Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası Başkanı (KTAMS) Güven Bengihan, İhtiyat Sandığı’na, aylık 8 bin Euro maaşla danışman alınmasını eleştirerek “Cumhurbaşkanı bile bu kadar maaş almıyor. Bu kişi nasıl bir danışmanlık yapacak ki bu kadar maaş alıyor” diye sordu.
Bengihan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu’nun bu konuda açıklama yapması gerektiğini vurguladı.
Bengihan, bu kararın kesinlikle iptal edileceğini düşündüğünü belirtti.
KTAMS Başkanı Güven Bengihan, BAĞIMSIZ TV’de Genel Yayın Yönetmeni Ali Baturay ve köşe yazarı Emin Akkor'un sunduğu “Empati” programına katıldı.
Bengihan: Hükümetin denetleme noktasına bilinçli zafiyeti var
KTAMS Başkanı Güven Bengihan, ülkemizde hükümetin denetleme noktasında çok büyük zafiyeti olduğunu belirterek, bu eksikliğin bilinçli olduğuna inandığını söyledi. Bengihan, hükümetin, sermayenin temsilcisi olduğunu savundu.
Sürekli şikayet ettikleri halde hükümetin sermayeyi koruduğunu belirten Bengihan, “Küçük esnafı tenzih ediyorum çünkü küçük esnaf ciğerini kendi yağında kavuruyor” dedi. Küçük esnafın hayat pahalılığı oranında yapılan zamları işçisine nasıl ödeyeceğini düşündüğünü dile getiren Bengihan, bazı sektörlerin de bu ülkenin kaymağını yediğini söyledi.
Serbest piyasa ekonomisi altında hükümetin başarısız ve beceriksiz olduğunun altını çizen Bengihan, Başbakan Ünal Üstel’in etkili denetim yapacağını söylediğini hatırlatarak, halen gerekenin yapılıp cezaların kesilmediğini vurguladı.
Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu’nun da denetim yapmak için söz verdiğini fakat şimdiye kadar bir adım atılmadığını anlatan Bengihan, “Amcaoğlu, yetersiz personel nedeniyle bir adım atamadıklarını söyledi” dedi.
“Kamuya çok fazla istihdam yapıldı”
KTAMS Başkanı Güven Bengihan, Başbakan Ünal Üstel’in, kamuyu geçici işçi ya da sözleşmeli altında istihdam yaparak doldurduğunu belirtti.
Bengihan, bu konuyu dava ettiklerini fakat davanın devam ettiğini dile getirdi. 200 kişilik bir istihdamı şikayet ederek dava açtıklarını anlatan Bengihan, “3 yılı geçti daha dava görüşülmedi, geç gelen adalet, adalet değildir, oysa dava erkenden sonuçlansa bu bir emsal olacaktı” dedi.
“Dava erkenden sonuçlansaydı artık partizanca alım yapılamayacaktı” diyen Bengihan, burada çift taraflı adaletsizlik yaşandığını söyledi. Bengihan, “Geçici işçi konusunda ihtiyaç varsa, ihtiyaç olan dairede, ihtiyaç olan işçinin ne olduğunu belirleyin ona göre bu açık için sınav yapın, işçileri öyle alın” ifadelerini kullandı.
“Merkezi Cezaevi’nde elektrik ve su tesisatı işine 2 kişi bakıyor”
Merkezi Cezaevi’ndeki sorunlara da değinen Bengihan, su tesisatı ve elektrik işine bakan iki kişi kaldığını, hem eski, hem de yeni binaya aynı kişilerin baktığını söyledi.
İki işçinin kendilerine ulaşıp, uzun zamandır izin alamadıklarını söylediklerini belirten Bengihan, bu işçilere 6 aydır söz verildiğini fakat sözün yerine getirilmediğini ifade etti.
“Yeterli ambulans ve şoförü yok”
Ülkemizde 112 acil servisin yeterli ambulans, ambulans şoförü ve bu işin eğitimini alan kişinin çok az olduğunu belirten Bengihan, sendika olarak kamudaki birçok yere soba, mikrodalga fırın, masa ve sandalye gibi eksiklikleri giderdiklerini söyledi.
Bengihan, bu eksiklikleri gidermenin kendi görevleri olmadığını, hükümetin bunu yapması gerektiğini vurguladı.
Bengihan, hükümetin çalışanların eksikliklerini gideremeyecek derecede aciz durumda olduğunu ifade etti.
Başbakan Ünal Üstel’in Ulusal Birlik Partisi (UBP) kurultayında seçimi kazanmak için şu anda mevsimlik işçilerin, pandemi döneminde kadroya dahil hepsinin kadroya alınacağı bilgisini aldığını dile getiren Bengihan, “Geçici işçiye karşı değilim ama yapılacaksa da fırsat eşitliğine dayalı geçici ve uygun işçi alınmalı” dedi.
Kamu Hizmet Komisyonu sınavları...
Kamu Hizmet Komisyonu sınavlarının güvenilirliği konusunda bir sorunlarının olmadığını dile getiren Bengihan, sınavların başarılarında düşüş yaşanmasıyla ilgili şikayetlerin kendisinin bilgisine geldiğini ifade etti.
Kamu Hizmet Komisyonu sınavlarında görev alanı dışındaki soruların çok fazla sorulduğunu belirten Bengihan, burada aşırıya kaçmamanın önemli olduğunu söyledi.
“Zaten genel kültür bir okyanus gibi, bu insanlar nereye çalışacak” diyen Bengihan, bazı kişilerin Türkçe, matematik, genel kültür, güncel konular gibi konuların ölçme ve değerlendirmesinde 1-2 soruyla elendiğini vurguladı.