Erol KANLIADA

Evrensel Hasta Hakları Derneği Asbaşkanı Emete İmge, İlaç bulamamanın tedaviyi geciktirmek demek olduğunu, sağlık bütçesinde yeterli yatırımın yapılmadığını, paranın çoğunun ise personel giderine ayrıldığını söyledi.

30 yıldır ilaca erişimde sorun yaşandığına dikkat çeken İmge, Koronavirüs pandemisi öncesinde sorunun zaten yaşandığını, pandemi sonrasında ise arttığını vurguladı.

Koronavirüs pandemisi nedeniyle, o dönemde dünyadaki ilaç üreticilerinin dış ülkelere ihracatı durdurduğuna dikkat çeken Emete İmge, bu nedenle ilaç bulma sıkıntının daha da arttığını kaydetti.

Tüm ülkelerin ürettiği ilaçları ilk olarak kendi vatandaşına vermek istediğini belirten İmge, “İşi yönetmezseniz de sorun yaratır, bundan sonra hiç bahane dinlemek istemiyoruz, sağlıkta tasarruf olmaz” dedi.

BAĞIMSIZ TV’de yayımlanan, Ali Baturay ve Emin Akkor’un sunduğu “Empati” programına katılan Evrensel Hasta Hakları Derneği Asbaşkanı Emete İmge, kendisine sorulan soruları yanıtladı.

“Saygı, sağlık hizmetlerinin  içinde bulunmalı”

Emete İmge, hasta hakları mücadelesinin bir saygı meselesi olduğunu, saygının sağlık hizmetlerinin içinde bulunması gereken bir şey olduğunu söyledi.

Hasta hakları şikayetlerinin çoğunun iletişim kaynaklı olduğunu kaydeden İmge, “Bir hizmet vermek için bu işe giriyorsunuz, hizmeti verirken de karşınızdakine saygı göstererek yapmanız gerekiyor” dedi.

Sağlık sektöründe çalışanlara ara sıra şiddetsiz iletişim eğitimleri de verildiğini belirteren İmge, dernek olarak böyle bir eğitim verilmesine ön ayak olduklarını vurguladı.

“Ülkede, şiddetsiz iletişim anlayışını kaybettik”

Evrensel Hasta Hakları Derneği Asbaşkanı Emete İmge, ülke genelinde şiddetli iletişimde artış olduğunu dile getirerek, şiddetsiz iletişim anlayışının toplumda kaybolduğunu söyledi.

İyi iletişimin tüm hizmet sektörlerinde çok önemli bir unsur olduğunu belirten İmge, “Her insanın mutsuz olduğu noktalar vardır fakat işinizi yaparken iyi bir iletişim kurmanız gerekiyor” dedi.

Sağlık çalışanlarının iş yükü altında ezildiğini fakat bunun yardım isteyen hastanın sorunu olmadığını kaydetti.

İmge, meslekte artık Türkçe bilmeyen veya Türkçeyi iyi kullanamayan sağlık sektörü çalışanı da bulunduğuna dikkat çekti.

Hastaya gerekli bilginin verilmemesi konusunda da sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken İmge, hemşire veya hekim bilgilendirme yapacaksa hastayı tam bilgilendirmemesinin hastada travma yaşanmasına neden olabileceğini vurguladı.

“Gençlerde tütün kullanımı artıyor”

Ülkede sigara, tütün, nargile ve elektronik sigara kullanımında artış olduğunu gözlemlediklerini belirten Emete İmge, özellikle bu kullanımlarda gençlerde büyük bir artış yaşandığını söyledi.

İmge, yapılan bir ankete göre gençlerin tütün ürünlerini bırakmayı düşünmediği kanısına varıldığına da dikkat çekti.

Elektronik sigaranın normal sigaraya göre daha az zararlı olmasının imkansız bir şey olduğunu belirten İmge, bilimsel olarak böyle bir açıklamanın olmadığını dile getirdi.

İmge, “Elektronik sigaranın daha az zarar verdiğine dair bilimsel bir açıklama yok, bunun bir mantığı da yok” ifadelerine yer verdi.

“Hastalar mağdur oluyor”

Doktorların şu sıralar Tabipler Birliği’nin “Sigorta reçetesi yazmayın” tavsiyesine uyduğunu ve hastaların bu nedenle sigortaya ilaç yazdıramadığını belirten Emete İmge, bunun vatandaşları mağdur ettiğini söyledi.

Bu uygulamanın pratikte doğru bir şey olmadığını vurgulayan İmge, “Burada olan vatandaşa oluyor çünkü sağlık çok pahalı bir şeydir” dedi.

Vatandaşların, pahalı olması nedeniyle kendisine doktor tarafından yazılan ilaçların bazılarını alamadığını, kendince gerekli gördüğünü eczaneden satın aldığını kaydeden İmge, bunun da tedaviye erişime engel olduğunun altını çizdi.