Sınırüstü’ndeki Halk Vakfı Yaşlı Bakımevi’nde Ocak 2022’de ortaya çıkan insanlık dramının üzerinden bir yıldan fazla süre geçti. Odalarda sahipsiz bırakılan yaşlıların içler acısı durumdaki halleri hâlâ herkesin hafızalarında… Bakıma muhtaç kişilerin yaşadığı dramın yanı sıra tavanı çökmüş, duvarları küflerin sardığı binadaki tehlike de yıllarca göz ardı edilmişti.
Sınırüstü’nde bulunan ve acı tablonun ortaya çıkmasıyla kapatılıp, tadilata alınan Halk Vakfı Yaşlı Bakımevi’nin yenilenmesi çalışmaları sürüyor. Bakımevinin gönüllü olarak tadilatını üstlenen Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği, şu ana kadar bina için 6 milyon TL’nin üzerinde harcama yaptı. bagimsiz.com’a konuşan KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer, tadilata başladıklarında binanın beklediklerinden kat ve kat kötü durumda olduğunu gördüklerini belirterek binanın duvar bölmelerinde yanıcı madde olan ahşap ve sunta kullanıldığını, elektrik hattının güvensiz olduğunu fark ettiklerini söyledi. Gürcafer, “Yapım aşamasında buna kim izin verdi, kim onay verdi, otoriteler neredeydi, hayret ediyoruz” dedi. Gürcafer, Halk Vakfı binasını neredeyse yıkıp, tekrar yaptıklarını söyledi.
“6 milyon TL’nin üzerinde para harcadık”
Şu ana kadar bina için 6 milyon TL harcadıklarını ifade eden Gürcafer, “Biz damı akıtıyor ve benzer sorunlar için bu işi devraldık ancak işin içine girince baktık gördük ki hiç bir şey kurallara göre yapılmamış. Elektrik yapısı, tavanının durumu ve direkleri ile tamamen Allah’a emanet bir yaşlılar evi vardı ” dedi. Bu sorumluluğu alınca da, üstlerine düşen görevi tam olarak yapmak istediklerini ifade eden Gürcafer, işin bu kadar kapsamlı olduğunu bilselerdi, olaya daha temkinli yaklaşacaklarını söyledi.
“Bu yapıya kim onay verdi, şaşkınız”
Gürcafer, çalışmaların sonuna geldiklerini belirterek binada önceden kullanılan malzemenin yanıcı olup, yaşlılar için büyük tehlike oluşturduğunu söyledi. Gürcafer, şöyle dedi: “Duvar bölmelerde ahşap sunta kullanılmış. Altını açıp baktığımızda tamamen çürüdüğünü gördük. Elektrik hattı güvensiz durumda… İnsanlar bu kadar zaman orada nasıl yaşadı, gerçekten hayret ettik. Yapım aşamasında buna kim izin verdi, kim onay verdi, otoriteler neredeydi, hayret ediyoruz. Yapı güvenliği insan hayatı söz konusu olduğu için büyük önem taşır. Birinin başına bir şey gelirse bunun sorumlusu ben olmaz mıyım? Bu nedenle çok titiz bir çalışma yapıyoruz. Büyük ihtimalle iki aya kadar çalışmaları tamamlayacağız”.