Özel Haber

Yeniboğaziçi’nin batı bölgesi “susuzlukla” boğuşuyor...

Yeniboğaziçi’nin batısında kalan vatandaşlar, altyapı olmasına rağmen evlerine su alamıyor

Abone Ol

Ahmet KARAGÖZLÜ

   Yeniboğaziçi’nin batı bölgesi “susuzlukla” boğuşuyor.

   Kentin tüm bölgelerine su verildiği halde batı bölgesine çok az su verilebiliyor. Bazı bölgeler ise altyapı olmasına rağmen belediyeden hiç su alamıyor. Bu durum bölgede yaşayan vatandaşlardan büyük tepki görüyor.

   Yıllardır susuzlukla boğuşan bölge halkı Yeniboğaziçi Belediyesi’ni suçlarken Yeniboğaziçi Belediyesi ise topu Su İşleri Dairesi’nin üzerine atıyor.

   Bölgeye 1 yıl önce taşınan bir vatandaş, evinin şebekeye bağlı olduğunu, ancak belediyeden “bir damla su” bile alamadığını söyledi.

   Söz konusu vatandaş, su ihtiyacını karşılamak için 1 yıldır tanker çağırdığını, ancak tankercilerin 5 tondan aşağıya su getirmediğini, bu nedenle 3 ton su ihtiyacı için 5 ton su parası ödemek zorunda kaldığını belirtti.

   Kullanılabilir su ile içilebilir su parasının arasında “uçurum” olduğunu belirten vatandaş, daha önce evine çağırdığı kullanılabilir su yüzünden tüm eşyalarının paslandığını, bu nedenle içilebilir su çağırmaya başladığını ifade etti.

   Her hafta 3 ton su için 5 ton su parası ödediklerine dikkat çeken vatandaş, “Haftada 5 bin TL’den ayda 20 bin TL ödüyoruz” dedi, yetkililerin artık bu soruna çare bulmasını istedi.

 Çeki: Belediyenin altyapısı su dağıtımına uygun değil…

   Su İşleri Dairesi Müdürü Tarkan Çeki, Yeniboğaziçi bölgesine yaşanan su sıkıntısının “kendilerinden” kaynaklanmadığını söyledi.

   Çeki, her cumartesi depoları kontrol ettirdiğini belirterek depoların dolu olduğunu kaydetti.

   Depoların “yetersiz olduğuna” yönelik iddiaların gerçeği yansıtmadığını dile getiren Çeki, Yeniboğaziçi Belediyesi’nin altyapısı su dağıtımına uygun değil” diye konuştu.

   Sınırüstü deposunun dolu olduğunu yineleyen Çeki, “Eğer Devlet Su İşleri’nden gelen su yetersiz olsaydı bu depo dolmayacaktı” dedi.

   Çeki, Sınırüstü deposundan İskele ve Yeniboğaziçi depolarına; tanker alım noktalarına, Ötüken, Aygün ve Kuzucuk hatlarına su verildiğini söyledi.

   “Belediyeye az su veriliyor” iddiasının da gerçek olmadığına dikkat çeken Çeki, “Demek ki taşıdıkları ana boru hattı az çekiyor. Sorun bizden kaynaklı değil” dedi.

   Her belediyenin kendi önlemini kendisinin alması gerektiğinin altını çizen Çeki, belediyelerle her zaman iş birliğine hazır olduklarını vurguladı.

  Demir: Bize ne kadar su gelirse onu verebiliyoruz…

    Yeniboğaziçi Belediyesi Başkanı Katip Demir, özellikle Yeniboğaziçi’nin batı bölgesinde uzun bir süredir “su sorunu” yaşandığını söyledi.

   Demir, bölgedeki evlere “su şebekesi” sağlandığını, ancak devletin belediyeye “yeterli su” vermediğini savundu.

   Su dağıtımın devletin tekelinde ve Su İşleri Dairesi’nin uhdesinde olduğunu belirten Demir, “Bize ne kadar su gelirse onu verebiliyoruz” dedi.

 “Mevcut depo ihtiyaca yetmiyor”

   Sınırüstü köyündeki 1000 tonluk su deposunun 1960 yılında yapıldığını, aradan 64 yıl geçtiğini, ancak o dönemki nüfusla bugünkü nüfusun aynı olmadığına dikkat çeken Demir, mevcut deponun ihtiyacı karşılamadığını dile getirdi.

   “Rum zamanından kalan 1000 tonluk su deposunun üzerine 1000 ton daha ekleyemediler” diyen Demir, İskele bölgesi çok büyüdüğü mevcut suyun yetersiz kaldığını belirtti.

 “Olmayan suyu veremeyiz”

   Demir, özellikle Sınırüstü köyündeki depo boş olduğu zaman Yeniboğaziçi Belediyesi’nin Mormenekşe’deki deposuna su alamadığını, bu nedenle vatandaşa “olmayan suyu” veremediklerini vurguladı.

   “Belediye su vermiyor” diye bir durum olmadığını belirten Demir, dün sabahtan itibaren belediyeye verilen suyun saatte 170 tona yükseldiğini, ancak bölgedeki birçok evde depoların boş olduğunu, bu nedenle depolar tamamen dolmadığı için batı bölgesine yeterli su gitmediğini kaydetti.

   Sınırüstü’ndeki depoyu 1000 tonluk depoyu İskele bölgesinin de kullandığını ifade eden Demir, “İskele’nin su ihtiyacını 20 bin tonluk depo bile çözemez. Su bize nasıl yetsin ki?” diye konuştu.

 “Vanalar açılınca hiç su alamayacağız”

   Su İşleri Dairesi’yle görüştüklerine değinen Demir, yetkililerin Sınırüstü, Gazimağusa ve Maraş bölgesine “10’ar bin tonluk” su deposu yapılacağını söylediğini ifade etti.

   Demir, Mormenekşe bölgesine de 10 bin tonluk bir depo yapılması için talepte bulunduklarını söyledi.

   Katip Demir, su sorununun çözmek için İskele bölgesinden Yeniboğaziçi’ne en az 20-30 milyon TL harcayarak yeni su hatları döşediklerini kaydetti.

   İskele Belediyesi’nin Su işleri Dairesi iş birliğinde, Sınırüstü deposundan İskele’nin yeni yerleşim bölgelerine kadar iki yeni hat döşediğini, vanaların henüz açılmadığını, ancak açıldığı zaman Yeniboğaziçi’nin “hiç su alamayacağını” söyledi.  

 “Altyapı var; su yok”

   Demir, tüm yerleşim bölgelerinde altyapının hazır olduğunu belirterek, her bölgeye boru döşendiğini, sorumluluklarını yerine getirdiklerini kaydetti.

   “Altyapımız var, suyumuz yok” diyen Demir, belediyeye yeterli su verilmesi halinde bölgede “su sorunu” kalmayacağının altını çizdi.

   Öte yandan Yeniboğaziçi Belediyesi’nin deposuna giden su hattının bazı yerlerden delinerek “baypas” edildiğini söyleyen Demir, kendi boruları üzerinden Aygün, Ötüken ve Kuzucuk mandıralarına su verildiğini iddia etti.

   Ayrıca Mutluyaka köyüne verilen suyun da kendi hatlarından sağlandığını dile getiren Demir, Mutluyaka’ya Tuzla deposundan yeni su hattı döşenmesi gerektiğini söyledi.

“Suyumuz yeterli olmadığı için tazyikli değil”

   Yeniboğaziçi’ne az su verildiği için suyun tazyikli olmadığını savunan Demir, sadece bölgedeki bir otelin günde 500 ton su aldığına dikkat çekti.

   Demir, bu nedenle günlük 1000 ton suyun bölgeye yetmediğini, bazı evlere altyapı olmasına rağmen hiç su gitmediğini söyledi.

“Su gitmeyen evlere tankerle su taşıyacağız”

   Belediyeye ait su tankerlerinin olmadığını belirten Demir, tanker satın alarak hiç su gitmeyen evlere su taşıyacaklarını vurguladı.

   Demir, taşıma suyla değirmenin dönemeyeceğini, ancak geçici bir çözüm olarak bu hizmeti vereceklerini kaydetti.

   Bölgeye su gelmeden kalıcı çözüm olamayacağını vurgulayan Demir, “Yetkililer bölgeye su taşımakta zorlanıyorsa yetkilerini bize devretsin, suyu biz getirelim” diye konuştu.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }