Burslar Platformu Sekreteri Sedat İzcan, tüzük revizesi talebi ile ilgili açıklama yaptı…
İzcan’ın açıklaması şöyle:
“Ülkemizin ve dünyanın içerisinden geçtiği ekonomik kriz, dünyanın çoğunluğu gibi bizleri de büyük ölçüde etkilemiştir. Özellikle de Türk lirasının sürekli olarak döviz karşısında değer kaybetmesi ve yüksek enflasyon ile hayat pahalılığı, içinde bulunduğumuz ekonomik buhranla birlikte hayatı sürdürmeyi her birimiz için daha da zor hâle getirmiştir. Bu bağlamda asgari ücrette önemli sayılacak bir artışa gidilmiştir. Bununla birlikte, acı bir gerçek vardır ki toplumumuzun geleceği olan ve büyük umutlarla eğitimlerini sürdüren ve burs alan öğrenci arkadaşlarımız, yeni belirlenen asgari ücretlerden faydalanma imkânına sahip olmamaktadır.
Ne yazık ki burs miktarları, Burs Tüzüğü Madde 16'ya göre "yılda bir kez, mali yılbaşı olan Ocak ayındaki aylık brüt asgari ücret esas alınarak" saptanmaktadır. Bu tüzük hükmü, öğrenci arkadaşlarımızın yaşadığı bu haksızlığa çare bulmamızı engellemekte ve yıllardır yaptığımız Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşmelerinin sonuçsuz kalmasına neden olmaktadır. Bu durum her geçen gün derin bir üzüntü ve öfke ile karşılaşmamıza sebep olmaktadır.
Özellikle Türk lirasının ocak ayından bu yana döviz karşısında %35-40 arasında değer kaybetmesi ve Kıbrıs'ın kuzeyinde son dilimde hayat pahalılığının %30'u aşan oranda artması göz önüne alındığında, öğrencilerin hala eski asgari ücret üzerinden burs almaları kabul edilemez bir durumdur. Ayrıca, üzülerek belirtmek isteriz ki, nisan ayından beri burslar öğrencilere yatırılmamaktadır, bu da öğrencilerin maddi sıkıntılar yaşamasına ve eğitimlerine devam etmekte güçlük çekmelerine sebep olmaktadır.
Dahası, eğitim kariyerlerini bu bursa bağlayan ve öğrencilerin yıllardır bu zorlu koşullar altında yaşamasına göz yuman Milli Eğitim Bakanlığının derhâl tüzük revizesi yapması gerekmektedir.
Bu konunun takipçisi olacağımızı tüm kamuoyuna duyururuz. Aksi takdirde, öğrencilerin geleceği adına haklarını korumak için her türlü hukuki ve sosyal mücadeleyi sürdüreceğimizi vurgularız. Ülkemizin ve gençlerimizin geleceği için adil ve eşit bir eğitim sistemini sağlamak amacıyla taleplerimizin karşılanmasını bekliyoruz.”