Özel Haber

Ekonomik kriz, engelli bireyleri ve onlara destek sağlayan dernekleri de etkiliyor

Abone Ol

   Ülkemizde yaşanan olumsuz süreçten etkilenen engelli bireyler, ekonomik anlamda büyük mağduriyet yaşıyor. Normal zamanda zaten ekonomik zorluklar yaşayan ve özellikle derneklerin hasta bezi ve erzak yardımları ile geçimlerini sağlayan engelli bireylerin, hasta bezlerindeki fiyat artışı nedeniyle ekonomik sıkıntıları daha da büyüdü.

   BAĞIMSIZ Gazete’ye konuşan KKTC Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Suay, ülkemizde yaşanan enflasyon ve ekonomik kriz yardım kuruluşları ile yardım alanında çalışan sivil toplum örgütlerini çok fazla etkilediğine değindi.

   Suay, 5 yıl önce bir paket hasta bezinin 30-40 TL’ye alınabildiğini, bugün ise 1 paket hasta bezi için en az 250-300 TL harcandığını kaydederek, 250-300 TL’nin altında bez bulamadıklarına vurgu yaptı.

   Dernek olarak çalışmalarının devamının gönüllülük esasına dayalı olduğuna işaret eden Suay, kendilerinin de, derneğe katkı sağlayan bağışçılarında gönüllü olduğunu söyledi.

   Suay, gönüllü networkü üzerine çalışmalar yürüten kurumların bu süreçte çok daha fazla etkilendiğine dikkat çekerek, “Gelen bağış miktarlarının yeteri kadar artamaması sebebi ile zor zamanlardan geçiyoruz. Destek veren iş insanlarının, bağışçılarımızın da şu anki ekonomik durumu da ortada. Bağışların yeteri oranda sağlanamaması bizlerin üstlenmiş olduğumuz sosyal devlet vizyon ve misyonunun önünde engel olma ve probleme dönüşme noktasında ilerliyor” dedi.

“Sadece aylık bez maliyetimiz 250 bin TL”

   Dernek olarak 230 engelli bireyin aylık hasta bezi ihtiyacını karşılamaya çalıştıklarını kaydeden Suay, bunun için büyük bir caba harcadıklarının altını çizdi.

   Suay, bu konuda sadece aylık maliyetin 250 bin TL olduğunu vurgulayarak, 4-5 sene önceye kadar engelli bireylerin aylık ihtiyacını tamamen karşılayabilecek düzeyde olduklarını, bugün sağladıkları destekle en fazla 10 günlük ihtiyaçlarını karşılayabildiklerini belirtti.

   Suay, bu noktada yardımcı oldukları engelli bireylerin sayısını azaltarak 1 aylık ihtiyaçlarının tamamına yetmektense, 230 bireyin tamamına belirli oranda da olsa yardımcı olmayı tercih ettiklerini söyledi.

   Suay, “Karınca kararınca bir sivil toplum misyonunu ortaya koymak, birlik beraberliği, dost elini hissettirmek için bu şartlarda tüm ayı karşılamak mümkün olmasa da tüm bireylere destek olmayı seçtik. Desteğimizi imkanlar ölçüsünde azalarak, ama insanımızın yanında olmayı bırakmayarak yola devam ediyoruz” dedi.

“Engelli bireylerin sosyal hakları artırılmalı”

   Engelli bireylere gerek hükümet kanadından, gerek yerel kurumlar tarafından sağlanan sosyal hakların artırılması gerektiğinin altını çizen Suay, ülkemizde sosyal devlet vurgusu yapılıyorsa, bu konuya özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

   Suay, sivil toplum örgütü olarak her konuda, her zeminde oluşan açığın kapatılması için mücadele verdiklerini ifade ederek, “Şikayet etmiyoruz, çözü üretmeye çalışıyoruz. Ama bu her şey yolundadır demek değildir. Bu mücadelemizin, bu emeğimizin farkında olunmasını ve sosyal devlet misyonunda üzerinde oluşan açıkların halkımız nezdinde minimize edilmesini istiyoruz. Her idareci, her kurum üzerine düşeni yapmalı” dedi.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }