Özel Haber

Covid, Omicron’un alt varyantı olarak nitelendirilen EG.5 (Eris) varyantı ile yeniden karşımıza çıktı

Abone Ol

    Dünyayı kasıp kavuran, tam “bitti” derken, yeni bir varyantla yeniden ortaya çıkan Covid, bu kez de Omicron’un alt varyantı olarak nitelendirilen EG.5 (Eris) varyantı ile karşımıza çıktı.

    DSÖ yayınladığı yeni raporunda, "gözlem altındaki varyant" olan türün statüsünü "izlenmesi gereken varyant" olarak değiştirdi ve "Eris"in yaygınlığında dünya genelinde istikrarlı bir artış olduğunu belirtti.

   Bilindiği üzere, 2 hafta önce Güney Kıbrıs sağlık makamları Eris varyantının ülkelerinde görüldüğünü açıklamıştı. Ülkemizde varyantın görülüp, görülmediği ile ilgili henüz resmî açıklama yapılmazken, sağlık çevreleri varyantın ülkemizde görülmemiş olsa bile de görülmesini “an meselesi” olarak nitelendirdi ve bazı önlemler alınması gerektiğini belirtti.

    Kıbrıs Türk Tabipler Birliği (KTTB) Başkanı Dr. Ahmet Özant, DSÖ’nün Eris varyantı nedeniyle önlemlerin tamamen kaldırılmaması yönünde öneride bulunduğuna dikkat çekti. Dr. Ahmet Özant, risk grubundaki insanlarımıza maske takmaları ve kalabalık ortamlarda bulunmamaları uyarısında bulundu.

   KTTB Koruyucu Hekimlik, Halk Sağlığı, İnsan Hakları Sorumlusu, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesil Bayraktar ise, Eris varyantının hızlı bulaşan ancak klinik seyri hafif seyreden bir tür olduğunu söyledi.

    

Oygar: Gerekli açıklama kısa süre içinde yapılacak!

   Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz KKTC Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Deren Oygar, konuyla ilgili gerekli basın açıklamasını enfeksiyon doktorlarında bilgi aldıktan sonra en kısa sürede yapacaklarını açıkladı.   

Özant: DSÖ, Covid önlemlerinin kaldırılmamasını önerdi

   KTTB Başkanı Dr. Ahmet Özant, Eris varyantının tüm dünyada sağlık alanında önemli bir gündem maddesi haline geldiğini söyledi.

    DSÖ’nün Eris varyantının tespit edilmesinin ardından Covid önlemlerinin tamamen kaldırılmaması yönünde öneride bulunduğuna vurgu yapan Özant, varyantın hızlı bulaşan ancak klinik seyri çok şiddetli olmadığını belirtti.

   Özant, risk grubundaki insanlarımızın kendilerini koruması gerektiğine vurgu yaptı. Özant, yaşlılarımızı, kronik rahatsızlığı bulunan ve bağışıklığı düşük olan insanlarımızı kalabalık ortamlardan uzak durmalarını ve maske takmalarını önerdi.

Bayraktar: Varyantın sirkülasyonunu bilmemiz gerekiyor

   KTTB Koruyucu Hekimlik, Halk Sağlığı, İnsan Hakları Sorumlusu, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesil Bayraktar, Eris varyantının hızlı bulaşan ancak klinik seyri hafif seyreden bir tür olduğunu söyledi.

    İlk günlerde (1-2 gün) yüksek ateş ve baş ağrısı, eklem ve kas ağrısının en belirgin semptomlar olduğunu ifade eden Bayraktar, boğaz kuruluğu ve kuru öksürüğün de görülen semptomlardan olduğunu kaydetti.

    Dr. Nesil Bayraktar, Eris varyantında günümüze kadar hastaneye yatışı artıran vaka serisi görülmediğini belirtti.

   Güney Kıbrıs’ta varyantın 2 hafta önce görüldüğünü bildiren Bayraktar, tatil bölgelerinin bulunduğu ülkelerde varyantın raporlandığını öğrendiklerini açıkladı.

   Dr. Nesil Bayraktar, KKTC’de varyantın görülüp, görülmediği yönünde resmî bir açıklama yapılmadığına vurgu yaptı. Aşıların Eris varyantına dirençleri ile ilgili herhangi bir bilimsel yayın olmadığını anlatan Bayraktar, ancak bilimsel olarak bakıldığında şu ana kadar hiçbir aşının hiçbir varyantta bulaşmayı tam olarak önlemediğini, aşıların semptomların daha hafif seyretmesine veya hiç semptom görülmeden hastalığın anlatılmasına neden olduklarını söyledi.

   Bayraktar, Eris varyantı ile ilgili olarak ülkemizdeki sirkülasyonu görebilmek için test sayılarını artırmak ve insanları test yaptırmaya teşvik etmek gerektiğine değindi ve konuşmasına şöyle devam etti:

   “Eylül ayı ile birlikte sonbahar mevsimine geçeceğiz. Bu dönemde solunum yolu hastalıkları artmaktadır. Eriş varyantının sirkülasyonunu bilip, tedbir alma zorunluluğumuz vardır. Özellikle yaşlı, kronik rahatsızlığı olan ve bağışıklığı düşük olan insanlarımızın eksik olan aşılarını tamamlanması gerekmektedir. Yine iklim koşullarından dolayı maske kullanımı azalmıştır. Kapalı alanlarda toplu buluşmalar devam etmektedir. Risk grubundaki insanlarımız bu konuda dikkatli olmalıdırlar. ”

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }