Özel Haber

"Bakıma ihtiyaç olan okulların bu kısa sürede eğitime hazır hale getirilmesi mümkün değil”

Abone Ol

   Hükümetin hazırladığı Deprem ve Diğer Doğal Afetlere Yönelik Mali Yardım Kapsamında Kamu Okul ve Hastanelerinin Güçlendirilmesi veya Yeniden Yapılmasında Uygulanacak Yöntemler Hakkında Yasa Gücünde Kararname, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

    Kararname, Deprem ve Diğer Doğal Afetlere Yönelik Mali Yardım ve Hazırlık Yasası kapsamında oluşan komisyon tarafından depreme karşı kullanılamayacağı ve/veya güçlendirilmesinin gerekli olduğu tespit edilen kamu okul ve hastanelerinin yeniden hizmete kazandırılması maksadıyla döviz kurlarındaki dalgalanmaların yaratacağı olumsuz etkilerini azaltmayı amaçlıyor.

   Bu kararnamenin yürürlüğe girmesiyle birlikte, bir buçuk ay sonra açılacak olan okulların eğitime tamamen hazır olup olmayacağı merak konusu oldu.

   Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Eylem, bu kararnamenin sadece “popülizm” olduğunu, okulların açılmasına bir buçuk ay kalmasına rağmen taş üstüne taş konmadığını söyledi.

Eylem, bakıma ihtiyaç olan okulların bu kısa sürede eğitime hazır hale getirilmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

   Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş ise Eylül ayına kadar tüm okulların yetiştirilmesinin mümkün görünmediğini kaydetti.

Eylem: Hasarlı okullar bir

buçuk ayda iyileştirilemez

 

    Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Eylem, ülkemizde tamir edilmesi gereken, hasar bulunan okulların bir buçuk ay sonra başlayacak eğitim dönemi öncesi hazır hale getirilemeyeceğini söyledi.

   “Hasarlı okullar bir buçuk ayda iyileştirilemez” diyen Eylem, 6 Şubat depreminin ardından Güney Kıbrıs’taki okulların büyük bir çoğunluğunda iyileştirme çalışmaları yapıldığına dikkat çekti.

   6 Şubat depreminin üzerinden 6 ay geçtiğini ve bu sürede Milli Eğitim Bakanlığı’nın hiçbir şey yapmadığını kaydeden Eylem, bakanlığın çok geç kaldığını ifade etti. Depremin ardından ülkemizdeki beş okulda çok büyük sıkıntılar yaşandığını, bazı okullarda çadırla eğitim yapılırken bazı okulların diğer okullara taşındığını hatırlatan Selma Eylem, “Sendika olarak sürekli bir şekilde uyarsak da verilen sözler havada kaldı, hiçbir icraat yapılmadı” dedi.

   KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun icraat yapmak yerine sendikalar ve öğretmenlere saldırdığını söyledi. Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ile yaptığı görüşmeye de değinen Eylem, “Türkiye’de kız çocuklarının ayrı okullarda okutulmasıyla ilgili söylemlerin ardından Çavuşoğlu, Kuran kurslarına izin verdi” dedi. Eylem, Milli Eğitim Bakanlığı’nın KKTC’deki Kuran kurslarına izin vermesi çağdaşlık ilkelerine aykırı olduğunu kaydetti.

   Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Yasası’na göre böyle bir durumun suç olduğunu belirten Eylem, bu konuda sendikaların mücadelesinin sonuna kadar süreceğini vurguladı.

Maviş: Okulların eğitim zamanına yetişmesi imkansız

 

   Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, okulların eğitim zamanına yetişmesinin imkansız olduğunu söyledi.

   Maviş, Resmi Gazete’de ortaya konan ibarelerin temelinin sadece maddi olduğunu vurguladı.

   Maviş, “Binaların keşif yapıldığı dönemdeki Türk Lirası bedelini, yapım aşamasındaki zamandaki döviz kurundan bedelini belirleyip ihaleyi ona göre çıkaracaklarını anlatıyor, yani ihale rakamları döviz olacak” dedi.

Muhasebe birimi olarak dövizi kullanıp, o günkü kurdan bedelinin belirleneceğini belirten Maviş, devletin muhasebe birimi olarak stabil bir para birimi kullanacağını söyledi.

   “Şu an 5 okulumuzda bazı binalar boşaltıldı” diyen Maviş, Değirmenlik, Karakol, Alaniçi, Dikmen’de bir çalışmanın mevcut olmadığını, Yeni Boğaziçi’nde ise yeni binanın yapımının halen devam ettiğini vurguladı.

   Bunun yanında İMO’ya üye 70 mühendisin Eğitim Bakanlığı ile sözleşme imzaladığını, 119 okulda 350 bina için çalışma yaptıklarını bildiklerini ifade eden Maviş, İMO’nun toplam okulların yüzde 90’nının laboratuvar sonuçlarının tamamlandığını, karot testinin yanında, röntgen de yapılarak hem basınç dayanımını hem de donatı korezyon tespiti yapıldığını söyledi.

   Maviş, daha sonra ise binayı tekrar modelleyip deprem karşısındaki davranışının incelendiğini ve vize işlemlerinin, şartnamesiyle birlikte yakın zamanda Eğitim Bakanlığı’na ihaleye çıkmak için teslim edileceği bilgisini de edindiklerini ifade etti.

“Sıralamaları Eğitim Bakanlığı yapıyor”

   Betonarme iyileştirme, çelik çapraz veya yeniden inşa gibi politik kararların, okul sıralamasını önceliklere göre Eğitim Bakanlığı’nın belirlediğine dikkat çeken Maviş, “İhale tamamlandıktan sonra, uygulanacak çözüme göre betonarme iyileştirme 2-3 ay, çelik çapraz yeniden yapım aşamasının ise binanın büyüklüğüne göre değişebileceği için Eylül ayına kadar tüm okulların yetiştirilmesi mümkün görünmüyor” dedi

   Bu konuda tüm sorumluluğun Eğitim Bakanlığı’nda olduğunun altını çizen Maviş, her türlü şantiye alanı, çadır, konteyner sınıflardan bakanlığın sorumlu olacağını söyledi. Bugüne kadar Bakanlık tarafından topluma doyurucu bilgi verilmediğini de belirten Maviş, hiçbir konuda şeffaf olunmadığını vurguladı.

   Maviş, bunun bir zaman baskısı olarak algılanmaması gerektiğini ifade ederek, gecikmenin faturasının çocuklara ve öğretmenlere kesilmemesi gerektiğini kaydetti.

   Maviş, sağlıklı ve güvenli okul ortamı için Eğitim Bakanlığı’nın gerekirse günde 24 saat mesai harcaması gerektiğini sözlerine ekledi.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }