Geçtiğimiz yıllarda dövizin hızlı şekilde yükselmesiyle Güney Kıbrıs'tan, KKTC'ye kayan ekonomik hareketlilik, son aylarda dövizin ateşinin düşmesi ve Türk Lirası'nın değer kazanmaya başlamasıyla birlikte yeniden Güney Kıbrıs'a kaymaya başladı.
Ocak ayında başlayan ekonomik değişim, son 1 aydır ciddi şekilde ivme kazandı. Hayat pahalılığının önüne geçilememesi nedeniyle özellikle bazı temel tüketim maddeleri Güney Kıbrıs'ta daha ucuz hale geldi. Bu da Kıbrıslı Rumları akaryakıt, alkollü içkiler, sigara ve bazı temizlik malzemeleri dışında alışverişlerini kendi ülkelerinde yapmaya başlamalarına neden oldu.
Alım güçleri iyice düşen Kıbrıslı Türkler ise, yaşanan bu ekonomik değişim nedeniyle daha ucuz olan ürünleri Güney Kıbrıs'tan satın alma yoluna gitmeye başladı. Özellikle taze et, peynir çeşitleri, nescafe ve son olarak süt dahi Güney'de daha ucuz hale geldi.
Konuyla ilgili BAĞIMSIZ Gazete'ye konuşan Marketler Birliği Başkanı Fuat Nalcıoğlu, son 1 aydır ekonominin bir miktar Güney Kıbrıs'a kaymaya başladığını doğruladı.
Nalcıoğlu, Rumların KKTC’deki marketlerdeki ürünlere ilgisinin devam ettiğini, temizlik malzemeleri ve kağıt ürünlerinin KKTC'de daha ucuz olduğunu, Güney Kıbrıs'ta ise peynir, et ve nescahve gibi ürünler daha ucuz olduğunu ifade etti.
Nalcıoğlu, Ekonomi ve Maliye Bakanlıklarının liderliğinde ilgili sivil toplum örgütlerinin de katılımıyla nasıl fiyatları daha fazla ucuzlatabilecekleri çalışması yapılması gerektiğinin altını çizdi devlet, tedarikçi ve marketçilerin ellerinin taşın altına koyması halinde durumun önüne geçilebileceğini söyledi.
Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Genel Koordinatörü Hürrem Tulga da, ekonominin Güney Kıbrıs'a kaydığının artık çok net olduğunu belirterek bu değişimi hükümetin gıda fiyatlarına müdahale etmemesinden kaynaklandığını söyledi.
Nalcıoğlu: Bazı ürünler Kuzey'e bazı ürünler Güney'den ucuz
Marketler Birliği Başkanı Fuat Nalcıoğlu, ekonominin bir miktar Güney Kıbrıs'a kaydığının doğru olduğunu söyledi. Bazı ürünlerin Kuzey'de bazı ürünler ise Güney'den daha ucuz olduğunu kaydeden Nalcıoğlu, bu durumun son 1 aydır daha da fazla fark edilmeye başladığını açıkladı.
Nalcıoğlu, buna rağmen halen Rumların KKTC' deki marketlerdeki ürünlere ilgisinin devam ettiğini, kendisinin işlettiği markette de bunu gördüğünü dile getirdi.
Nalcıoğlu, örnek olarak, temizlik malzemeleri ve kağıt ürünlerinin KKTC'de daha ucuz olduğunu, Güney Kıbrıs'ta işe peynir, et ve nescafe gibi ürünler daha ucuz olduğunu ifade etti. Ekonominin daha fazla Güney'e kaymasını önlemek için bir an önce önlem alınması gerektiğinin altını çizen Nalcıoğlu, “Devlet önce bir fiyat araştırması yapmalı. Ardından Ekonomi ve Maliye Bakanlıklarının liderliğinde ilgili sivil toplum örgütlerinin de katılımıyla nasıl fiyatları daha fazla ucuzlatabiliriz çalışması yapılmalıdır. Güney bunu daha önce yaptı ve başarılı oldu. Biz de yapabiliriz. Yeter ki Devlet, tedarikçi ve marketçiler ellerinin taşın altına koysun” dedi.
Tulga: Gıda fiyatları Güney'den daha ucuz hale geldi
Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, ekonominin Güney Kıbrıs'a kaydığının artık çok net bir şekilde görülmekte olduğunu söyledi.
KKTC olarak Güney'den çok daha pahalı hale geldiğini ifade eden Tulga, Ocak ayı öncesine göre dengelerin tekrar bozulduğunu, Ocak ayı itibarıyla Güney'den Kuzey'e akışın durduğunu ve Kuzey’den Güney'e akışın başladığını kaydetti.
Hürrem Tulga, özellikle gıda fiyatlarından dolayı Güney'e muazzam bir akış başladığını, domates ve salatalığın dahi bazı zamanlarda Güney'de daha ucuz hale geldiğini öne sürdü. Ekonomik akışın yön değiştirmesinin nedeninin hükümetin pahalılığa müdahale etmemesi olduğunu anlatan Tulga, özellikle gıda fiyatlarına müdahale edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Restoran, kafe ve diğer yiyecek sektörünün de Güney Kıbrıs'a kaymaya başladığını belirten Hürrem Tulga, “Sürekli asgari ücreti artırarak sorun çözülmüyor. Zamların önüne geçmek gerekiyor” dedi.