Oğlunu trafik kazasında kaybeden Gönül Sağır, sosyal medyada “KKTC Trafik Kazaları Mağdurları” isimli sayfa açtı, kendisiyle aynı acıları yaşayan herkesi örgütlenmeye çağırdı.
Girne-Tatlısu anayolunda 23 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen trafik kazasında 30 yaşında hayatını kaybeden motosiklet sürücüsü Cemre Yönet’in annesi Gönül Sağır, oğlunun trafik kurbanı olduğunu söyledi.
“Başka anneler ağlamasın” diyen Sağır, trafik kazalarının “sosyal bir yara” haline geldiğini vurguladı.
Ölümlü trafik kazalarının 7 yıla kadar hapislik cezası öngördüğüne dikkat çeken Sağır, “Bir ömrün bedeli sadece 7 yıl mı?” şeklinde tepki gösterdi.
BAĞIMSIZ TV’de Genel Yayın Yönetmeni Ali Baturay ile köşe yazarı Emin Akkor’un sunduğu “Empati” programına konuk olan Gönül Sağır, ölümlü trafik kazalarına “caydırıcı cezaların” verilmesi gerektiğini söyledi.
Sağır: Sürücü serbest bırakılınca şok yaşadım
Ülkemizde trafik kazalarında artış yaşandığına dikkat çeken Sağır, özellikle geçen martta çok fazla kaza meydana geldiğini söyledi.
Sağır, oğlunun hayatını kaybettiği kazanın ardından Girne Belediyesi önünde sevdiklerini trafik kazalarında kaybeden birçok aileyle görüştüğünü dile getirdi.
285 promil alkollü sürücü Mikail Akbaş’ın yüksek kefaletle serbest bırakılmasıyla “şok” yaşadığını anlatan acılı anne, yasaların bu gibi durumlarda suçlu kişiye en fazla 7 yıl verdiğine dikkat çekti, “Bir ömrün bedeli 7 yıl mı?” şeklinde tepki gösterdi.
“Bir insanı büyütüyorsun, yetiştiriyorsun ve sorumsuz birisi böyle bir olay sonucunda oğlunuzu sizden alıyor” diyen Sağır, kendi araştırmasıyla bu suçu işleyip 7 yıl yatan kimsenin olmadığını öğrendiğini belirtti.
Sağır, 7 yıllık cezanın çok az olduğunu belirterek bu cezanın caydırıcı olmadığını söyledi.
Bu suçu işleyenlerin “cinayetle” yargılanması gerektiğini ifade eden Sağır, “Ha silahla bir insanı öldürmüşsün, ha alkollü şekilde araç kullanıp birini canından etmişsin. İkisi de aynı şey” diye konuştu.
“Yasa yapmanın bütçesi yok”
KKTC’deki yolların durumunun iyi olmadığını belirten Gönül Sağır, yol yapmanın, yolları aydınlatmanın veya tamir etmenin bütçe gerektirdiğini, insan canı için bunun çok önemli olduğunu söyledi.
Özellikle trafik konusunda toplumun bilinçlendirilebilmesi için eğitimin şart olduğunu dile getiren Sağır, trafik eğitimine çocuk yaşta başlanması gerektiğini vurguladı.
Sağır, yolların tamiri ve eğitim için bütçeye ihtiyaç duyulduğunu, ancak cezaların artırılması için yasa yapmanın bütçe gerektirmediğine dikkat çekti.
Birkaç hukukçunun Avrupa’dan örnekler alarak yasa hazırlayabileceğini belirten Sağır, böylece caydırıcı olabilecek cezaların verilebileceğini ifade etti.
“Hakkını arayacağıma dair oğluma söz verdim”
“Oğlumu toprağa verdikten sonra mezarı başında ona ‘hakkını arayacağımın’ sözünü verdim” diyen Sağır, bugüne kadar hiç kullanmadığı sosyal medyada “KKTC Trafik Kazaları Mağdurları” isimli bir sayfa açtığını söyledi.
Birçok sosyal medya platformunda açtıkları sayfalar üzerinden aynı acıyı yaşayan ailelere ulaşmayı hedeflediklerini belirten Sağır, aynı acıları yaşayanların kendisine ulaşmasını rica etti.
Oğlunun hayatını kaybetmesinin ardından psikolojik destek almak zorunda kaldığını ifade eden Sağır, böyle bir acının tek başına halledilebilecek bir şey olmadığını vurguladı.
Hükümetin kendi durumundaki gibi psikolojik sıkıntılar yaşayan kişilere “psikolojik destek” sağlaması gerektiğine dikkat çeken Sağır, yetkililere bu konuda çağrı yaptı.
“Bu kadar saçma bir cezalandırma olamaz”
Kendisinin acılı bir anne olduğunu belirten Sağır, trafik kazalarında uygulanan para cezasının yeterince caydırıcı olmadığını söyledi.
Sağır, şöyle devam etti:
“Günümüzde alacak-verecek meselesi nedeniyle birini tabancayla öldürene en az 15-20 yıl hapis cezası veriliyor. Fakat alkollü bir sürücünün ihmalkârlığı nedeniyle birini canından etmesine 1 buçuk veya 2 yıl hapis cezası veriliyor…
Demek ki alacak-verecek meselesi olan bir kişi, diğer bir kişiyi tabancayla vurmak yerine alkol tükettikten sonra arabayla canını alırsa, daha az hapis yatacak. Bu kadar saçma bir cezalandırma olamaz, bu yasalar kesinlikle elden geçirilmeli.”
“Asfaltlarımızda insanların kanı var”
Alkollü araç kullanmanın “tercih” olduğunu dile getiren Sağır, “Kimsenin içki içmesine karışmam, herkes içebilir, sıkıntı değil ama içki içip direksiyon başına geçemez” dedi.
“Ülkemiz asfaltlarında insanların kanı var” diyen Sağır, ölümlü trafik kazalarında sadece bireyin değil, bireyin ailesinin de ruhen öldüğüne dikkat çekti.
Zamanında uygulanmayan adaletin “adalet olmadığına” vurgulayan Sağır, bir an önce caydırıcı cezaların yürürlüğe girmesi gerektiğini söyledi.
“Bari başka anneler ağlamasın” diyen Sağır, Ercan Havalimanı’na iniş yapan turistlerin yolları bilmediği halde araç kiralayabildiğini, bunun da kazalara sebep olabileceğini ifade etti.
Ne olmuştu?
Girne-Tatlısu anayolunda 26 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen trafik kazasında 30 yaşındaki Cemre Yönet, yaşamını yitirmişti.
Polis Basın Subaylığı’ndan verilen bilgiye göre, saat 23.10 sıralarında motosikletiyle Tatlısu istikametine doğru seyreden Cemre Yönet, aşırı sürat ve dikkatsizliği sonucu yolun solunda bulunan Palm Bay View sitesi önündeki kavşakta durmadan, dikkatsizce ve 285 promil alkollü içki tesiri altında anayola giriş yapan 19 yaşındaki Mikail Akbaş yönetimindeki salon araca çarpmıştı.
Kaza sonucu ağır yaralanan motosiklet sürücüsü Cemre Yönet, kaza mahallinde yaşamını yitirmişti.
Kazada hafif yaralanan salon araç sürücüsü Mikail Akbaş ise kaldırıldığı Girne Dr. Akçiçek Hastanesi’ndeki tedavisinin ardından taburcu olmuştu.