Özel Haber

"Uzlaşı olursa, hp yılda 3 kez asgari ücrete yansıyacak"

Abone Ol

Eniz ORAKCIOĞLU

   Başbakan Ünal Üstel, geçen günlerde hayat pahalılığının maaşlara yılda 3 kez yansıyacağını açıkladı. Konu ile ilgili konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, önümüzdeki haftalarda asgari ücret masasını toplayacağını kaydetti.

   Gardiyanoğlu, sendika başkanlarıyla telefon trafiğini başlattığının altını çizerek, gerek sendikaların, gerekse devletin kendine göre hayat pahalılığını belirleme listeleri olduğunu en başta bu listeleri uyumlaştırmak gerektiğini söyledi.

   Önümüzdeki haftalarda prensip içerisinde neler yapılabileceği, hayat pahalılığının yılda 3 defa asgari ücrete de uygulanıp, uygulanamayacağı gibi konuları konuşmak için sendikalarla bir araya geleceklerini vurgulayan Gardiyanoğlu, “Kamudaki gibi 4 ayda bir yansıtılacak hayat pahalılığını otomatik olarak asgari ücrete yansımasını da değerlendireceğiz. Hem işçi, hem de işveren tarafı bu duruma sıcak bakıyor. Sadece veri tablolarında yoksulluk ve hayat pahalılığı sınırı ile ilgili uzlaşma istiyorlar” dedi.

   Gardiyanoğlu eğer masada anlaşırsak ve hem işçi, hem işveren tarafı tamamsa asgari ücrete de 4 ayda bir, yılda 3 kez olmak üzere hayat pahalılığı yansıması için çalışma başlatacaklarını vurguladı.

“Ekonomik dengeleri de göz ardı etmemek gerekir”

   Gardiyanoğlu, asgari ücretin en düşük kamu maaşına endekslenmesi talebiyle ilgili “Şu an için böyle bir çalışmamız yoktur. Asgari ücret bir balanstır. Bir tarafa çok verilirse diğer tarafı yıkarsınız” dedi.

   Son belirlenen 24 bin TL net asgari ücreti uzun zamandan sonra oybirliği ile geçirdiklerine dikkat çeken Gardiyanoğlu, asgari ücretin 15 bin 750 TL’den 24 bin TL’ye çıkmasının işverenleri de sıkıntıya sokacak bir rakam olduğunu söyledi.

   “Asgari ücret devletin en düşük baremine endekslensin” taleplerinin olduğunu söyleyen Gardiyanoğlu, “Bunun için ciddi bir çalışma gerektir. İşverenlerinde buna hazır olması bu noktada önemlidir. Öte yandan yönetmemiz gereken ekonomik dengeleri de göz ardı etmemek gerekir. Sendikalarda bunun şu an için olamayacağını çok iyi biliyorlar” dedi.

“Prim desteği verilen işletme çalışanı işten çıkaramaz”

   Gardiyanoğlu, asgari ücretin artmasından dolayı çalışan durdurmayı düşünen işletmelerle ilgili “Eğer söz konusu işletme prim desteği verdiğimiz işletmelerdense çalışanını işten çıkaramaz. Çıkarttığı an prim desteğinin dışında kalır” dedi.

   Gardiyanoğlu, işletmenin prim desteğinin dışında kalması ve işten çalışan çıkarması halinde de, çalışanın Sosyal Sigortalar Dairesi’nden işsizlik ödeneği bağlayacağını belirtti.

   Müfettişlere ciddi talimatları olduğunun altını çizen Gardiyanoğlu, işten çalışan çıkaran işletmelerin 15 gün sonra işe yeni birini alma talebine de müfettiş raporları ile kendilerinin karar vereceğini vurguladı.

   Gardiyanoğlu, asgari ücretli çalışanlarda işten çıkarılmakla ilgili çok fazla sıkıntı yaşanacağını düşünmediğini söyleyerek, özellikle asgari ücretin üzerinde maaş alanlarda işten çıkarma ile ilgili bir endişe olursa da Sosyal Sigortalar Dairesi müfettişlerinin konunun takibinde olacağını kaydetti.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }