Kıbrıs Rum tarafının müzakerecisi Menelaos Menelau “federasyonun tanımı gereği bölücü olmamakla birlikte, 1960 yılında aynı devlette bile var olan bölücü patojenlerle etkili bir şekilde başa çıkabileceğini” öne sürdü.
Alithia gazetesinde yer alan habere göre, geçen perşembe günü Paralimni’de düzenlenen bir etkinlikte konuşan Menelau, Kıbrıs sorununun yıllar boyunca uluslararası toplumun bir kısmı tarafından, diğer öncelikli çıkarların, özellikle de Türkiye'nin stratejik öneminin gölgesinde kalmış bir problem olarak ele alındığını ileri sürdü.
Menelau, bu açıdan bakıldığında uluslararası hukuka uymak zorunda kalması için Türkiye’ye baskı yapılmasına dair beklentilerinin gerçekleşmediğini söyledi.
Olayların en nihayetinde nasıl gelişme göstereceğinin yalnızca kendilerine bağlı olmadığını da dile getiren Menelau, her zaman büyük resmi akılda tutmanın ve Türkiye’nin politikası da dahil olmak üzere olayları daha geniş yerel, bölgesel ve uluslararası çerçevede konumlandırmanın ve yorumlamanın önemli olduğunu dile getirdi.
Tarihsel döngülerin bir noktada tamamlandığını ve bunların yerlerini bir sonraki aşamaya, uluslararası sistemde bir sonraki aşamaya ve küresel dengesizliğe bıraktığını belirten Menelau, bu gerçekleştiği zaman tarihin kendilerine hazır olup olmadıklarını sormak için durmadığını ve buna hazır olmakla yükümlü olduklarını ifade etti.
Menelau bölgede ve diğer yerlerde meydana gelen gelişmelerin, açık ve trajik bir şekilde donmuş çatışmalar olmadığını ve çözüme kavuşmayan problemlerin yeni ve daha acı verici sorunlara neden olan yaralar olduğuna işaret ettiğini de kaydetti.
Menelau bu memleketin var olmaya devam etmesi, binlerce yıldır izlerini taşıyan yerlerden yabancılaşmaya ve bu yerlerin yeni kayıp vatanlar olmasına izin vermemek için mümkün olan her imkânı tüketmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.
Talat- Stefanu görüşmesi Rum basınında
Öte yandan, bazı gazeteler AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu’nun İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ı dün ofisinde ziyaret ettiği haberine yer verirken, haber Haravgi’de “Kıbrıs Sorununun Mümkün Olan En Kısa Zamanda Çözülmesi Büyük İhtiyaç”, Politis’te ise “Stanu-Talat Görüşmesi” başlığıyla yer aldı.