Türkiye Barolar Birliği Başkanı Sağkan Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı’nın elinde şu anda 7 bin 500 sayfalık dokümanın olduğunu söyledi
Sağkan: Başsavcılıkta 7 bin 500 sayfalık doküman var
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Adıyaman’da hayatını kaybeden kişilerin aileleri ile Kıbrıs halkının yaşadığı acıyı yürekten paylaştığını söyledi.
Sağkan, Türkiye’de 6 Şubat’ta cumhuriyet tarihinin gördüğü en büyük doğal afetin yaşandığını belirterek 11 ilde yüzbinlerce binanın yıkıldığını, 50 binin üzerinde yurttaşın hayatını kaybettiğini dile getirdi.
Depremlerin doğal afet olduğunu ancak depremlerin yol açtığı yıkımın sorumlularının tespit edilmesi sayesinde acıların bir nebze olsun kapatılabileceğine inandığını ifade eden Sağkan, “Türkiye Barolar Birliği olarak 11 ilde yaşanan yıkımla ilgili sorumluluğu bulunan kişilerin yargı önünde hesap vermesi için çok büyük bir gayretle bu süreci yürütmeye çalışıyoruz” dedi.
Sağkan, 6 Şubat depreminden sonra Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı’nın kendisine ulaştığını belirterek İsias Otel’le ilgili dava sürecine yardımcı olabilmek için harekete geçtiklerini ifade etti.
Sağkan, Türkiye’deki profesyonel bir ekibin tamamen gönüllülükle, hiçbir beklentisi olmaksızın yargı sürecini yürütmek için soruşturmanın takibine başladığını söyledi.
Mağdur ailelerin kendilerine ve Ankara’daki meslektaşlarına vekaletname verdiğini belirten Sağkan, vekaletnamelerin soruşturma dosyasına sunulması ve dosyanın etkin şekilde takibinin yapılması için zaman kaybetmeden çalışmaların yapıldığını dile getirdi.
İsias Otel’in 1990 yılında apartman olarak projelendirilen bir yapı olduğunu belirten Sağkan, söz konusu yapıda yaşanan iş kazası sebebiyle inşaatın yıllarca durduğunu söyledi.
Sağkan, daha sonra bu yapının apartman olmasından vazgeçildiğini ve otel şekline çevrildiğini ifade etti.
Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı’nın elinde şu anda 7 bin 500 sayfalık dokümanın olduğunu belirten Sağkan, “Bütün dokümanlar incelendikten sonra yapının projeye uygun bir imalata çevrilip çevrilmediği, yapının bir otel olması göz önüne alındığında girişteki asma kat gibi unsurların nasıl yaratıldığı, terasının hangi unsurlara kapatıldığı ve terasının kapatılması suretiyle statiğine bir zarar verilip verilmediği gibi tüm unsurlarda eğer bir hata varsa muhakkak bilirkişi raporuyla ortaya çıkacak” diye konuştu.
“Şu ana kadar toplam 5 tutuklu var”
Soruşturma dosyasında otel sahibi ve yöneticilerinin yanı sıra fenni mesul sıfatıyla şu ana kadar toplam 5 tutuklunun bulunduğuna dikkat çeken Sağkan, binayla ilgili tüm verilerin de İstanbul Teknik Üniversitesi’nden bir bilirkişi heyetine tevdi edildiğini vurguladı.
Sağkan, soruşturma dosyasında imalat sürecindeki hatalar, imalat sırasındaki denetime dönük hatalar ile hem faillerin hem de sorumluluk silsilesinin belirlenmesi için teknik incelememelerin yer aldığını belirterek soruşturmanın etkin bir şekilde yürütüldüğünü kaydetti.
Sağkan, tüm fiziki materyallerin belediyelerden toplandığını ve yıkılan binaya ilişkin dijital materyallerin tamamının ilgili kurumlardan talep edildiğini söyledi.
İsias enkazının bir turizm işletmesi olduğu göz önüne alındığında Turizm Bakanlığı’ndan da konuya ilişkin gerekli izinler, projeler, bilgi ve belgelerin talep edildiğini anlatan Sağkan, soruşturmanın bu yönde genişletilerek sürdüğünü dile getirdi.
“İmalatı denetlemekle görevli kişiler de yargılama sürecine dahil edilecek”
Soruşturmanın şu anda otel sahipleri, imalata katkısı bulunanlar ve fenni mesuller yönünden devam ettiğini ancak bilirkişi raporlarının soruşturmanın seyrini değiştirebileceğine dikkat eken Sağkan, bu doğrultuda gelecek olan rapora göre dosyanın denetleme faaliyetlerini yürütmekle görevli olan belediye ve bakanlık yetkililerine de sirayet edebileceğini kaydetti.
Sağkan, bu sebeple soruşturma dosyasında sadece imalat değil, bu imalatı denetlemekle görevli tüm ilgililerin de dava şüphelisi haline getirilerek yargılama sürecine dahil edilmesinin en önemli unsurlardan biri olduğunu belirtti.
“Arama kurtarma zafiyete de soruşturma dosyasına eklenecek”
Soruşturma dosyasının bu yönde genişletileceğini anlatan Sağkan, arama kurtarma faaliyetlerinde yaşanan gecikme ve zafiyet konusunun da soruşturmaya dahil edilmesi için çalışma yapacaklarını söyledi.
Sağkan, bu kapsamda atılacak adımların ayrı bir şikâyet olarak Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulacağını ifade etti.
Mevcut soruşturma dosyasında arama kurtarama konusundaki zafiyet konusunun henüz bir başlık olarak ele alınmadığına dikkat çeken Sağkan, bu konuya ilişkin herhangi bir yazışma, delil, bilgi ve belgenin toplanmadığını kaydetti.
Sağkan, soruşturma dosyasında arama kurtarma faaliyetlerindeki zafiyet konusu değerlendirmeye tabii tutulmadığını belirterek, “Arama kurtarma konusunda yaşanan gecikmenin sebebiyet verdiği zararların, buradaki sorumluluk silsilesinin tespiti ve buradaki kamu görevlilerinin yürüttükleri faaliyetlere ilişkin herhangi bir ihmallerinin bulunması halinde bu kişilerin yargı önüne çıkmaları için aileleri temsilen ayrı bir suç duyurusu yapacağız” diye konuştu.
Bunlar da ilginizi çekebilir