Özel Haber

Ticari çevreler, kaçak et gelmese mevcut et miktarının ülkeye yetmeyeceğini savunuyor

Abone Ol

Ahmet KARAGÖZLÜ

   Ülkemizde et fiyatlarının pahalı olması, et kaçakçılığının da artmasına neden oldu. 
   BAĞIMSIZ Gazete’ye konuşan Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Turgay Deniz, KKTC’de tüketilen etlerin “zembille” ülkeye inmediğini, piyasadaki etin yüzde 70’inin kaçak olduğunu söylerken Kasaplar Birliği Asbaşkanı Raşit Şenkaya, şu anda Güney Kıbrıs’tan kaçak et gelmese mevcut et miktarının ülkeye yetmeyeceğine dikkat çekti.  
   Ticari çevreler, kaçak etin önüne geçilebilmesi için et ithalatına izin verilmesi gerektiğini savundu. 

Deniz: Piyasadaki etin yüzde 70’i kaçak

   Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, KKTC nüfusunun yüzde 50’sinin Güney Kıbrıs’a geçebildiğine dikkat çekerek, Güney Kıbrıs’a geçişlerdeki en büyük etkenin “daha ucuz et alışı” için olduğunu söyledi. 
   Deniz, Kıbrıslı Türklerin Güney Kıbrıs’tan alışveriş yaptığının gayet açık ve net olduğunu, herkesin Güney’den et alındığını bildiğini dile getirdi. 
   Veteriner Dairesi’nden bu konunun teyit edilebileceğini belirten Deniz, “Biz KKTC’de tükettiğimiz etin ancak yüzde 30’unu kesebiliyoruz” dedi. 
   KKTC’de tüketilen etlerin “zembille” ülkeye inmediğinin altını çizen Turgay Deniz, piyasadaki yüzde 70 etin kaçak olduğunu söyledi. 

“Et kaçakçılığı yüzünden devletin kaybı büyük”

   Deniz, et ithalatının serbest bırakılması gerektiğini, ancak bu yapılmadığı için kaçakçılığın teşvik edildiğini kaydetti. 
   Et kaçakçılığı yüzünden devletin kaybının büyük olduğunu ifade eden Deniz, kayıt dışı ekonominin de körüklendiğine dikkat çekti. 
   Turgay Deniz, bu konuda gerekli girişimlerin yapıldığını, et ithali konusunda aracılık yapabileceklerini ve Güney Kıbrıs’tan KKTC’ye et ithal etmek için köprü olabilecekleri önerisinde bulunduklarını söyledi. 

“Halkımız yarı fiyata olan eti çifte fiyata almaya mahkûm ediliyor”

   Deniz, et ithalatının serbest bırakılmasıyla insanların ne yediğini bilebileceğini ve şu anki fiyatın yarısına et satın alabileceğini, ancak bu konuda henüz olumlu bir karar çıkmadığını dile getirdi. 
   “Halkımız yarı fiyata olan eti çifte fiyata almaya mahkûm ediliyor” diyen Deniz, Bakanlar Kurulu’nun Resmi Gazete’de et ithalatına ilişkin komite kurulmasına yönelik yayımladığı karara da dikkat çekti. 
   Turgay Deniz, söz konusu komitenin sözde “et ithali yapılıp yapılmayacağına” karar üreteceğini, ancak bu konuda herhangi bir siyasi karar ve iradenin ortaya konmadığını belirtti 
   Deniz, halkın bu yüzden şu anda tükettiği etin yüzde 70’ini çifte fiyattan yemeye devam ettiğini ifade etti. 

Şenkaya: İthal et serbest bırakılmalı 

   Kasaplar Birliği Asbaşkanı Raşit Şenkaya, KKTC nüfusunun birkaç yıl öncesine göre ciddi anlamda arttığını, ancak et satışlarında buna paralel bir artış olmadığını söyledi. 
   Şenkaya, nüfus artışına rağmen satışların yüzde 30 düştüğünü, bazı iş yerlerinde bu oranın yüzde 50-60 arasında olduğunu belirterek ithal etin serbest bırakılması gerektiğine dikkat çekti. 
   Et fiyatlarının Güney Kıbrıs’ta daha ucuz olması nedeniyle satışların düştüğünü dile getiren Şenkaya, ithal et olmadan fiyatların düşemeyeceğini, bu konuda başka bir alternatifin olmadığını vurguladı. 

“Kaçak et gelmese mevcut et miktarı ülkeye yetmez”

   Kasaplık hayvan sayısına dikkat çeken Şenkaya, şu anda Güney Kıbrıs’tan kaçak et gelmese mevcut et miktarının ülkeye yetmeyeceğini söyledi. 
   Şenkaya, ithal ete izin verilmesi durumunda kaçakçılığın da kayıt dışı ekonominin de önüne geçilebileceğini belirterek vatandaşın ucuza et tüketebileceğini dile getirdi. 
   Yaklaşık 3 ay önce et ithalatının serbest bırakıldığının söylendiğini, ancak daha sonra bu fikirden vazgeçilerek komite kurulmasına karar verildiğini ifade eden Şenkaya, bu konuda ne komite kurulduğunu ne de adım atıldığını kaydetti. 

“Her şeyden vazgeçtik”

   “Artık umudumuz kalmadı, komitenin toplanması için adım atmayacağız” diyen Şenkaya, her şeyden vazgeçtiklerini söyledi. 
   Şenkaya, daha önce her yaptıkları görüşmelerde karşı taraftan ciddi ve doğru bir adım görmediklerini, bu yüzden et ithalatı konusunda hiçbir şey yapmama kararı aldıklarını belirtti. 
   Et ithalinin serbest bırakılması için aylarca uğraştıklarını dile getiren Şenkaya, “Artık boşa zaman harcamayacağız. Eti bulabildiğimiz kadar ve kaça alırsak, satabildiğimiz kadar satacağız” dedi.  

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }