Ülkemizde yenilenebilir enerjiye geçiş konusunda uzun süre yapılan teşvikler, talebin çok olması nedeniyle durduruldu.
Güneş paneli takarak güneş enerjisinden faydalanan yüzlerce kişi, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’yla yaptıkları mahsuplaşmalar sonucunda sistemi kullanmaya devam ediyor. Ancak ev sahiplerinin şimdi karşısına çıkan bir durum herkesi şaşırttı.
Güneş paneli kurulmuş bir evi satmak isteyen bir ev sahibi, evinin satışını ve tapu devrini yapabiliyor ancak güneş paneli buna dahil değil… Güneş enerjisi paneli için uygulanan prosedür oldukça farklı…
Yani, üzerinde güneş enerji paneli bulunan bir evin kiralanması, satılması ya da bir başka kişiye devredilmesi durumunda, evi satın alan, kiralayan ya da devralan kişi panel üzerinde kalan kWh saat için Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu ile ne mahsuplaşmaya gidebiliyor ne de bunun için kurumdan para talep edebiliyor.
Sadece evin eski sahibi bu panel üzerinde kalan kWh saat için kurumdan parasını talep edebiliyor. Bu para da tüketim fazlasının ortaya çıktığı aydaki kurumun tüketicilerine uyguladığı en düşük tarife üzerinden ücretlendirilerek kurum tarafından tüketiciye ödeniyor ve mahsuplaşma sonlandırılıyor.
BAĞIMSIZ GAZETE’yi arayan vatandaşlar bu duruma tepki göstererek, “Böyle garip, anlamsız bir uygulama olamaz. Hemen her şey tüketicinin aleyhine işliyor” diye tepki gösterdi... Mağduriyet yaşayan birçok vatandaş, tüzüğün değiitirilmesini talep etti.
Konuyla ilgili BAĞIMSIZ GAZETE’ye bilgi veren Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Paşa, Yenilenebilir Enerji Yasası ile Yenilenebilir Enerji (Uygulama ve Denetim) Tüzüğü’ne atıfta bulunarak prosedürü anlattı.
Mahsuplaşma nasıl yapılıyor?
Yenilenebilir Enerji Yasası altında yapılan Yenilenebilir Enerji (Uygulama ve Denetim) Tüzüğü’nde “Mahsuplaşma” konusu şöyle anlatılıyor:
“(1) YEK belgesi sahibi Kurum tüketicilerinin, mahsuplaşma yapıldıktan sonra aylık üretim fazlası olarak kurum şebekesine aktardıkları elektrik enerjisi, bir sonraki aya kWh kredi olarak aktarılır. Mahsuplaşma yapıldıktan sonra tüketim fazlası olması durumunda bu tüketim aylık olarak faturalanır ve ödenir.
(2) Mahsuplaşmalı YEK Belgesine sahip Kurum tüketicisi, Kurum ile aylık mahsuplaşma yaptıktan sonra geriye kalan fazla elektrik enerjisini Kurum şebekesine vermesi durumunda Kurum tüketicisinin Şubat ayı içerisinde, en geç Şubat ayı sonu itibari ile Kuruma yapacağı yazılı talep üzerine üretim fazlasının ortaya çıktığı aydaki Kurumun yürürlükteki en düşük tarifesi üzerinden her yılın Mart ayı içerisinde Kurum tüketicisine ödeme yapılır.
(3) Yukarıdaki (2)’nci fıkra uyarınca mahsuplaşmalı Yek Belgesine sahip kurum tüketicisi talepte bulunmaması durumunda, ürettiği ve Kurum şebekesine verdiği fazla elektrik enerjisi bir sonraki aya aktarılmak suretiyle Kurum ile Kurum tüketicisi arasındaki mahsuplaşma kWh olarak devam eder.
En düşük tarife üzerinden ücretlendirme
Mahsuplaşmanın sonlandırılması;
(A) (a) Üretim noktasında yapılan tüketimlerde mahsuplaşma; abonelik sonlandırılacağında kWh olarak aylık mahsuplaşma yapıldıktan sonra, kurum şebekesinden fazla enerji çekilmesi durumunda bu enerji faturalandırılarak tüketici tarafından ödendikten sonra mahsuplaşma sonlandırılır. Ancak mahsuplaşma sonrası tüketicinin üretim fazlası olması durumunda, bu fazlalık, tüketim fazlasının ortaya çıktığı aydaki Kurumun tüketicilerine uyguladığı en düşük tarife üzerinden ücretlendirilerek Kurum tarafından tüketiciye ödeme yapılır ve mahsuplaşma sonlandırılır.
Sistem başkasına aktarılacaksa tekrar başvuru
(b) Yukarıdaki (a) alt bent uyarınca yapılacak olan sonlandırmada, bu Tüzük kurallarına uygun şekilde sistem farklı bir aboneye aktarılarak YEK Belgesi başvurusu yapılabilir. Aksi halde kurulu olan sistem hiçbir şekilde kullanılamaz.
(B) (a) Üretim noktasından başka yerde yapılan tüketimde mahsuplaşma; abonelik sonlandırılacağında kWh olarak aylık mahsuplaşma yapıldıktan sonra, kurum şebekesinden fazla enerji çekilmesi durumunda bu enerji faturalandırılarak tüketici tarafından ödendikten sonra mahsuplaşma sonlandırılır. Ancak mahsuplaşma sonrası tüketicinin üretim fazlası olması durumunda, bu fazlalık, Kurum tüketicisinin tüketim fazlasının ortaya çıktığı aydaki yürürlükteki Kurumun tüketicilerine uyguladığı en düşük tarife üzerinden, ücretlendirilerek, Kurum tarafından tüketiciye ödeme yapılır ve mahsuplaşma sonlandırılır.
(b) Yukarıdaki (a) alt bent uyarınca yapılacak olan sonlandırmada sistem ayni aboneye ait başka bir tüketim noktasına veya bu tüzük kurallarına uygun şekilde sistemi farklı bir aboneye aktararak YEK Belgesi başvurusu yapılabilir. Aksi halde kurulu olan sistem hiçbir şekilde kullanılamaz.
(C) Yukarıdaki (A) ve (B) bentlerinde belirtilen Kurum tüketicisinin ilgili aboneliği borçsuz olarak sona ermedikçe veya sona erdirilmedikçe, kredi olarak birikmiş elektrik enerjisi karşılığı ilgili Kurum tüketicisine ödenmez”.