Türk askerinin Libya'daki görev süresini 2 Ocak 2024'ten itibaren 24 ay uzatan Cumhurbaşkanlığı tezkeresi kabul edildi.
Tezkere üzerinde Saadet Partisi adına söz alan Bursa Milletvekili Cemalettin Kani Torun, Türkiye'nin Libya'da meşru hükümete verdiği desteğin anlamlı olduğunu söyledi.
Torun, "Türkiye'nin meşru hükümete verdiği destek Libya'da yeniden bir diktatörlük inşa etmeye çalışanların gücünü kırmış, etkilerini zayıflatmıştır. Libya'nın birliğinin, meşru hükümetin ayakta kalmasının, inşa edilecek demokratik ve anayasal bir sistemin gerçek manada savunucusu Türkiye olmuştur." dedi.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Libya'nın, 2014 seçimlerinin ardından siyaseten ikiye bölündüğünü belirtti.
Trablus'ta bulunan Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere Türkiye ve uluslararası kurumlarca meşru kabul edildiğini hatırlatan Dervişoğlu, "Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti, Türkiye'ye savaş ilan eden ve Doğu Akdeniz'de Yunanistan, Fransa, Amerika Birleşik Devletleri ve Mısır tarafından desteklenen General Hafter tarafından mağlup edilirse Türkiye Doğu Akdeniz'deki son avantajlı pozisyonunu da kaybetmiş olacaktır. Mısır açısından bakıldığında Doğu Akdeniz'de Türkiye ile muhtemel bir iş birliği, Yunanistan'la iş birliğinden deniz yetki alanları genişliği bakımından çok daha karlıdır. O halde Türkiye, Mısır ile ilişkilerini hızla normalleştirmeli ve Yunanistan'a karşı Doğu Akdeniz'de derhal bir iş birliğine girmeli." diye konuştu.