Ülkemizde son dönemlerde Covid-19 ve grip virüsünün neden olduğu enfeksiyonlarda ciddi bir artış yaşanıyor.

   BAĞIMSIZ Gazete’ye konuşan doktorlar, hastanelere gribal enfeksiyon şikayetiyle başvuran kişi sayısının arttığını belirterek solunum yolu enfeksiyonlarına karşı aşıları güncel tutmanın ve hijyen kurallarına uymanın büyük önem taşıdığını ifade etti.

   Doktorlar, özellikle de risk grubunda olan kişiler ile 65 yaş üstü bireylerin virüs salgınına karşı dikkatli olması konusunda uyardı.

Www.facebook (50)

Dalkan: Salgın boyutu hâlâ ciddi bir tehdit oluşturuyor

   Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, son zamanlarda Covid-19 ve influenza (grip) gibi virüslerin yol açtığı enfeksiyonlarda artış gözlendiğini söyledi.

   Avrupa Futbol Şampiyonası ve olimpiyat oyunları sonrası özellikle Covid-19 enfeksiyonlarında artış olduğunun bildirildiğine dikkat çeken Dalkan, Dünya Sağlık Örgütü’nün WHO) Covid-19'un hâlâ ciddi bir tehdit oluşturduğunu ve yeni varyantların ortaya çıkmaya devam ettiğini vurguladığını kaydetti.

   Dalkan, bu bağlamda, solunum yolu enfeksiyonlarına karşı dikkatli olmak, aşıları güncel tutmak ve hijyen kurallarına uymanın büyük önem taşıdığını ifade etti.

   Salgının boyutunun hâlâ ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirten Dalkan, özellikle kış aylarında bu riskin daha da artmasından endişe duyulduğunu vurguladı.

   Solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için Covid-19 ve influenza (grip) gibi virüslere karşı aşı olmanın, hastalık riskini azaltmada çok etkili olduğunu söyleyen Dalkan, “RSV aşışı ülkemizde olmasa da özellikle risk grupları için önemlidir” diye konuştu.

“65 yaş üstü kişilere influenza ve pnömokok aşıları yapılmalı”

   Dalkan, bu noktada Sağlık Bakanlığı’nın da önerdiği risk grupları ile özellikle de 65 yaş üstü kişilere influenza ve pnömokok aşılarının yapılması gerektiğini kaydetti.

   Bakanlığın, bu gruplara aşı tedarikini sağlaması gerektiğini ifade eden Dalkan, “Pandemi döneminde de önerildiği gibi ellerimizi sık sık su ve sabunla en az 20 saniye boyunca yıkamalıyız” dedi.

“Semptom taşıyanlar kendilerini izole etmeli”

   Kalabalık veya kapalı ortamlarda maske takmanın, solunum yoluyla bulaşan virüslerin yayılmasını azaltabileceğini söyleyen Dalkan, özellikle hasta olan veya ateş, öksürük ve burun akıntısı gibi semptomları olanların “mümkünse” kendilerini izole etmesi ve biriyle temas durumunda maske takması gerektiğini vurguladı.

   Dalkan, vitamin ve mineral açısından zengin bir diyet uygulamak, yeterli uyku uyumak ve düzenli egzersiz yapmanın genel sağlık ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için çok önemli olduğunu söyledi.

Www.facebook-5

Vudalı: Üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış var

   Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Emre Vudalı, üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşandığını söyledi.

   Özellikle koronavirüsün bu dönemde yeniden arttığını, ancak hastanelere yatışların çok fazla olmadığını dile getiren Vudalı, pandemi dönemindeki gibi bir yoğunluğun söz konusu olmadığını kaydetti.

   Hasta olan kişilerin maske takması ve mümkün olduğunca okula veya işe gitmemesi gerektiğini belirten Vudalı, bu dönemde devamlı sabunlu suyla el yıkanması ve ortak kullanım alanlarına temas etmekten kaçınılmasının önemli olduğunu ifade etti.

“Risk grubundakiler hatırlatma dozu yapmalı”

   Ayrıca Vudalı, risk grubundaki kişilere, özellikle de 65 yaş üstü bireyler ile kronik rahatsızlığı olanlara “hatırlatma dozu” yapılması gerektiğine dikkat çekti.

   Hastalık belirtisi taşıyanların mutlaka test yapması gerektiğini söyleyen Vudalı, hasta olan kişilerin virüsü bulaştırmaması için maske takmasının önemli olduğunu vurguladı.

   Vudalı, sağlıklı bireylerin maske takmasına gerek olmadığını da ekledi.

Www.facebook (49)

Özgeç: Çift maskeyle çalışılmasında sakınca yok…

   Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Derlen Özgeç, Covid-19 ve gribal enfeksiyon vakalarıyla ilgili istatistiki verilen pandemi dönemindeki gibi tutulmadığını, ancak hastanede bu vakaların bir miktar arttığını gözlemlediklerini söyledi.

   Özgeç, öksürük, hırıltılı solunum, burun tıkanıklığı ve hapşırma gibi gribal enfeksiyon şikayetiyle gelen hastaların olduğunu belirtti.

   Covid-19, domuz gribi veya herhangi bir üst solunum yolu enfeksiyonu taşıyan hastalara 5 günlük izolasyon süreci önerilebileceğini, ancak yine de kalabalık ortamlarda veya riskli alanlarda çalışan kişilerin “çift maskeyle” çalışmasında sakınca olmadığını söyledi.

   Ancak Özgeç, 65 yaş üstü veya kronik rahatsızlıkları bulunan kişilere karşı çok dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

Editör: Erol Kanlıada