Kıbrıs Sulak Alanlar Topluluğu'ndan Çevre Eğitimi ve Yönetimi Uzmanı Dr. Asuman Korukoğlu Kuyucu,  ekosistemimiz dolayısıyla doğada canlı yaşamının en önemli etkeninin göçmen kuşlar olduğuna vurgu yaptı.      

   Kuşları korumak için böcekleri, böcekleri korumak için bitkileri, bitkileri korumak için havayı, suyu, toprağı ve taşı korumak gerekliliğine işaret eden Kuyucu, doğadaki varlıkların hepsinin bir görevi olduğunu ve birbirlerini destekleyen yaşantılara sahip olduklarını söyledi. Kuyucu, pestisitler, su ve toprak israfı, hava, su ve toprak gibi ortamları kirleten, yok eden her insan ürünü etkenin, doğanın tartışmasız düşmanı olduğunun altını çizdi.

   Dr. Asuman Korukoğlu Kuyucu, 400'ün üzerinde tür görülen adamızın göçmen kuşlar için çok önemli olduğuna dikkat çekerek "Göçmen kuşlar da eko sistem hizmetleriyle bizim doğada yaşamamızı sağlayan türlerden yüzlercesidir" dedi.

   Dünya Göçmen Kuşlar Günü'nün bu yıl, "Böcekleri Koru, Kuşları Koru" sloganıyla kutlandığını anlatan Kuyucu, göçmen kuşlarımızın için şu çağrıda bulundu:

   "Onlar için kirletmeyelim, onlar için tahribat yapmayalım, çünkü onlar bizim için ekolojik görev yapıyor. Bu görevlerinin sürmesi için; göç yollarını, kuşları, böcekleri ve doğayı temiz ve özgür bırakalım".

“Kuşların göçleri hakkında bilgilendirmeye çalışıyoruz”

   Kıbrıs Sulak Alanlar Topluluğu'ndan Çevre Eğitimi ve Yönetimi Uzmanı Dr. Asuman Korukoğlu Kuyucu, kendimizi bildik bileli "kırlangıçlar geldi, sığırcık sürüleri görüldü, turnalar geçti" gibi etkileyici doğa olaylarının duyulduğunu söyledi. Kuyucu, doğada bazı kuş türlerinin yumurtadan çıktıkları ülkede, kış mevsiminde yiyecek ve barınma koşullarına göre; elverişsiz koşulları geçirmek için farklı ülkelerin doğasına doğru semalarımızdan uçarak geçtiklerini kaydetti. Bu kuşların gitmelerini gözlediğimiz göç hareketlerinin şüphesiz olağanüstü ilgi çekici olduğunu anlatan Kuyucu, bilim insanlarının uzun yıllardır bu mucizevi hareketle oldukça yoğun biçimde meşgul olduklarını belirtti.

   Kuyucu, eğitimciler öğrencilerini, çevreci ve ekolojistlerle kuş gözlemciler de halkı kuş göçleri konusunda bilgilendirmeye çalışmakta olduklarını dile getirdi.  Dünyada UNEP /CMS ve UNEP /AEWA World Migratory Bird Day sayfaları 2016 yılından beri günle ilgili olarak dünya insanını bilgilendirmekte olduğunu söyleyen Kuyucu, her yıl Dünya Göçmen Kuşlar Günü’nün temasını bu sayfadan duyurulmakta ve temanın açıklamasının yapılmakta olduğunu ifade etti.

   Dr. Asuman Korukoğlu, bu yıl  Dünya Göçmen Kuşlar Günü temasının "Böcekleri Koru, Kuşları Koru" şeklinde seçildiğine vurgu yaptı ve sözlerine şöyle devam etti:

   “Böcekler; kuşlara yem olmakta, böcekler toprağı karıştırıp tohumları dağıtarak kuşların yiyecek bulmasına yardım etmekte, böcekler tohumları dağıtarak bitkilerin çimlenmesine ve ağaç olmasına yardım etmekte, böcekler bitkileri tozlaştırarak tohum yapmalarını sağlamakta, dolaylı olarak kuşlara yiyecek, barınak ve yuva malzemesi sunmaktadır. Kuşlar da böceklerin aşırı derecede üremelerine engel olmaktadır. Böcekler; suda, toprakta, bitkiler üzerinde, arasında ve altında, taşların arasında ve belli bir yüksekliğe kadar atmosferde bulunabildikleri için her ortamda kuşlara ve doğaya büyük emek, destek ve olumlu değişim katmaktadır. Havada uçarak sinek ve böcek yakalayan kuşlar, taşların deliklerinden böcek çıkaran kuşlar, atık alanları ve atıksu çevrelerinde böcek avlayan kuşlar, böcek ortamlarının ve böcek besin ortamlarının birer belirtecidir".

441361302 3714567095465391 6453560985775537805 N

“Göçmen kuşları korumalıyız!"

   Kuyucu, kuşları korumak için böcekleri, böcekleri korumak için bitkileri, bitkileri korumak için, havayı, suyu, toprağı ve taşı korumak gerekliliğinin bize bir kez daha doğadaki varlıkların hepsinin bir görevi olduğunu ve birbirlerini destekleyen yaşantılara sahip olduklarını ispatladığını söyledi. Pestisitler, su ve toprak israfı, hava, su ve toprak gibi ortamları kirleten, yok eden her insan ürünü etkenin, doğanın tartışmasız düşmanı olduğunun altını çizen Kuyucu, yaşantılarımızı planlarken bunu göz önünde tutmamız gerektiğine dikkat çekti.

Dünya Göçmen Kuşlar Günü Bird Life International tarafından; 10,11 ve 12 mayıs Küresel Kuş Haftası olarak lanse edildiğini, bu günde "Büyük Göç Yollarındaki Tüylü Arkadaşlarımızı Korumamızın" istendiğini anlatan Kuyucu, 400’ün üzerinde tür görülen adamızın kuşlar için çok önemli olduğunu kaydetti. 

   Göçmen kuşların ekosistem hizmetleriyle bizim doğada yaşamamızı sağlayan türlerden yüzlercesi olduğunu belirten Kuyucu, “Onlar için kirletmeyelim, onlar için tahribat yapmayalım, çünkü onlar bizim için ekolojik görev yapıyor. Bu görevlerinin sürmesi için; göç yollarını, kuşları, böcekleri ve doğayı temiz ve özgür bırakalım” dedi.

Editör: Ceren Özbil