Editör: TE Bilisim
Çevrim içi olarak gerçekleştirilen seminerde ‘Sürdürülebilirlik’ ana teması irdelendi
Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi, Konut Eğitim, Danışmanlık ve Araştırma Merkezi (DAÜ KEDAM), Mimarlık Bölümü ve Hindistan'ın Chennai kentindeki Sathyabama Bilim ve Teknoloji Enstitüsü'nün Mimarlık Bölümü iş birliğinde “Mimarlık ve Kent Seminerleri’ konulu seminerler dizisi gerçekleştirildi.
Çevrim içi olarak gerçekleştirilen ve ‘Sürdürülebilirlik’ ana temasının irdelendiği söz konusu seminerlerde ‘Mimarlıkta Ekolojik Konular’ (ARCH 213) dersi öğrencileri ve ders yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Pınar Uluçay Righelato hazır bulundu.
Seminerlere sırası ile İngiltere'deki Kent Üniversitesi'nden Dr. Iliona Outram Khalili, Mumbai’deki Chembur Trombay Mimarlik Okulu’ndan Doc. Dr. Sheetal Amraotkar ve Sathyabama Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Fakültesi Dekanı Dr. Devyani Gangopadhyay katıldı.
Dr. Iliona Outram Khalili tarafından verilen ilk çevrim içi seminerde Dr. Khalili “Ruhumuz için Sürdürülebilir Bir Ev / A Sustainable Home For The Soul ” konulu sunum gerçekleştirdi. Dr. Khalili, iklim değişikliği çağında en eski yapı malzemesi olarak toprağa yeniden dönmenin, hem sürdürülebilir yapılı çevrelerin yaratılmasındaki rolü hem de bu malzemeye şekil verecek insanoğlunu ruhani olarak güçlendirme ve doğal çevre ile aralarındaki ilişkiyi yeniden düzenleme potansiyeli açısından önemli bulduğunu belirtti. Toprağın çağımızda yapı malzemesi olarak yeniden keşfedilmesi gerektiğini, bu anlamda mimarlık okullarına önemli roller düştüğünü belirten Dr. Khalili, öğrenciler ile toprak uygulamalarını paylaştı.
Peyzaj mimarı Doç. Dr. Sheetal Amraotkar tarafından gerçekleştirilen ikinci seminerde ise LEED AP sertifikalı sürdürülebilir kentsel tasarım projeleri elde etmek için proje tasarımında, malzeme seçiminde ve uygulanmasında dikkat edilmesi gereken önemli noktalar üzerinde duruldu. Doç. Dr. Amraotkar, sunumunda LEED sertifikalı kampüs projelerinden örnekler paylaştı.
Sathyabama Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Fakültesi Dekanı Dr. Devyani Gangopadhyay ise akıllı ve sürdürülebilir kentlerin iklim değişikliğindeki dönüştürücü etkilerinden bahsederek Hindistan kent tecrübelerine değindi. Konuşmasına Danimarkalı kentsel tasarım uzmanı Jan Gehl’in ‘Kentleri Biz Yaratırız, Ama Onlar da Bizi Yaratır’ sözü ile başlayan Dr. Gangopadhyay ‘Akıllı Kent’ kavramının Kovid-19 döneminde kentlerde yaşanan kriz yönetiminde ne kadar etkili olduğundan bahsetti. Dijital teknolojinin gündelik yaşamın pek çok alanında kentliye daha iyi hizmet vermek amacıyla devlet kurumları tarafından yaygın şekilde kullanıldığını ifade eden Dr. Gangopadhyay, Hindistan kentlerinin bu kapsamda nasıl dönüştüğü üzerinde durdu.
Yorumlar