklandığını söyledi.
Polis, 10 Ağustos 2023 tarihinde KKTC’de faaliyet gösteren bir bankadan, bazı şahısların kredi kartlarından “rızaları olmaksızın” bir işyerine ait pos cihazı aracılığıyla “mail order” yönetimiyle birçok işlem yapıldığına ve 3 milyon 617 bin 166 TL paranın konu iş yerinin hesabına aktarıldığına dair bilgi aldıklarını ve soruşturmaya başlattıklarını dile getirdi.
Yapılan soruşturma sonucu Cihangir’de faaliyet gösteren iş yeri sahibi İ.K.’nin tespit edildiğini belirten polis mali polis tarafından yapılan operasyonda zanlının tutuklandığını kaydetti.
3 milyon 617 bin 166 TL şirket hesabına aktarıldı
Zanlının iş yerinde arama yapıldığını söyleyen polis, şirkete ait fatura bloğu, işlemleri yaptığı pos cihazı ve içerisinde mail order formları bulunan laptop, birçok yabancı şahsa ait pasaport ve kart bilgileri bulunan 2 adet cep telefonu, kartlardan çekilişleri gösteren birçok slip ve para kasasında da yaptığı işlemler sonucu aldığı 40 bin TL nakit paranın bulunarak emare alındığını açıkladı.
Polis, soruşturma neticesinde, zanlının 23-30 Temmuz 2023 tarihleri arasında iş yerinde, yurt dışında yaşayan yabancı şahıslara ait çalıntı veya kopyalandığına inanılan kart bilgilerinin şifrelerini ve dolandırmak kastı ile iş yerinde bulunan pos cihazında kart sahiplerinin bilgisi ve rızası dışında birçok kez mail order sistemi ile kullanmak suretiyle toplam 3 milyon 617 bin 166 TL paranın sahtekarlıkla şirket hesabına yatmasını sağladığını açıkladı.
“İlk tespitlere göre 101 işlem yapıldı”
Polis, araştırma sonucu zanlıya ait işyeri hesabına aktarılan paranın bir kısmının nakit çekildiğini, bir kısmının ise yine aynı şirkete ait başka hesaba aktarıldığını tespit ettiklerini kaydetti.
İlk tespitlere göre; 101 işlem yapıldığını belirten polis, zanlının, kredi kartı ve banka kartı sahiplerinin şikayeti üzerine, kart sahiplerine gerçekte olmayan bir satış yaptığı yönünde 8 adet sahte faturayı düzenleyerek, konu faturaları bankaya vererek tedavüle sürdüğünü söyledi.
Aranan 2 kişi var
Polis, iş yerinde ele geçirilen fatura bloğunda yapılan incelemede 12 adet kesilip tedavüle sürüldüğüne inanılan ve 14 adet de tedavüle sürülmek üzere hazırlanmış olduğuna inanılan fatura tespit edilip bu yönde de soruşturma başlatıldığını açıkladı. Polis, zanlının itiraf içerikli gönüllü ifade verdiğini söyledi.
Polis, 3 günlük tutukluluk süresi içerisinde zanlının evinde arama yapıldığını ancak kanunsuz herhangi bir şey bulunmadığını belirtti.
Polis ayrıca, hesapları kullanılan 4 kişini daha şikayetçi olduğunu, böylelikle bankadan çekilen paranın 2 milyonu aşkın kısmıyla ilgili kart sahiplerinin şikayetçi olduğunu açıkladı.
Meseleyle ilgili 9 ifade alındığını belirten polis, alınması gereken ifadeler ile emarelerin bulunduğunu, ayrıca meseleyle bağlantısı olduğuna inanılan 2 şahsın arandığını belirterek zanlının 3 gün daha tutuklu kalmasını talep etti.
Huzurunda verilen şahadeti değerlendiren Yargıç Tutku Candaş, zanlı hakkında 3 gün daha tutukluluk emri verdi. (KAMALI HABER)