Özel Haber

Sürüş eğitimleri ve sistemi çağ dışı

TKÖD Başkanı Avcı, sürüş eğitimleriyle ilgili tüzüklerin “altyapı eksikliği” gerekçe gösterilerek 6 yıldır yürürlüğe girmediğini vurguladı:

Abone Ol

Eniz ORAKCIOĞLU

   Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TKÖD) Başkanı Mehmet Zeki Avcı, ehliyet verme sistemini eleştirerek öğrencilerin aldığı sürücü eğitiminin ve sınav sisteminin çağ dışı kaldığına dikkat çekti.

   Avcı, 2017’de hazırlanan Ehliyet, Sınav ve Sürüş Ehliyet Müfettişleri ile İlgili Usul ve Kurallar, Şoför Okulları ve Eğitmenleri ile İlgili Esas ve Kıstasları, Sürüş Eğitim İzni ve Sürüş Ehliyetleri Sağlık Tüzüklerinin 6 yıldır yürürlüğe girmediğinden bahsetti.

   Sebebin altyapı eksikliği olarak gösterildiğini ama sebebin altyapının hazırlanmaması ve düşünülmemesi olduğunu kaydeden Avcı, altyapıyı yapma niyetinin olmadığına işaret etti.

“Verilen kitapçıklar korsan”

   Avcı, şoför okullarının kendilerine verilen yasal görevi yaptığını ancak yasal yetkilerin de çağ dışı kaldığını vurguladı.

   Şoför okulu eğitmeni olmak isteyen 25 yaşını dolduran herkesin 50 soruluk, çoktan seçmeli bir yazılı sınava girerek, 60 puan alarak eğitmenliğe ilk adımı atabildiğini ifade eden Avcı, eğitmen olmanın ikinci adımının ise sürücü eğitimine girmek olduğunu ve yarım saatlik, bir saatlik dolaşmayla eğitmen olunabildiğini söyledi.

   Şoför okulu müfredatının hiçbir zaman yapılmadığını vurgulayan Avcı, şoför okullarının eğitim kitabının da güncelliğini kaybettiğini ve şu an verilen kitapçıkların devlet denetimi olmayan korsan kitaplar olduğunu kaydetti. 

   “Şoför okullarının ne müfredatı var ne kitapçığı” diyen Avcı, eğitmenlerin yeterli eğitimden geçmediğine dikkat çekti.

   Avcı, eğitmenlerin kurallarla ve yasalarla ilgili girdikleri yazılı sınav ile sürüş sınavının yeterli olmadığını söyleyerek, öğretmeyi öğrenmediklerini vurguladı.

   Avcı, kitapçığın olmamasının yanında yabancı dilde kitapçığın da bulunmadığını söyleyerek, Türkçe bilmeyen öğrencilere de korsan Türkçe kitap verildiğini belirtti.

“Yabancı dil bilmeyen bir eğitmenin Türkçe bilmeyen  bir öğrenciye ders vermesi kabul edilemez”

   Avcı, ülkemizde birçok yabancının yaşadığını ve onların da sürüş eğitimi aldığını vurgulayarak, şoför okullarının birçoğunda belgeli yabancı dil bilen eğitmen olmadığına işaret etti.

   Yabancı dil bilmeyen bir eğitmenin Türkçe bilmeyen bir öğrenciye ders vermesinin eksik olduğunu ve kabul edilebilir olmadığını söyleyerek, yabancı dilin çok önem taşıdığını kaydetti.

“Gece 2 sürüş zorunlu ama gece sürüşü yapılmıyor”           

   Avcı, mevcut tüzüğün öğrenciler için şoför okullarından alınacak dersi zorunlu kıldığından bahsederek, tüzüğün alınacak dersin 8’inin gündüz, 2’sinin de gece olması gerektiğini söylediğine dikkat çekti.

  “Biz gece sürüş yapan şoför okulu hiç görmedik” diyen Avcı, şoför okullarının gece ders vermediğini ve öğrencilerin gece bir sınava da tabi tutulmadığını söyledi.

   Avcı, şoför okullarının sınav yapılan alanda eğitim yaptığının altını çizerek, öğrencinin anayola çıkmadığını köy yollarında araç sürmediğini, sadece şehir içinde eğitimler aldığını kaydetti.

   Anayolda, köy yolunda kısacası ülkede daha hiç araba sürmeden insanların ehliyet alabildiğine işaret eden Avcı, bununda eksikliklerden bir tanesi olduğuna değindi.

“15 yıl önce hazırlanan kitap yazılı  sınava geçilmesin diye kullanılmadı”

   Avcı, öğrencilere yazılı sınav yapılmadığını belirterek, “Kitap olmayınca yazılı sınavda yapılamıyor. Kitap da zaten yazılı sınava geçilmesin diye hazırlanmıyor. İçişleri Bakanlığı 15 yıl önce kitap hazırladı, kitap bakanlar kurulundan geçti, bu kitap kullanılacak dendi ama kitap hiçbir zaman kullanılmadı” dedi.

   Sözlü sınavın standart olmadığının altını çizen Avcı, sözlü sınavda hatır gönül imkanı da olduğunu söyledi.

   Avcı, yazılı sınavın şart olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’de motor sınavı olduğunu, Avrupa’da ise öğrencilerin dersliklerde eğitmenlerden ders aldığını ifade etti.

   Tüzükte dershane eğitimlerinin de yer aldığını ama uygulanmadığını vurgulayan Avcı, sınav sistemimizin doğru olmadığına değindi.

“Sürücüler koltuk başlığı ne işe yarıyor bilmiyor”

  “Öğrenciler bu gün ehliyet kemerinin, koltuk başlığının ne işe yaradığını bilmiyor” diyen Avcı, kemeri polis ceza takmasın diye taktıklarını, koltuk başlığının kafalarını yaslamak için olduğunu sandıklarını kaydetti.

   Avcı, koltuk başlığının bir kaza anında boynun kopmasını engellemek için olduğunu birçok sürücünün bilmediğini vurguladı.

   “Biri bunları öğrencilere öğretmiyor” şeklinde konuşan Avcı, 2017’de hazırlanan 4 tüzüğün ve 15 yıl önce yapılan kitapçığın güncellenerek uygulamaya konulması gerektiğini belirtti.

   Avcı, yazılı sınava biran önce geçilmesi gerektiğine dikkat çekerek, bu konuda geçmişte bir üniversite ile de anlaşmaya varıldığını hatırlattı.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }