Dünya

Tüm dünyada kutlanan Babalar Günü'nün geçmişi...

Abone Ol

Babalar Günü tüm dünyada babaların veya baba yerine konulan kişinin çocuklarının hayatlarına yaptığı katkıların anılması, bir anlamda teşekkür edilmesi için kutlanan bir gün.

Farklı ülkelerde farklı tarihlerde kutlansa da ağırlıklı olarak haziran ayının üçüncü pazarı olarak kabul ediliyor.

Babalar Günü fikri ilk defa 20. yüzyıl başlarında Amerika Birleşik Devletleri'nde Anna Jarvis tarafından başlatılan Anneler Günü kutlamaların oldukça popüler hale gelmesinden sonra çıktı.

İlk olarak 1908 yılında yine Anneler Günü'nün çıkış yeri olan Batı Virjinya'da babasını kısa bir süre önce bir maden kazasında kaybeden Grace Clayton tarafından 5 Temmuz'da kutlandı.

Bundan iki yıl sonra Washington, Spokane'daki kiliselerde çok daha yaygın bir Babalar Günü kutlaması yapıldı. Etkinlik bir önceki yıl Anneler Günü vesilesiyle yapılan ayinden çok etkilenen Sonora Dodd tarafından organize edildi.

Sonora kutlamaları ilk olarak babasının doğum günü olan 5 Haziran'da yapmak istemişti fakat kiliselerdeki papazların hazırlık yapabilmesi için aynı ayın üçüncü pazarına ertelendi.

1930'lu yıllara kadar Babalar Günü düşük profilli bir etkinlik olarak devam ederken bu yıllarda Dodd'un farkındalığı artırmak için yaptığı çabalar neticesinde ve Büyük Bunalım'dan çıkma isteyen tüccarlarından pazarlama potansiyelinden faydalanmak istemesiyle popülaritesi arttı.

Daha ilk yıllarında 1916 yılındaki etkinliklerde Başkan Woodrow Wilson konuşma yapmış olsa da günün resmi olarak tanınması zaman aldı.

Babalar Günü 1966 yılında Başkan Lyndon Johnson tarafından resmiyet kazanırken, bir sonraki Başkan Richard Nixon tarafından altı yıl sonra resmi bayram olarak tanındı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde başlatılan kutlama zamanla dünyaya yayılsa da babalıkla ilgili kutlamalar Katolik Avrupa'da orta çağa kadar uzanmakta.

Hazreti İsa'nın resmi babası olarak kabul edilen St. Joseph bayramı 19 Mart'ta İspanya ve İtalya gibi ülkelerde "Babalar Günü" veya "Babalar Bayramı" olarak kutlanıyordu.

Almanya'da Babalar Günü Paskalya'dan 40 gün sonra yani Hazreti İsa'nın göğe yükseliş gününde kutlanıyor. Avustralya ve Yeni Zelanda'da Babalar Günü eylül ayının ilk pazar günü kutlanıyor.

Rusya, Sovyetler Birliği döneminden kalan ve Kızıl Ordu'ya toplu kayıtların yapılmaya başlandığı Atavatanın Koruyucusu Günü ya da Adam Günü'nü 23 Şubat'ta kutlamaya devam ediyor.

Tayland'da Babalar Günü, ulusun babası olarak kabul edilen eski kral Bhumibol Adulyadej'in doğum günü olan 5 Aralık'ta kutlanıyor.

Orta Doğu'da bir çok ülkede Babalar Günü yaz gündönümü olan 21 Haziran'da kutlanıyor. Brezilya'da ise Ağustos'un ikinci pazarı babaların azizi olan Sant Joachim anısına kutlanıyor.

Babalar Günü erkeklere yönelik kutlanan tek gün değil. Uluslararası Dünya Kadınlar Günü gibi bir de Uluslararası Erkekler Günü var.

İlk defa 1992 yılında 19 Kasım tarihinde kutlanan Erkekler Günü Missouri Üniversitesi Erkek Çalışmaları Merkezi Direktörü Thomas Oaster tarafından organize edildi. Etkinliğin diğer ülkelerde yayılması ise 2000'li yılları buldu.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }