Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, orman yangınları konusunda yıllardır yüreğimizi yakan sonuçlarla karşılaştığımıza dikkat çekerek Orman Dairesi’nin ekipman ve ekip gücünü güçlendirmek ve sahada gereken tedbirleri almak için çalışmaya başladıklarını söyledi.

   Yangın söndürme helikopteri konusunun yıllardır tartışıldığını anımsatan Oğuz, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na ait helikoptere bir apart takılarak, yangınlara müdahale etmesinin sağlandığını belirtti. Oğuz, Türkiye’den KKTC’ye konuşlanacak olan yangın helikopterinin de haziranda gelmesinin beklendiğini belirtti.

   Oğuz, orman ve arazi yangınlarına karşı vatandaşların ve kurumların da üzerine düşen görevleri yapması gerektiğine işaret ederek Orman Dairesi’nin ekipman eksiğini gidermek için talepte bulunduklarını söyledi.

   BAĞIMSIZ TV’de Genel Yayın Yönetmeni Ali Baturay’ın sunduğu “Markaj” programına konuk olan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, hayvan üreticileri ile çiftçilerin sıkıntıları, bazı çiftliklerde küçükbaş hayvanlarda görülen çiçek hastalığı, et ithali ile su ücretleri konusunda açıklamalar yaptı.

Oğuz: Hayvanlar aşılanıyor

   Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, çiçek hastalığı tespit edilen çiftlik sayısının üçe yükseldiğini belirterek karantina kararının ardından Türkiye’den 20 bin aşı talebinde bulunduklarını söyledi.

   Küçükbaş hayvanların aşılanmaya başladığını ifade eden Oğuz, aşılanma sonrası hayvanın etinin ve sütünün tüketiminde sorun olmadığını özellikle vurguladı.

   Oğuz, Mağusa çöplüğünün yanındaki bir çiftlikte çiçek hastalığının görülmesi konusunda ise uzmanların çevresel şartların hastalığa etkisi inceleyeceğini belirtti. İtlaf edilen hayvanların tazminatıyla ilgili girişimlerin de yapıldığını ifade eden Oğuz, hayvan sağlığının insan ve gıda sağlığı için önemli olduğunu söyledi. Oğuz, 11 ekiple sahada olduklarını belirtti.

348381061_1764507417299450_2325787203598190686_n

“Hayvancı kama yem ithali istiyor”

   Tarım Bakanı Oğuz, Hayvan Üreticileri ile Yetiştiricileri Birliği yönetimiyle salı günü toplantı yaptıklarını belirterek hayvancıların süt fiyatlarının artırılması ve kama yem ihtiyacının karşılanmasıyla ilgili talepleri olduğunu belirtti.

   Hayvancıların kaba yemin navlun desteği sağlanarak, Türkiye’den getirilmesini istediğini aktaran Oğuz, konuyu Bakanlar Kurulu’na götüreceğini söyledi.

   Oğuz, hayvancıya destek verileceğini ve kama yem ihtiyacı konusunda gerekli tedbirin alınacağını ifade etti. TÜK ambarlarına 8 bin ton daha arpa alındığını da belirten Oğuz, arpa ve buğday fiyatlarını bu hafta belirleyeceklerini söyledi.

   Hayvancı gibi çiftçilerin de zor durumda olduğunu, girdi maliyetlerini yükselişinin her kesimi etkilediğini ifade eden Oğuz, “ Biz üretimin ve üreticinin yanındayız. Elimizden geleni yapacağız” dedi.

“Et fiyatları şu an dengeli”

   Tarım Bakanı Dursun Oğuz, et ithali konusunda komite oluşturulduğunu anımsatarak vatandaşın isyan ettiği fiyat farkında haklı olduklarını söyledi.

   Serbest piyasa koşullarında et fiyatlarına müdahale etmelerinin zor olduğuna değinen Oğuz, şu anda et fiyatındaki artışın durduğunu belirtti.

“Bilerek görevi zamanında yapmamanın sonucu”

  Bakan Oğuz, çam kese böceğinin zarar verdiği çam ağaçlarının yeniden yeşerdiğine dikkat çekerek entegre mücadelenin süreceğini belirtti.

   Orman yangınları konusunda Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na ait bir helikoptere apart takılarak yangınlara müdahale konusunda destek alındığını belirten Oğuz, Türkiye’den KKTC’ye gönderilecek yangın söndürme helikopterinin de haziran ayında gelmesini beklediklerini söyledi.

    Oğuz, yangınların çıkış nedenlerine de işaret ederek “Yeşilırmak’ta son çıkan yangının nedeni elektrik tellerinden atılan kıvılcımın kuru otları tutuşturması sonucu oldu. Bu bilerek görevi zamanında yapmamanın bir sonucudur… Bu KIB-TEK’in görevidir. Orman Dairesi ‘bu önlemler alınmalı’ diyorsa yapılmalıdır” dedi.

   Oğuz, orman yollarının açılması için de askerden iş makineleri talep ettiklerini, Orman Dairesi’ne 24 memur alınması için de Kamu Hizmeti Komisyonu’yla görüşüleceğini belirtti.

   Bakan Oğuz, su fiyatındaki artış konusunda da şöyle dedi:

   “Suyun fiyatı 2016’dan beri 2.3 TL’den satılıyordu. Enerji ve işletme maliyetlerinin artmasıyla birlikte 7 TL’ye alıyoruz, 7.5 TL’ye veriyoruz. Belediyeler de 7.5 TL’nin üzerinde satıyor. Su fiyatlarını belediye belirliyor biz bir şey diyemeyiz”.

Editör: Erol Kanlıada