“Mağusa’da hâlâ gün ağarmıyor”
Toplumsal Mücadele Platformu’ndan yapılan açıklama şu şekilde:
“Mağusa’da hâlâ gün ağarmıyor…
40 gün önce bu ülkede 16 yaşında bir kız çocuğu öldürüldü, 17 yaşındaki bir gencimiz karanlık sokaklar yüzünden araç çarpması sonucu hayatını kaybetti. 30 gün önce ise 26 çocuğumuz ve 9 arkadaşımızı doğal afet sırasında hiç de doğal olmayan bir yıkım ile kaybettik. Tüm bu kayıplara sessiz kalmayacağız. Suçlular en ağır cezayı alana kadar mücadelemiz devam edecektir.
Tüm toplumun güvenliğinin tehdit altında olmasına zemin hazırlayan kaçak yapılaşmanın ve kontrolsüz inşaat sektörünün önüne geçilmesi için belediyelere büyük görevler düşmektedir. Yapı denetimi, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) ve Lefkoşa, Mağusa, Girne Belediyeleri arasında imzalanan bir protokol neticesinde yapı denetimi görevini proje mimarı ve mühendisine vermiştir.
Bu üç ilçede yapı denetimi yapılmaya bu sayede başlanmıştır. Tüm ülkede bu sistem detaylandırılarak devam etmesi gerekirken, geçtiğimiz günlerde hükümet tarafında Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği devre dışarı bırakılmak istenmiştir.
“Sulak alanlarda yapılaşmanın engellenmesini istiyoruz”
Yaşadığımız doğal afet sonuçlarından hükumet edenlerin ne yazık ki ders çıkarmadıklarına üzülerek tanık olduk. Ülke yönetilirken, teknik her konuda meslek odalarından bilgi alarak karar verilmesi esas olmalıdır.
Yapı denetiminin detaylandırılıp Meslek odaları ile birlikte tasarlanması ve kurallara uyulmadan yapılan yapıların engellenmesini talep ediyoruz. Sulak alanlara yapılan yapılaşmanın, emirnameden sonra yasallaşan bölümlerinde süren yapılaşmanın, engellenmesini talep ediyoruz.
“Sokakların aydınlatılmasını istiyoruz”
Karanlık sokakların birçok tehlikeye neden olduğunu, suç oranlarının artmasına ve kazalara sebebiyet verdiğini düşünüyor, sokakların aydınlatılmasını istiyoruz.
Çocuklarımız, kadınlarımız ve LGBT bireylerimiz, sosyal ve ekonomik olarak daha kırılgan hale gelmiş, güvensiz bir çevrede yaşarken, devletin yok denilecek kadar az korumasını bile üzerlerinde hissedememektedirler.
Her geçen gün artan çocuk istismarı davaları, taciz davaları ve cinayet davaları toplumdaki yozlaşmayı işaret etmektedir, devletin görevlerini yerine getiremediğini göstermektedir.
“Çocuk izlem merkezine ihtiyacımız var”
Çocuklarımızın yaşadığı çevre ve bu çevrenin neden olduğu sorunları önceden tespit edebilmek ve olası tehlikelerden korunmalarını sağlamak için derhal çocuk izlem merkezlerine ihtiyacımız vardır. Çocuk izlem merkezinin görevi, tehlikede hisseden çocuğun merkeze kolay ulaşmasını, sosyal hizmet ve polis ile güvenli bir ortamda destek alabilmesini sağlamak olacaktır.
Şiddetin önlenmesi için polis mensuplarına büyük görev düşmektedir. Şikâyet eden her çocuğu ya da çocukla ilgili şikâyette bulunan herkesi dinleyip sosyal hizmetler dairesini de dahil ederek önlem almakla görevlidirler.
“Kadına yönelik şiddeti önleme birimine eğitim verilmeli”
Kadına yönelik şiddeti önleme birimine “toplumsal cinsiyet eşitliği” temelli eğitim verilmeli, uzman kadrolarının artırılıp tüm ilçelerde oluşturulması gerekmektedir.
Kadınlar yaşadıkları şiddet sonrasında gidecek yerleri olmadığı ve güvende hissedemeyeceklerini düşündükleri için polise şikayetten kaçınıyorlar.
“Her ilçeye Kadın Sığınma Evi yapılması şart”
Kadının koruma altına alınmasını ve güvende hissetmelerini sağlamak amacı ile her ilçede bir Kadın Sığınma Evi yapılması şarttır. Lefkoşa Türk Belediyesinin görevi üstlendiği gibi diğer tüm belediyelere de görev düşmektedir.
Sosyal hizmetler dairesi unutulan, göz ardı edilen bir daire haline dönüşmüştür. Toplumun en çok ihtiyaç duyduğu bu dönemde sosyal hizmetler dairesine yeterli bütçe ayrılmamıştır.
Sosyal hizmet uzmanı sayıları yeterli olmadığından vakalara yeterli zaman ayrılamıyor, toplumda infial haline gelen olaylar yaşanmasına neden oluyor. Çalışma ve sosyal güvenlik bakanından talebimiz Sosyal hizmetler dairesinde sosyal hizmet uzmanı sayısının artırılmasıdır. Çalışanların hizmet içi eğitime ve desteklenmeye ihtiyaçları olduğunu biliyoruz. Sosyal hizmetler dairesine gerekli desteğin verilmesi elzemdir.
“Taciz bir suçtur ve cinayetlere gebedir”
Taciz bir suçtur ve cinayetlere gebedir. Günümüzde Taciz edilen şikayetini yapsa bile dava görüşülmeye en az 1 yıl sonra başlar ve bu sürede mağdurun başına hersey gelebilir. Böyle bir sistemde kadınların ve çocukların devlet tarafından korunabildiği ne yazık ki söylenemez.
Gecikmiş adalet, adalet değildir diyoruz ve bu gecikmenin giderilmesi için mahkeme salonlarının ve kadroların artırılması elzemdir, ancak insan hayatı bekleyemez ve taciz davalarının 1. öncelikli davalar haline getirilmesini talep ediyoruz.
Bir toplumda, Toplumsal cinsiyet eşitliği yok ise taciz ve kadına şiddet, LGBT bireylerin dışlanması en çok yaşanan olaylar arasında olur. Tacizin ve şiddetin engellenmesi için egitimin çok büyük bir önemi vardır.
“Toplumsal cinsiyet eşitliği temelli eğitim okullarda ders olarak verilmeli”
Toplumsal cinsiyet eşitliği temelli eğitim müfredatının okullarımızda ders olarak verilmesini gereklidir.
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesinin ve kurumlarının yasası 2014 yılında meclisten geçirildi ancak kadrolar oluşturulmadı. Ev İçi Şiddet Yasası hazırlandı ancak üzerinde 6 hükumet geçmesine rağmen henüz onaylanmadı.
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesinin kadrolarının tamamlanıp faaliyete geçmesini ve Ev İçi Şiddet Yasasının meclisten derhal geçirilmesini, ivedilikle devletin koruma sisteminin çalışmasını, toplumda kırılgan grup olan LGBT bireylerin, kadınların, ve çocukların istismar edilmesinin, öldürülmesinin önüne geçilmesi gerekmektedir.
Toplumda infial yaratan olayların yaşanmaması için her yıl 8 Mart’ta yapılan önerilerin uygulanmasını talep ediyoruz.
Talepler
- Hükümet edenlerin, teknik konularda meslek odalarından bilgi alarak karar vermelerini
- Yapı Denetimlerinin Belediye ve meslek odalarınca detaylandırılıp kontrol altına alınmasını
- Sokakların aydınlatılmasını
- Çocuk izlem merkezleri kurulmasını
- Her ilçede Kadın Sığınma Evi kurulmasını
- Taciz davaların 1. öncelikli davalar olmasını
- Sosyal hizmetler Dairesinin uzman personel sayısının artırılmasını
- Lefkoşa Polis Müdürlüğünde olan Kadına Yönelik Şiddet önleme merkezinin ve uzman kadrolarının artırılıp tüm ilçelerde oluşturulmasını
- Toplumsal cinsiyet eşitliği temelli müfredatın okullarda okutulmasını
- Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi ve kurumlarının aktif edilmesini
- Ev İçi Şiddet Yasasının ivedilikle meclisten geçirilmesi
Toplumsal Mücadele Platformu
- Akova Kadınlar Derneği
- Bağımsız Gençlik Derneği
- Bağımsızlık Yolu
- Cumhuriyetçi Türk Partisi
- DAÜ-SEN
- GÜÇ-SEN
- Polifonik Korolar Derneği
- KTAMS
- KTÖS
- KTOEÖS
- KUİR
- Larnaka Türk Kadınlar Birliği
- Mağusa İnisiyatifi
- Mağusa Kadın Merkezi Derneği
- MASDER
- Mağusa Kültür Derneği
- Mormenekşe Kadınlar Birliği Derneği
- Mülteci Hakları Derneği
- Özgür Sanat Tiyatro ve Kültür Derneği
- Sol Hareket
- Toplumcu Demokrasi Partisi
- Yeniboğaziçi Kadınlar Derneği