Özel Haber

Uzmanlar, gribal enfeksiyon vakalarının arttığını vurgulayarak hijyen, mesafe ve beslenmeye dikkat edilmesi uyarısında bulundu

Abone Ol

   Henüz kış soğuğu tam olarak başlamadı ancak grip ve nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarında ciddi artış olduğu görülüyor.

   BAĞIMSIZ Gazete’ye konuşan uzmanlar, grip ve zatürre aşılarının önemine dikkat çekerek, özellikle risk grubunda bulunan bireylerin aşılarını mutlaka yaptırmaları gerektiğini söyledi.

   İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sibel Siber, “Mevsimler artık kaydı. Eskiden Kasım ve Aralık ayları kış aylarıyken ve sert geçerken, artık kışın en sert şekilde hissedildiği aylar Ocak, Şubat ve Mart aylarıdır. Bu nedenle grip aşılarının etkisinin 3 ayda azaldığı göz önünde bulundurularak, ekim sonu, kasım başı gibi yapılması önerilebilir. Ama genelde önerilen ve rutin Eylül, Ekim ve Kasım aylarında aşı yapılması yönündedir” dedi.

   İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Erçal, bu sene Ağustos ayında da üst solunum yolu enfeksiyonu şikayeti ile kendilerine başvuran hastalar olduğunu belirterek, giderek nezle, grip gibi şikayetlerin artmaya başladığını kaydetti.

  Öte yandan BAĞIMSIZ Gazete’ye konuşan Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği (KTEB) Başkanı Umut Öksüz, grip aşılarının geldiğini eczanelerde bulunabileceğini söyledi.

Siber: Aşı tedbirdir

   İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sibel Siber, kış aylarında yaygın olarak görülen gribin, bu yıl yaz aylarında da ağır grip vakaları olarak görüldüğüne dikkat çekerek, gribin yanında kendilerine başvuran hastaların çoğunluğunun da Covid testlerinin pozitif çıktığını kaydetti.

   Siber, kış aylarında kapalı olan ortamların çok sık havalandırılmaması nedeniyle enfeksiyon riskini artıracağını belirterek, bu nedenle tedbir olarak grip aşısını önerdiklerini vurguladı.

   Aşının bir tedbir olduğunu ama yüzde 100 koruyucu olmadığını söyleyen Siber, aşının vücutta antikor oluşturduğunu bağışıklık sisteminin virüsü tanımasını ve enfeksiyonların daha hafif geçmesini sağladığını kaydetti.

   Siber, ileri yaştaki bireylere ve risk grubunda olan kişilere özellikle zatürre aşısını önerdiklerine dikkat çekti.

   Siber, grip aşısının ne zaman yapılması gerektiği ile ilgili de değerlendirmelerde bulunarak, “Mevsimler artık kaydı. Eskiden Kasım ve Aralık ayları kış aylarıyken ve sert geçerken, artık kışın en sert şekilde hissedildiği aylar Ocak, Şubat ve Mart aylarıdır. Bu nedenle grip aşılarının etkisinin 3 ayda azaldığı göz önünde bulundurularak, ekim sonu, kasım başı gibi yapılması önerilebilir. Ama genelde önerilen ve rutin Eylül, Ekim ve Kasım aylarında aşı yapılması yönündedir” dedi.

“Ne kadar aşıya ihtiyaç olduğu konusunda

1 yıl önceden çalışma yapılmalı”

   Geçmiş yıllarda ülkemize gelmesi geciken aşılarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Siber, “Plan program sistem her konuda olduğu gibi sağlık konusunda da çok önemlidir. Ne kadar insanın aşıya ihtiyacı var, her yıl ne kadar insan aşılanır gibi planlamaların bir yıl önceden tespit edilerek programlama yapılmalıdır” dedi.

   Siber, ülkemizde yapı ve kurumsallığın tam anlamı ile oturmamasının sorunlara neden olduğunun altını çizerek, bu durumun ülkemizde aşı eksikliği veya geç gelen aşı sorunları gibi problemlere neden olduğunu belirtti.

  Siber, bu yıl aşılarla ilgili problem yaşanmaması temennisinde bulundu.

   Enfeksiyonlara karşı vücut direncinin yüksek tutulması gerektiğini belirten Siber, doğru beslenme, uyku düzeni, sporun önemine değindi.  Siber, kapalı ortamlarda durmamaya, kapalı ortamda maske takmaya dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Erçal: Kronik hastalığı olanlar

mutlaka grip aşısı olmalı

   İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Erçal, her yıl 15 Eylül’den sonra aşıların yapılmaya başlandığını söyledi.

   Erçal, eczanelere aşıların geldiği gün grip aşılarına başlayacaklarını ifade ederek, öncelikli olarak kronik hastaların grip aşılarını olması gerektiğine dikkat çekti.

   Bu sene Ağustos ayında da üst solunum yolu enfeksiyonu şikayeti ile kendilerine başvuran hastalar olduğunu belirten Erçal, giderek nezle, grip gibi şikayetlerin artmaya başladığını kaydetti.

   Erçal, iklim değişikliğinin etkisi, kapalı mekanlarda kalabalık gruplar gibi etkenlerin grip salgınının arttırdığına vurgu yaptı.

   Öte yandan okulların açıldığına ve toplu taşıma, sınıf gibi ortamlarda salgının artacağına dikkat çeken Erçal, grip aşısının önemini vurguladı.

   Yapılması gerekenlerden de bahseden Erçal, en başta kronik hastalara aşıyı önerdiklerini belirtti. 

   Erçal, kalabalık ortamda çalışanlara, öğrencilere aşıyı önerdiklerini söyleyerek, vücut direnci olan bireylerde gribin ağır etkileri olmayacağını ama kronik hastalarda etkilerinin ağır olabileceğini vurguladı.

   Erçal, grip ve zatürre aşılarında geçtiğimiz yıllarda yaşanan gecikmelerle ilgili olarak ise Türkiye’deki ihtiyacı göstererek, “Türkiye’de ihtiyaç fazlalığı olduğu zaman, ülkemizin ikinci planda kalıyor. En başta Türkiye’nin aşı ihtiyacı karşılanıyor. Daha sonra da ülkemizdeki ithalatçı firmalar bir miktar aşı veriliyor” dedi.

   Bu dönemde bireylerin özellikle kalabalık yerlerde mesafeye, genel anlamda da hijyene ve beslenmeye dikkat etmeleri konusunda uyarılarda bulunan Erçal, covid salgınına da dikkat çekerek, covidin de gribal enfeksiyon gibi olduğunu vurguladı.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }