Araştırmacılar, Tacikistan'da yeni ortaya çıkarılan ve tarihi 150 bin yıl öncesine kadar uzanan kazı alanının, ilk insanların ve atalarının Orta Asya'ya göçünde ve gelişiminde kilit bir rol oynadığını söylüyor.
Akademik dergi Antiquity'de yayımlanan çalışma, modern Homo sapiens, Neandertaller ve Denisovalılar dahil olmak üzere farklı insan türlerinin Tacikistan'ın Zerefşan Vadisi bölgesinde birlikte yaşamış olabileceğini ileri sürüyor.
Çalışmanın ortak yazarlarından Yossi Zaidner "Görünen o ki temelde Orta Çağ'da İpek Yolu rotası diye bilinen Zerefşan Vadisi, bundan çok daha önce insanların yayılması için kilit bir güzergahtı" dedi.
Bilim insanları, Soii Havzak adıyla bilinen arkeolojik alanda yakın zamanda yapılan kazıda bir dizi taş alet, hayvan kemikleri ve kadim bitkiler keşfetti.
Kazı alanının üç farklı bölgesinde yapılan çalışmalarda, 20 bin ila 150 bin yıl öncesine ait insan faaliyetleri katmanları ortaya çıkarıldı.
Araştırmacılar bu kalıntıların, geçmişteki iklim ve çevreye dair ipuçlarının yanı sıra bölgede yaşayan farklı insan türlerini keşfetme fırsatı da sunduğunu söylüyor.
Bilim insanları "Yanık odun ve kemikler gibi iyi saklanmış organik malzemelerin, kazı alanını bölgenin kadim çevresini anlamak açısından "önemli" kıldığını belirtiyor.
Dr. Zaidner "Bu, bölgenin geçmişteki iklimini yeniden inşa etmemizi sağlıyor ve daha fazla kazının bölgedeki insan biyolojisi hakkında ipuçlarını açığa çıkarabileceğine dair umut veriyor" dedi ve ekledi:
Bu, Orta Asya'da insan topluluklarının gelişimini ve davranışlarını anlamak için çok önemli.
Arkeologlar, bölgede daha fazla kazıyla eski insan türleri topluluklarının birbiriyle nasıl etkileşime geçmiş olabileceğini açığa çıkarabileceğine inanıyor.
Araştırmacılar, Orta Asya'daki bu dağlık geçidinin tarih öncesi insan topluluklarının geniş bölgelere yayılması için kilit bir geçiş noktası işlevi görmüş olabileceğini söylüyor.
Dr. Zaidner "Kazı alanında süren araştırmanın modern insanlar, Neandertaller ve Denisovalılar gibi farklı insan topluluklarının bu bölgede nasıl etkileşime girdiğine dair yeni içgörüler kazandıracağını umuyoruz" dedi.
Bilim insanları, gelecek yıllarda devam edecek çalışmaların bu kritik bölgedeki insan göçü ve etkileşimine dair anlayışımızı derinleştirmesini bekliyor.