Özel Haber

Söz çok icraat yok hep aynı hikâye

Artan mahkum ve tutuklu sayısı nedeniyle yeni cezaevinin de kapasitesi doldu, çalışan sayısı yetersiz kaldı. Cezaevinde örgütlü sendikalar, İçişleri Bakanı Oğuz’dan istihdam sözü aldı ancak lafta kaldı:

Abone Ol

Eniz ORAKCIOĞLU

   Ülkede suç oranları arttı, yeni Merkezi Cezaevi’nin de kapasitesi birkaç ayda doldu. Kapasitesi aşılan yeni cezaevi ve kullanılmaya devam edilen eski cezaevindeki doluluk nedeniyle, gardiyan ve çalışan sayısı artan iş yüküne yetişemiyor.

   BAĞIMSIZ Gazete’ye konuşan cezaevinde örgütlü Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan ve KAMU-SEN Başkanı Metin Atan, cezaevindeki çalışan sayısının ivedilikle artırılması gerektiğine dikkat çekti.

    Bengihan, mahkûm ve tutuklu sayısı arttıkça personel sayısının da az kaldığını, personel eksikliğinin doğduğunu vurguladı.

   Atan da 625 kişilik olan yeni cezaevinin kapasitesini aştığını ve bunun sorun oluşturduğunu ifade ederek, tutuklu ve mahkûm sayısının bin civarında olduğunu ve bu sebeple eski cezaevinin de kullanıldığını söyledi.

   Cezaevindeki problemleri İçişleri Bakan Dursun Oğuz’la görüştüklerini anlatan sendika başkanları, istihdamla ilgili sorunun çözüleceği sözünü aldıklarını, ama hükümetin güven vermediğini kaydetti.

Bengihan: Yeni cezaevi kapasitesi de doldu

   Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, cezaevindeki en büyük problemin mahkum ve tutuklu sayısının sürekli artması olduğuna dikkat çekti. Bengihan, artan tutuklu ve mahkum sayısı nedeni ile yeni cezaevinin kapasitesinin de dolduğunu, çözüm bulmak adına 7 kişilik bazı bölümlerin 14 kişiliğe çevrildiğini söyledi.

   Mahkum sayısının artması ile birlikte, yeni cezaevinin kapasite olarak yetersiz kaldığını ve eski cezaevinin de kullanılmaya başlandığını ifade eden Bengihan, mahkum ve tutuklu sayısı arttıkça personel sayısının da az kaldığını vurguladı.

   Bengihan, yetersiz kalan personel sayısının, mevcut personele ek mesai yaptırarak çözümlenmeye çalışıldığını söyledi. Bengihan, son verilere göre cezaevlerindeki toplam mahkum sayısının 935 olduğunu kaydederek, bunlardan 147’sinin eski cezaevinde, 780 mahkumun da yeni cezaevinde, artı hastanede yatan mahkumlar olduğunu belirtti.

   Hastanede yatan mahkumları da gardiyanların beklediğini hatırlatan Bengihan, personel sayısının artan cezaevi yüküne yeterli gelmediğini kaydetti.

“Şu anki personel yeterli değil”

   Bengihan, cezaevinin şu anda mevcut elektrikçi ve su tesisatçı kadrosunun da yeterli olmadığına işaret ederek, cezaevinde şu an 1 su tesisatçısı, 2 de elektrikçi olduğuna vurgu yaptı.

   Cezaevinde toplam personel sayısının 270 civarında olduğunu ama Cezaevi Teşkilat Yasası’nın bu sayının 2 katı kadar olmasını emrettiğini belirten Bengihan, yasanın zorunlu kıldığı diğer kadrolarında doldurulmadığını hatırlattı.

   Bengihan, cezaevinde olması gereken kadrolu sosyal hizmet uzmanı, psikolog kısacası mahkumları topluma kazandırmak için uzman personelin olmadığını söyleyerek, hukukçunun, elektrik, elektronik bilgi sistemcinin de olmadığını kaydetti.

   Bengihan 2 kez cezaevinde uyarı eylemi yaptıklarını hatırlatarak, personel eksikliğinin ivedilikle giderilmesi gerektiğine dikkat çekti.

“Tüm sıkıntıların sorumlusu UBP başta olmak üzere hükümetlerdir”

   Özellikle cezaevinde çalışan elektrikçi ve tesisatçının sosyal yaşantısı kalmadığını, iş yükünden evine bile gidemediklerini vurgulayan Bengihan, hükümetin bu ciddi sorunlara rağmen ihtiyaçlı olmayan yerlere geçici işçi istihdam ettiğinin altını çizdi.

   Bengihan, hükümetin partililerini işçi olarak istihdam edip memur işi yaptırdığını ama iş yükü ağır olan ve esas ihtiyacın olduğu yerler partililerini göndermediğini belirtti.

   İçişleri Bakanı Dursun Oğuz’la sorunları ve çözümlerini konuştuklarını ve aldıkları cevabın “Başbakanlık müsteşarı ile konuyu görüştük, münhal açılacak, personel alımı yapılacak” şeklinde olduğunu söyleyen Bengihan, aynı hikâyeyi Ziya Öztürkler döneminde de duyduklarını vurguladı.

   Bengihan, bir ülkenin içinde bulunduğu sosyal durumu en iyi ortaya koyan yerlerin hastaneler, hapishaneler ve okullar olduğunun altını çizerek, “Maalesef ülkemizde okullarımız deprem riski altında, çocuklarımız eğitimden kaliteli hizmet alamıyor. Sağlık sistemine bakıldığında hastalar ilaç eksikliği ve hizmet eksikliği sebebi ile yeterli hizmeti alamıyor. Sağlık sistemi de çökmüş durumda. Aynı durum cezaevlerinde de mevcut, şu an ki cezaevi insani koşullar açısından ne mahkum, ne tutuklular için, ne de orada görev yapan personel açısından uygun bir yer değildir” dedi.

   Bengihan, Tüm bu sıkıntıların sorumlusunun yıllardır bu sorunlara çözüm üretmeyen Ulusal Birlik Partisi başta olmak üzere, hükümetler olduğunu vurguladı.

Atan: Kapasite doldu taştı, personel sıkıntısı yaşanıyor

   Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen) Başkanı Metin Atan, yeni cezaevi yapılırken 119 milyon TL harcandığını belirterek, teknolojik ve çağdaş bir cezaevinin inşa edildiğini vurguladı.

   Atan, 625 kişilik olan yeni cezaevinin kapasitesini aştığını ve bunun sorun oluşturduğunu ifade ederek, tutuklu ve mahkum sayısının bin civarında olduğunu ve bu sebeple eski cezaevinin de kullanıldığını söyledi.

   Şu an 150 civarı düzensiz göçmen ve kaçak olup yakalanan kişilerin eski cezaevinde olduğunu, 800 civarında da yeni cezaevinde bulunan tutuklu ve mahkum olduğunu belirten Atan, kapasitenin dolup taşmasından dolayı cezaevinde personel sıkıntısı yaşandığını kaydetti.

   Atan, şu anda en büyük sorunun istihdam sorunu olduğuna dikkat çekerek, personel sayısının 540 olması gerekirken, şu an 270 civarında olduğunu söyledi.

  Atan, Cezaevi Yasası’nın meclisten geçerken, cezaevinde ihtiyaç olan sivil işçi kadrosunun da yasada yer aldığını hatırlatarak, berber, tesisatçı, marangoz, psikolog ve hemşirenin istihdam edilmesi gerektiğini ama halen bu konuda bir adım atılmadığın belirtti.

“Biran önce istihdam yapılmalı”

   Her gün basından da takip ettiğimiz ülkede ikamet izinsiz kalan kişilerin de cezaevine gönderildiğini ve cezaevinin tıka basa dolduğunu vurgulayan Atan, koğuş kapasitelerinin de yatak sayısı artırıldığını kaydetti.

   Atan, cezaevinde artan mahkum sayısına karşı, çalışanların iş yükünün daha da arttığını ve buna bağlı olarak da nöbetlerin sıkıntılı dönmeye başladığını söyleyerek, istihdam sorununun çözülmesi gerektiğine ve yasada da yer alan sivil hizmet görevlilerinin biran önce istihdam edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

“Çalışana ihtiyaç olmayan yere işçi istihdamı yapılıyor”

   Atan, cezaevinin istihdam sorunun acil bir durum olduğunun altını çizerek, buna rağmen hükümetin işçi adı altında popülizm yaparak bayrak sallayanları, çalışana ihtiyacı olmayan yere aldıklarını vurguladı.

   İçişleri Bakanı Dursun Oğuz’la sorunların görüşüldüğünüm ve gardiyan alımının talep edildiğini kaydeden Atan, olumlu cevap aldıklarını, ama kendileri için her geçen gün sıkıntı olduğu ifade etti.

   Atan, kendilerine istihdam konusunda yok denmediğini, ama hükümetinde bu konuda güven vermediğini kaydederek, önümüzdeki seçim dönemini hatırlattı.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }