Özel Haber

“Öğrenci sayısı 200 binden 70 bine düştü”

Ülkemiz üniversitelerinin rektörleri, “çift transit vize” uygulamasının yükseköğretimde kaos yarattığını belirtti

Abone Ol

Ahmet UÇAR

   Türkiye Cumhuriyeti Göç İdaresi ile KKTC İçişleri Bakanlığı iş birliği içerisinde hayat bulan ve 57 ülkeyi kapsayan “çift transit vize” uygulaması yükseköğretime darbe vurdu.

   “Üniversiteler adası” olarak tanımlanan ülkemizdeki öğrenci kitlesinin büyük kısmı yabancı öğrencilerden oluşurken, üniversitelere ve öğrencilere bilgi verilmeden ve gereken altyapı hazırlanmadan işleme konulduğu iddia edilen uygulamanın mağduriyet yarattığı belirtildi.

    “Öğrenci” statüsü altında ülkeye gelerek suç işleyen kişilere karşı önemli bir adım olan “çift transit vize” uygulaması, gerçek anlamda öğrenci olan kişilerin de “yanmasına” neden oldu.

   BAĞIMSIZ GAZETE, üniversite rektörleri ve yetkilileriyle görüşerek, yaşanan soruna kulak verdi.    

   Üniversite rektörleri ve yetkilileri, uygulama sonrası öğrenci sayısının 200 binden 70 bine düştüğünü, bu uygulama bu şekilde devam ederse ülkedeki yükseköğretimin 2 yıl içerisinde kaybolacağını belirterek, uygulamanın iyileştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Bıçak: Önümüzdeki 1-2 yıl içerisinde büyük bir gerileme yaşanacak

   Rauf Denktaş Üniversitesi (RDÜ) Rektörü Hasan Ali Bıçak, çift vize uygulamasını bir yanıyla doğru bir adım olarak değerlendirdiğini belirterek, ülkeye çeşitli ülkelerden birçok öğrenci geldiğini, bunların bir kısmının öğrenci olmadığını kaydetti.

   Bu durumun başta KKTC olmak üzere Türkiye’yi de AB’de ve uluslararası alanda zor durumda bıraktığını dile getiren Bıçak, öğrencilerin KKTC’ye gelmeden önce vize alabilmesi için 400-500 dolar gibi bir maliyeti ödemek zorunda kaldığını ifade etti.

   Bıçak, bu uygulamanın KKTC’ye gelen öğrenci sayısında önemli sayıda azalmaya yol açacağına işaret ederek, bu uygulamanın uluslararası alanda karşılaşılan eleştirileri giderdiğini ancak öte yandan KKTC’ye öğrenci akışı noktasında olumsuz etki yapmakta olduğunu vurguladı.

   KKTC’ye gelen öğrencilerin bir kısmının haklı nedenlerle, 20-21 yaşlarında olan diğer bir kısmının ise hiç sorgu olmadan ülkeye sokulmadan geri gönderilmesinin de olumsuzluk yarattığına dikkat çeken Bıçak, öğrencilerin yeterli inceleme yapılmadan gönderilmesinin üniversitelerin öğrenci getiren acenteleri kaybetmesine neden olduğunun altını çizdi.

   Bıçak, üniversitelerin sadece öğrenci kaybına uğramadığını, bu acenteleri de kaybettiğini yineleyerek, geçen sene başlayan bu uygulamanın bu dönemde hissedildiğini ve gelecek dönemde ise çok daha fazla hissedileceğini açıkladı.

   Çift vize uygulaması ve ülkeye girişlerin somut ölçütlere dayandırılması gerektiğini belirten Bıçak, bu durumun devam etmesi durumunda üniversiteler adası olarak tanımlanan KKTC’nin üniversitelerinin 1-2 yıl içerisinde gerileyeceğini ve bunun da ekonomiye yansıyacağını öngördü.

   Bıçak, çift vize uygulamasının iyileştirilmesi gerektiğini kaydederek, müracaat eden öğrencilerin ödediği miktarların düşürülebileceğini, bu kişilerin gelecekleri ülkedeki büyükelçilikler tarafından incelenerek öğrenci olmayan kişilerin KKTC’ye girmesini de engelleyeceğini açıkladı.

   Ülkede üniversitelerin yanı sıra 20-30 eğitim kurumunun da bulunduğunu dile getiren Bıçak, ülkeye öğrenci getiren bu kurumların da uygulamadan etkilenebileceğini ifade etti.

Taşel: Uygulama KKTC’ye ilgiyi azalttı

   Uluslararası Final Üniversitesi (UFÜ) Genel Sekreteri Bülent Taşel, çift vize uygulaması nedeniyle KKTC’ye ilginin azaldığını belirterek, bu uygulamaya geçilmeden önce üniversitelerden görüş alınmadığını kaydetti.

   Çift vize uygulamasına gerekli altyapılar hazırlanmadan geçiş yapıldığını dile getiren Taşel, bu uygulamayla ilgili olarak gereken altyapıların oluşturulmasının ardından adım atılması talebinde bulunduğunu ancak bunun kabul edilmediğini ifade etti.

   Taşel, uygulamanın bu dönem başladığını bildirdi.

Çetinkaya: Öğrenci kapasitesi 200 binden 70 bine düştü

   Avrupa Liderlik Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bülent Çetinkaya, çift vize uygulamasıyla ilgili üniversitelerle görüşülmeden KKTC İçişleri Bakanlığı ve Türkiye’deki Göç İdaresi yetkilileri iş birliğinde çalışma yapıldığını belirtti.

   Güney Kıbrıs’ın çift vize uygulamasının hayata geçmesinden iki gün sonra vize kapsamında olan 57 ülkedeki öğrencilere burs verdiğini dile getiren Çetinkaya, bunun çok ilginç bir olay olduğunu ifade etti.

   Çetinkaya, bir yanlış yapıldığına ve bu yanlıştan dönülmesi gerektiğine işaret ederek, ülkede 23 üniversite ve yaklaşık 200 bin kapasitenin olduğunu ancak bu uygulamayla kapasitesinin 70 bine düştüğünü vurguladı.

   Bu uygulama aynı şekilde devam ederse öğrenci kapasitesinin seneye 50 bine düşeceği ve yaklaşık 10 üniversitenin kapanacağı öngörüsünde bulunan Çetinkaya, ülkedeki eğitim sektörünün 2 sene içerisinde kaybolacağının altını çizdi.

   Çetinkaya, yükseköğretimin tek elden yürütülmesi gerektiğine dikkat çekerek, YÖDAK ve YÖDAK Başkanı’nın bu sürece çok zarar verdiğini, Milli Eğitim Bakanlığı ile hükûmetin bu konuda bir politika yürütmesi gerektiğinin altını çizdi.

   Bu düzenlemelerin 2 hafta içerisinde yapılması gerektiği değerlendirmesinde bulunan Çetinkaya, aralık ayının ortasından sonra bu zarardan geri dönülmesinin imkânsız olacağını kaydetti.

Nadiri: Ülkesine gidip geri dönemeyen öğrenciler var

   Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri, çift transit vize uygulaması nedeniyle bu vize kapsamına olan ülkelerden öğrenci gelmesinde sıkıntılar yaşandığını belirterek, UKÜ özelinde yeni yabancı öğrenci sayısının geriye gitmediğini kaydetti.

   Öğrencilerin bu vize uygulaması konusunda bilgilendirilmesi ve uygulamanın hayata geçirilmesi noktasında sorun yaşandığını dile getiren Nadiri, üniversitelere uygulama hayata geçtikten sonra bilgi verildiğini ifade etti.

   Nadiri, konuyu daha detaylı konuşmak üzere üniversite rektörlerinin YÖDAK’ta bir görüşme yaptığına işaret ederek, bu uygulamanın nasıl iyileştirilebileceği noktasında ocak ayında da bir toplantı yapılacağını bildirdi.

   Üniversitelerin çalışma yürütüp bunu ilgililere ileteceğine dikkat çeken Nadiri, şubattan itibaren bu sıkıntıların yaşanmamasını öngördüklerini açıkladı.

   Nadiri, birçok üniversitede yabancı öğrenci sayısında düşüş yaşandığı üzerinde durarak, şöyle devam etti:

   “O ülkelerden olup ailelerinin yanına giden ve geri dönmek isteyen öğrenciler var. Bazı öğrenciler de kendi ülkelerinde stajlar yapıyor. Bu stajların sonucunda tarih 30 Eylül’de bitiyor. 30 Eylül’den sonra KKTC’ye gelmek isteyenler tekrar çift transit vize uygulaması girmesi gerekiyor. Burada vize reddi alan ve cevap alamayan son sınıf öğrencilerimiz oldu. Çok yüksek olmasa da bu konuda Bakanlığa yazı gönderdik. Umarız ki bu süreçte Türkiye yetkilileriyle devletimiz gerekli adımı atar ve öğrencilerimizin eğitimine devam etmesi için iyileştirmeler yapılır.”

   Çift transit vize uygulaması sisteminin tam olarak çalışmadığı yönünde geri dönütler aldıklarını belirten Nadiri, e-vize uygulamasına da geçileceğini anımsattı.

   Nadiri, belirsizliklerin aşılması gerektiğini kaydederek, yükseköğretim adası olarak eğitim amacıyla gelecek öğrencilerin mağduriyetlerinin olumsuzluk yarabildiğini söyledi.

   Nadiri, “Keşke, bu uygulamaya, görüş verildikten sonra geçiş yapılsaydı” şeklinde konuşarak, farklı ülkelerden kaliteli, nitelikli öğrencilerinin gelmesinin önemli olduğunun

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }