Netflix, Britanya hükümetinin sunduğu dijital yayınlara yönelik yeni yasa tasarısı nedeniyle Birleşik Krallık (BK) kataloğundaki film ve dizileri kaldırabileceği uyarısında bulundu.
Indyturk'de yer alan habere göre, Martta taslağı internette yayımlanan Medya Yasa Tasarısı, Netflix ve Disney+ gibi yayın platformlarını etkileyecek bir dizi öneri içeriyor.
Yeni yasalara göre dijital yayın içerikleri yayıncılık gözetleme kuruluşu Ofcom'un denetimine tabi tutulacak ve geleneksel yayıncıların bağlı olduğu tarafsızlık yasalarına uymak zorunda kalacak.
Deadline'da yer alan habere göre Netflix, BK parlamentosunun Kültür, Medya ve Spor Komitesi'ne "daha fazla netliğe" ihtiyaç duyulduğunu belirten 5 sayfalık bir belge sundu. Disney de kuruma, benzer düşünceleri dile getiren bir mektup gönderdi.
Netflix, Medya Yasa Tasarısı'nın "gerekli görülen tarafsızlıkla" ilgili "belirsiz" ve "zahmetli" talepler içerdiğini öne sürüyor. Şirket, 250 bin sterline (yaklaşık 6 milyon 391 bin TL) varan yaptırımlardan kaçınmak için başlıkları "düzenli olarak", önceden "arındırmak" zorunda kalacağını ifade ediyor.
Netflix, "Genellikle Britanyalı izleyicilerin seçeneklerini en üst düzeye çıkarma bakımından, sunduğumuz şeylerin güçlü yanının Netflix içeriğinin kapsam ve çeşitliliği olduğu düşünülüyor. Eğer bu Ofcom'un yetki alanına girerse, hükümlere uyum sağlama açısından eşit derecede bir risk kaynağı haline gelme potansiyeli taşıyor" diye yazdı.
Bu hükümlerin kapsamı ve uygulanmasıyla ilgili önemli ölçüde daha fazla netlik sağlanmadığı takdirde, BK kataloğumuzdan içeriği önceden kaldırmak, bu hükümlere uymanın getireceği zahmetli yükü ve potansiyel mesuliyet riskini almaktan ister istemez daha kolay olacak.
Halihazırda hangi dizi ve filmlerin kaldırılabileceği belli değil. Netflix; Stranger Things, Wednesday ve The Witcher gibi sektörün en büyük yapımlarına ev sahipliği yapıyor. Fakat bu programların hiçbirinin risk altında olduğu düşünülmüyor.
Netflix, "Medya Yasa Tasarısı'nın sunulmasını ve BK'deki hizmetimizi Ofcom'un yetki alanına taşıma tekliflerini sürekli destekledik" diye yazdı.
Bu yasa tasarısının daha geniş çaplı politika hedeflerini desteklemekle birlikte, daha fazla netlik sağlanmasını istediğimiz bazı alanlar var.
Disney de Kültür, Medya ve Spor Komitesi'ne gönderdiği 4 sayfalık yazıda tasarıya ilişkin endişelerini dile getirdi.
Şirket, "Lineer yayıncılık ve VoD [seç-izle] arasındaki farklar, izleyiciyi korumaya yönelik çoğu VoD platformunun uyguladığı güçlü önlemler, farklı VoD platformlarının sunduğu farklı tüketici önerileri ve marka vaatleri göz önüne alındığında, ister katı içerik kuralları ister zorunlu yaş sınırı uygulamaları olsun, tüm VoD hizmetlerine tek tip kurallar koymak uygun görünmüyor" diye yazdı.