Halkın Partisi (HP) Genel Sekreteri Turgut Alas, Turunçgil Yeşillenme Hastalığı konusuna dikkat çekti.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Alas, “Popülist söylemler içinde boğuluyoruz” diyerek Tarım Bakanlığı'ndan muhalefet vekillerine kadar kimsenin bu hastalığın bilimsel boyutunu konuşmadığını söyledi.

Alas, şu an bahçelerde belirti görülemediği için ‘hastalık yok ama bize ambargo uyguluyorlar’ demenin bilimden uzak popülist bir yaklaşım olduğunu belirterek “Bu hastalık oldukça tehlikeli, tür, çeşit ve anaç ayırt etmeksizin narenciyede büyük zarara ve ağaçların ölümüne sebep oluyor. Özetle, şu an için hastalık yok diyenlerin de hastalık var diyenlerin de çıkıp bunu bilimsel raporlar ve veriler ile açıklaması şarttır” ifadelerine yer verdi.  

Turgut Alas’ın paylaşımı şöyle:

“Turunçgil Yeşillenme Hastalığı konusunda popülist söylemler içinde boğuluyoruz!

‘Narenciyede ambargo’, ‘Olmayan hastalık yüzünden ihracata engel’ ve benzeri açıklamaların ardı arkası kesilmiyor. Bazı vekiller bunu öne çıkarıyor. Bazı gazeteciler bunu haberleştiriyor.

Sorun şu ki Tarım Bakanlığı'ndan tutun da muhalefet vekillerine kimse işin bilimsel boyutunu konuşmuyor!

Yine sorunu popülizm üzerinden birbirini döven ama soruna çözümün ne olacağını konuşmayan bir zihniyetle karşı karşıyayız!

Dünyadaki tüm ülkelerin bir hastalık şüphesi karşısında karantina koşullarını çalıştırması bilinen ve uygulanan bir yöntemdir.

Biz bu konuda eksiğiz diye kimse bunu yapamaz gibi davranmak gerçekçi değildir.

Turunçgil Yeşillenme Hastalığının (HLB) vektör böceği (bulaşmasını ve yayılmasını sağlayan) Psillid Güney Kıbrıs'ta daha önce tespit edildi.

Bu durum Türkiye Cumhuriyeti'nin bazı karantina koşullarını yürürlüğe koymasına sebep oldu.

Yaş sebze ve meyvelerin dökme olarak KKTC'den Türkiye'ye gidişine yasak koyup, işlenmiş ve ambalajlanmış ürünlere izin verdi.

Peki biz bu sorunu aşmak için ne yapmalıydık ve yapmalıyız?

Bir an önce bahçelerimizde bu hastalığın var olup olmadığını ispatlamak zorundaydık (ki hâlâ daha bu durum geçerli).

Bunu yapabilmek için de hemen reaksiyon gösterip bahçelerde survey çalışmaları yapıp, örnekleri toplayıp, PCR analizi yöntemi ile hastalığın olup olmadığını araştırmalıydık (ki bu durum da hâlâ daha geçerli).

Kasım 2023'te TC kararı açıkladığında yapılması gerekenin ne olduğunu söylemiştim, aksi takdirde narenciye ve enginar ihracatında sorunlar yaşanacağı konusunda da uyarmıştım.

Hastalığın varlığı araştırılırken, aynı zamanda vektör böceğin de varlığı ve populasyonu araştırılmalı ve varsa kontrol altına alınmalıdır.

Peki neden PCR Yöntemi?

Çünkü bu hastalık bulaşmış olsa bile belirtileri 3 yıldan önce ortaya çıkmıyor.

Yani şu an bahçelerde belirti göremiyoruz diye çıkıp hastalık yok ama bize ambargo uyguluyorlar demek bilimden uzak popülist bir yaklaşım olur.

Bu hastalık oldukça tehlikeli, tür, çeşit ve anaç ayırt etmeksizin narenciyede büyük zarara ve ağaçların ölümüne sebep oluyor. Dünya üzerinde elli küsur ülkede milyonlarca ağacın ölümüne sebep oldu.

Özetle, şu an için hastalık yok diyenlerin de hastalık var diyenlerin de çıkıp bunu bilimsel raporlar ve veriler ile açıklaması şarttır.

Naçizane...”