İsias Otel davasının beşinci duruşması Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüşülüyor… Dava Türkiye saatiyle 10.00’da (Kıbrıs saatiyle 09.00’da) başladı.

Türkiye’de 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremde, Adıyaman İsas Otel’de hayatını kaybeden Şampiyon Melekler ve tur rehberleri ile 10 yaralının aileleri, dava öncesinde mahkeme önünde toplanarak bir önceki davalarda olduğu gibi depremde kaybettikleri canlarının resimlerini girişe sıraladı.

Aileler ellerinde; “Kamu Görevlileri Yargılansın”, “Kader Değil Cinayet”, “ İsias Otel sektörünün felaketidir”, “Turist rehberleri adalet bekliyor”, “ Şampiyon Melekler adalet bekliyor”, “Bilirkişi raporunu hazırlayanlar mahkemeye gelecek mi?” “İsias ortak davamız”, “Deprem Suçluları Taksir Değil Olası Kast ile Yargılansın”, yazılı pankartlar taşıdı.

Duruşmaya 15 dakika ara verildi 

Duruşmaya 15 dakika ara verildi, ardından beyanlar alınacak.

Erdem Yıldız, Halil Bağcı ve Mehmet Güncüoğlu henüz ifadelerini veremedi.

Babasının oğlu… “13-14 saat otomotiv işiyle ileniyordum, tahliyemi talep ediyorum”

Ahmet Bozkurt’un tutuklu yargılanan büyük oğlu Mehmet Fatih Bozkurt ise savunmasında, “Ortak hissedar ve yönetim kurulu üyesi olduğum için raporda sorumlu ve kusurlu görülmüşüm. Benim başka işlerim vardı. 1999’dan 2023 yılı deprem gününe kadar günde 13-14 saat otomotiv işiyle ilgileniyordum” dedi.

Mehmet Fatih Bozkurt da tahliyesini talep etti.

Bozkurt’tan ‘Allah-kitap’ savunması

İsias Otel’in sahibi Ahmet Bozkurt ise, “Binanın otele dönüşebilmesi için yasaya göre projeleri yaptık ve belediye ruhsat verdi. Bizi devletin 3 kurumu denetledi. Turizm bakanlığı otele dönüşebilir diye bize rapor verdi hatta devlet teşvik bile verdi. Burası kaçak yapı olsa devlet buraya kredi vermezdi.” dedi.

Bozkurt, “Ben, eşim ve evlatlarım teknik konulardan anlamayız. Beni de 70 yaşındaki eşimi de çocuklarımı da inşaat mühendisi yapmışlar, teknik olarak sorumlu yapmışlar. Bu bilgilerim olsaydı binayı yaptırmayı bırakın, yapmazdım. Bu sorumluluğu üstlenmezdim. Yalanım yok ben iş insanıyım. 73 yaşındayım ve sabıkam yok. Ben kanundan korkan yaşamını sürdüren aile üyesiyim” diye konuştu.

Son gelen bilirkişi raporundaki suçlamaları kabul etmediğini söyleyen Bozkurt, raporun ‘ısmarlama’ olduğunu öne sürdü.

Raporda yer alan kusurlarda geçen teknik kavramları da ilk kez duyduğunu dile getiren Ahmet Bozkurt, “Agregayı, etriyeleri, çirozu yeni öğreniyorum” ifadelerini kullandı.

Bozkurt, ilk dört duruşmada olduğu gibi bu duruşmada da suçlamaları reddetti ve savunmasına Allah ile Kur’an-ı Kerim’i karıştırarak, “Allah bize yardım etsin, inandığım kitapta deprem suresi var” dedi.

2019 yılında Adıyaman’ın Samsat ilçesinde 7,2 büyüklüğünde deprem olduğunu da söyleyen Bozkurt, “Evler yıkıldı, binamda sıvı çatlağı bile olmadı. Niye bu depremin şiddeti görülmüyor?” diye sordu.

Bozkurt, “Yönetim Kurulu başkanı da mal sahibi de benim; eşimin ve çocuklarımın suçu yok. Torunlarım ile ailece kaldığımız bir oteldi. Asrın felaketi değil, kıyamet yaşandı” savunmasını yaptı.

Avukatlar süre istedi

Diğer avukatlar da, savunma için süre istedi. Kamu görevlileriyle ilgili iddianamenin düzenlenerek, dosyanın bu davayla birleştirilmesini, sanıkların olası kastla yargılanmalarını, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını ve tutuksuz sanıkların da tutuklanmalarını talep etti.

Okay: “Sanıkların nitelikli adam öldürmeden yargılanmasını istiyoruz”

Avukat Tan Okay da, mütalaaya karşı yazılı talepte bulunacaklarını söyledi. Okay, sanıkların, bilinçli taksirden yargılanıp ceza almalarının vicdanları rahatlatmayacağını kaydetti.

Binanın risk tespiti yapılmadığını ifade eden Okay, kamu görevlilerine de soruşturma açılmasını talep etti. Tan Okay, “İhmaller zinciri devam etmiş, olası kastın bütün unsurları oluşmuştur. Sanıkların nitelikli adam öldürmeden yargılanmasını istiyoruz” dedi.

Turan: “Bu davadan çıkacak emsal kararla, sizlerden çocuklarınıza miras bırakmanızı istiyoruz”

Avukat Fatih Turan da, “Bu davadan çıkacak emsal kararla, sizlerden çocuklarınıza miras bırakmanızı istiyoruz” diye konuştu.

Turan, belediye personeliyle depreme geç veya hiç müdahale etmeyen AFAD personeli hakkında da dava açılmasını istedi.

Güneydoğan: “Olası kast dışında verilen hüküm adaleti sağlamayacak”

Ailelerin avukatlarından Avukat Hasret Güneydoğan, savcının 15 dakika boyunca usulsüzlüklerden bahsedip “bilinçli taksirle” yargılanmaları noktasında bir karar üretmesini eleştirerek, “Burada olası kast bilinçli taksir mi tartışacaktık? Olası kast dışında verilen hüküm adaleti sağlamayacak, vicdanı rahatlatmayacak” dedi.

Güneydoğan, Adana’daki Alpergün Apartmanı davasında ‘olası kast’ kararı çıkmasına işaret ederek, tarihi bir karar verildiğini söyledi.

Güneydoğan, “Biz size vicdanınıza talibiz, cesurca vereceğiniz karara cesaretinize talibiz. Bilime, adalete uygun karar verin. Daha fazla ölmemek için vermeniz gereken karar olası kast ile yargılamadır” diye konuştu.

Koçoğlu: “Bugüne kadar ne söylediysek bu raporda ortaya çıktı”

Avukat Yiğit Gökçehan Koçoğlu, savcılığın, “olası kast” olamayacağını dayandırdığı sebeplerden, “kendileri de arada sırada otele gidiyorlardı ve kalıyorlardı”  görüşüne katılmadıkları ifade etti. Koçoğlu, kamu görevlileriyle ilgili dosyanın davayla birleştirilmesi gerektiğini, aksi takdirde yargılamanın eksik kalacağını dile getirdi.

Fennî mesul (inşaat mühendisi) Halil Bağcı’nın tahliye edilmesinin yanlış bir karar olduğunu söyleyen Koçoğlu, statik hesaplamalarda Halil Bağcı’nın eksik ve hatalı rapor verdiğinin açıkça ortada olduğunu kaydetti. Koçoğlu, ara kararda olası kasttan ek savunma hakkı verilmesi istedi.

Gelen bilirkişi raporunun kendileri lehine olduğunu belirten Koçoğlu, bugüne kadar ne söylediyseler bu raporda ortaya çıktığını kaydetti.  Koçoğlu, tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamını ve olası kasttan yargılanmalarını talep etti.

Savcıdan ‘bilinçli taksir’ suçlaması

İsias Otel davasının beşinci duruşmasında savcı mütalaasını bilinçli taksir suçlamasıyla yaptı.

Davanın beşinci duruşması Türkiye saatiyle 10.00’da başladı. Dokuz Eylül Üniversitesi/İstanbul Teknik Üniversitesi heyeti tarafından hazırlanan ve 28 Ekim’de açıklanan bilirkişi raporundan sonraki ilk duruşma olma özelliğini taşıyan bugünkü duruşmada ilk sözü alan cumhuriyet savcısı, İsias Otel’in 6 Şubat 2023’te Türkiye meydana gelen iki depremden ilkinde yıkılması üzerine başsavcılığın soruşturma başlattığını belirtti.

Yeni bilirkişi raporunu okuyup, kusurları sıralayan savcı, otel sahiplerinin de arada sırada otelde kalmasını hafifletici bir neden olarak ortaya koyup, mütalasını bilinçli taksir suçlamasıyla yaptı.

Sanıkların ayrı ayrı af sınırından uzaklaştırılarak, tutukluluklarının devamına, tutuksuz sanıkların adli kontrol şartlarının devamını talep eden savcı, binanın mimar ve mühendisleri Hasan Arslan, Halil Bağcı, Erdem Yıldız ve Mehmet Göncüoğlu’nun ise meslekten men edilmesini istedi. Sanıkların tutuklu bulunduğu sürenin, alacakları cezadan düşürülmesi de talep edildi.

İpekçioğlu: “Bu davada olası kast uygulanmayacaksa başka hiçbir davada uygulanmaması gerekir”

Mütalaa hakkında söz alan ailelerden Pervin Aksoy İpekçioğlu, mütalaanın bilinçli taksirden gelmesini eleştirerek, katların kesilmesinin olası kast olarak görülmesi gerektiğini kaydetti.

İpekçioğlu, “Bu davada olası kast uygulanmayacaksa başka hiçbir davada uygulanmaması gerekir. Adalet, bir ülkenin geleceğini de şekillendirmesi açısından önemlidir” dedi.

Karakaya: “Biz çocuklarımızı toprağın altına koyduk, en ağır cezayla olası kastla yargılanma istiyoruz”

Ailelerden Ruşen Yücesoylu Karakaya da, “Biz çocuklarımızı toprağın altına koyduk, en ağır cezayla olası kastla yargılanma istiyoruz” diye konuştu