İnşaat Sektörüne Yönelik Standartların Geliştirilmesi ve Denetim Modellemesi Projesi’nde süreç hızla ilerliyor.
KTİMB uzmanları önderliğinde, KMC Danışmanlık Firması ve uluslararası akreditasyona sahip USB Certification iş birliğinde yürütülen proje kapsamında geçtiğimiz gün KTİMB’de üyelere yönelik ilk eğitim gerçekleştirildi.
Kurumsal Yeterlilik Sertifikasyon Süreci’nin detaylandırıldığı eğitim programına çok sayıda müteahhit firmadan yetkililer katıldı.
İnşaat Sektörüne Yönelik Standartların Geliştirilmesi ve Denetim Modellemesi Projesi; inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaların, kurumsal yapılarını belirli bir seviyeye taşımalarını, dünya standartlarına uygun belirli disiplinler çerçevesinde işlerini yürütmelerini, yönetsel yapılarını güçlendirmelerini sağlıyor.
Proje ayrıca, sektör imajının ve güveninin sağlamlaştırılmasını uluslararası piyasalarda rekabet avantajının elde edilmesini ve benzeri önemli konuları bünyesinde barındırıyor.
“İnşaat Sektörüne Yönelik Standartların Geliştirilmesi ve Denetim Modellemesi Projesi” Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitler Birliği (KTİMB) tarafından inşaat sektörünün sürdürülebilir gelişimi kapsamında 2019 yılında başlatıldı.
Projenin amacı, inşaat sektörüne özgü standartların geliştirilerek denetim modellemesinin oluşturulması ve bu sayede sektörün ürün ve hizmet kalitesinin yükseltilmesi ve sektörün ulusal ve uluslararası marka imajının geliştirilmesini kapsıyor. Başka bir ifadeyle projenin ana hedeflerinden bir tanesi; bir inşaat firmasının faaliyetlerini yürütürken uyması ve uygulaması gereken minimum seviyedeki prensipler, yöntemler, etkin iş yapma modelleri, kayıt ve takip sistemleri ve benzeri temel unsurların belirlenmesi ve uygulanmasının sağlanmasıdır.
Standart Geliştirme ve Denetim Merkezi (STAGEM)
KTİMB tarafından kurulan Standart Geliştirme ve Denetim Merkezi (STAGEM), iş, kalite, zaman ve maliyet kavramlarının bütünü olan süreç performansını soyut bir figür olmaktan çıkartıp, rasyonel veriye dönüştürmek amacı ile kuruldu. STAGEM, bir yandan dünya genelinde uygulanan standartların ülkemizde de uygulanmasını sağlamaya odaklanırken bir yandan da bu standartların sürekli iyileştirilmesini ve geliştirilmesini sağlayacak, firmalara rehberlik edecek ve uluslararası akredite bir kuruluş tarafından bağımsızca denetlenmesini sağlayarak belge almalarını sağlayacaktır.
Kurumsal yeterlilik sertifikasyon süreci
KTİMB Kurumsal Yeterlilik Standartları, KTİMB üyesi müteahhitlerin teknik ve idari kapsamda yönetimsel yetkinliklerini ölçmek amacıyla geliştirilmiş olup, üye firmaların daha kurumsal, daha etkin ve verimli çalışmaları sağlanması amaçlandı.
Bununla birlikte, işlerini belirli bir düzen ve disiplin temelinde yürüten firmalara, bağımsız bir kuruluş tarafından denetlenmek suretiyle faaliyetlerini belirli bir sistemle ve belirli bir standartta gerçekleştiriyor olduklarının teyit edilmesi sonucunda verilecek “Kurumsal Yeterlilik Sertifikası” ile profesyonel yapılarını müşterilerine belgeleyerek gösterebilme fırsatı yakalamaları amaçlandı.
Standartlar sayesinde inşaat sektöründeki ürün ve hizmet kalitesi yükselirken, sektörün marka imajının geliştirilmesi, güvenin artması ve üyelerin daha rekabet edebilir olması sağlanacak.
Sertifika almak isteyen firmalar, öncelikli olarak STAGEM tarafından hazırlanan “Kurumsal Yeterlilik Standardı Süreç Rehberi’nde” yer alan her bir ana ve alt kriter kapsamındaki uygulama ve çözümleri gözden geçirerek denetim sürecine hazırlanmak durumundadır.
Programa katılan ve program tarafından sertifikalandırılan firmalara yıllık denetimler düzenlenecek.
Yıllık denetimler, aynı kapsamda gerçekleştirilerek firmanın standartlarını, yani önceden aldığı belgenin gerekliliklerini koruyup korumadığını tespit etmek amacıyla gerçekleştirilecektir. Örneğin firma, belirli noktalarda kendini iyileştirmiş ise ve daha yüksek puan almış ise bir üst seviyedeki kategoriye sıçramış olarak belgesini yenileyecektir.
Denetim
Başvuruda bulunan KTİMB üyesi müteahhitler, Mali Yönetim (Bütçe ve Nakit Yönetimi, Finansal Risk Analizi, Maliyet Yönetimi, Genel Muhasebe), İş yönetimi (İnsan Kaynakları Yönetimi, Süreç Yönetimi, Kalite Yönetimi, Tedarikçi/ Taşeron Yönetimi), Malzeme Yönetimi (Malzeme Spesifikasyonları, Kalite Kontrol, Depolama, Ekipman Yönetimi), Proje Yönetimi (Projelendirme, Planlama, Uygulama/İzleme), Müşteri Yönetimi (Tanıtım/Pazarlama, Satış, Müşteri Hizmetleri), Sürdürülebilirlik (Risk Yönetimi, Çevre Yönetimi, İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetimi) olmak üzere 6 ana başlıkta ve bunların alt kriterleri kapsamında denetime tabi tutulacak.
Ne elde edilecek?
Programa katılan ve program tarafından sertifikalandırılan firmaların ürünleri; Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin (KTİMB) sigorta ve garantörlüğü ayrıcalığına sahip olacak.
Bu firmalar ayrıca; planlı ve sistematik süreçler, kaynakların daha hızlı ve etkin kullanımı, değişime hızlı adaptasyon, kurumsal ve teknik kapasite artışı, verimlilik artışı, çalışan motivasyonu artışı, ürün ve hizmet kalitesinde artış, etkin risk yönetimi, sürdürülebilir iyileştirme, kurumsallaşma, müşteri memnuniyet artışı, prestij, güven, rekabet avantajı ve yeni pazarlar gibi kazanımlar elde edecek.