Özel Haber

Sigorta reçetesi bilinmezliği

“Sahte reçete” soruşturmasından sonra hekimlerin sigorta reçetesi yazmamasından dolayı eczanelerden tam ücret ödeyerek ilaçlarını temin etmek zorunda kalan vatandaşlar, ne yapacağını şaşırdı

Abone Ol

Ahmet KARAGÖZLÜ

   Ülkemizde “sahte reçete” yolsuzluğuyla başlayan soruşturmanın ardından birçok sigortalı hasta, ilaca erişim konusunda sıkıntı yaşarken sigorta kapsamındaki ilaçlara da yüksek miktarlarda para ödemek zorunda kaldı.

   Yaklaşık 2 aydır devam eden soruşturma kapsamında “doktor ve eczacıların tutuklanması” sebebiyle doktorlar sigorta reçetesi yazmaktan, eczacılar ise sigorta kapsamındaki ilaçları satmaktan korkar oldu.

   Bu durum, özellikle kronik rahatsızlığı bulunan hastaları olumsuz etkiledi.

   Önceden sigorta kapsamındaki ilaçların büyük bir bölümü Sosyal Sigortalar Dairesi tarafından karşılandığı için ilaçlara daha az para ödeyen çoğu hasta, şu anda bu ilaçları “tam ücretli” bir şekilde almak zorunda kaldı.

   Özellikle ekonomik çöküşün şaha kalktığı ve “üç kuruş” maaşla ay sonunu nasıl getireceğini bilemeyen birçok vatandaş, zaten sigorta kapsamında olan pahalı ilaçlarına küçük bir servet ödemeye başladı.

   BAĞIMSIZ Gazete’ye konuşan Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, tüm bu sorunların en geç “1 hafta” içerisinde çözüme kavuşturulacağını vurguladı.

Dinçyürek: Sorunlar 1 hafta içinde çözülecek

   Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, ilaca erişim konusunda yaşanan tüm sorunların en geç 1 hafta içinde çözüleceğini söyledi.

   Dinçyürek, hastaların ilacını, devlet hastaneleri veya sağlık merkezlerinden alınan reçetelerle hastanelerden temin edebileceğini ifade ederek “yazılım” sistemiyle ilgili de yeni bir çalışmanın yapıldığını belirtti.

   Yeni sistemle devlet hastanesinde sigortalı hastalara yazılan reçetelerin Sosyal Sigorta Dairesi tarafından görülebileceğini dile getiren Dinçyürek, bu hafta içerisinde “ortak yazılımla” ilgili durum hakkında kamuoyuna detaylı bilgi verileceğini kaydetti.

   En önemli sorunun ilaca erişim meselesi olduğunu belirten Dinçyürek, “Bu hafta 460 kalem ilaç için ihaleye çıktık, karara bağladık, sözleşmeleri de imzaladık. Bunların önemli bir miktarı bu hafta elimizde olacak. Böylece ilaca erişimdeki çok önemli bir darlığı aşmış olacağız” dedi.

   Dinçyürek, tüm sorunların 1 hafta içerisinde çözüme kavuşturulacağını yineledi.

Gardiyanoğlu: 6 aylık reçete uygulamasına geçildi

   Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, özel hastanelerde de sigorta reçetesi yazılabileceğini, sistemde herhangi bir kısıtlama olmadığını, mevcut sistemin devam ettiğini kaydetti.

   Gardiyanoğlu, 460 kalem ilaç alımı için ihalenin tamamlandığını, artık ilaca erişim sorununun da yaşanmayacağını vurguladı.

   Kronik hastalar için 2 Ekim’den bu yana “6 aylık reçete uygulamasına” geçtiklerini belirten Gardiyanoğlu, yeni sistemi şu şekilde anlattı:

   “Bir doktor, hastasının kronik hastalığı olduğunu biliyorsa, bilgisayar ekranından hastası için ‘6 aylık kronik’ bölümünü işaretleyebilecek. Böylece o hasta, başka bir doktora muayene olmaksızın 6 ay boyunca ilaçlarını alabilecek. Sistemi bu konuda yeniledik. Sistemde bu tarzda birçok iyileştirmeler de yaptık.”

“Sebebi biz değiliz”

   Gardiyanoğlu, “Şu anda bazı hastaların ilaçlarına tam ücret ödemek zorunda kalmasının sebebi biz değiliz” diyerek doktorların reçete yazmaktan, eczacıların ise ilacı vermekten çekindiğini belirtti.

   Sistemde herhangi bir kısıtlamanın olmadığını ifade eden Gardiyanoğlu, genel anlamda tüm sorunların en geç “1 hafta, 10 gün” içerisinde çözüme kavuşturulacağını vurguladı.

   Gardiyanoğlu, Çalışma Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın yapıcı bir tutumda olduğunu ve ilgili paydaşlarla sürekli görüşme halinde bulunduğunu kaydetti.

   Taşlar yerine oturana kadar bazı münferit olayların yaşanabileceğini söyleyen Gardiyanoğlu, “İlacını alamayan bir hasta varsa bize ulaşsın; hemen yardımcı olalım” dedi.

   Gardiyanoğlu, hastanelerde yazılan reçetelerin sigorta sisteminde de görülebilmesi için yazılımcıların çalışma başlattığını belirterek “Her şey 1 hafta içerisinde rayına oturacak” diye konuştu.

Özant: Hekimler ilaç yazmıyor, eczacılar ilaç vermiyor

   Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Ahmet Özant, hekimler ve eczacıların kendilerini güvensiz hissettiğini, bu nedenle hekimlerin ilaç yazmadığını, eczacıların da ilaç vermediğini dile getirdi.

   Özant, Sağlık Bakanlığı’nın ilaca erişim sorunu yaşanmaması için “reçete polikliniği” açtığını ve sigortalı hastaların bu poliklinikten reçete yazdırabileceğini, ancak hastanede bulunmayan ilaçların eczaneden alınmak zorunda olduğunu belirtti.

   Ahmet Özant, “sahte reçete” olayından sonra hekimlerin sigorta reçetesi yazmamasından dolayı eczanelerden ilaç almak isteyen vatandaşların, eskiden 500 TL ödediği bir ilaca 2 bin TL ödemek zorunda kaldığını söyledi.

   Hekimlerin sigorta reçetesi yerine kendi reçetelerini kullanmaya başladığını belirten Özant, “Şu anda yaşanan sorun ilaca erişim değil, ilaçlara tam ücret ödenmesi durumudur” dedi.

   Özant, hastaların ilacını alabilmek kendi cebinden para harcadığını ifade ederek Çalışma Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın bu sorunu çözmek için yeni bir sitem üzerinde çalıştığını kaydetti.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }