Kıbrıs

Malullük, ölüm ve yaşlılık aylığı talebi reddedilenlerinmağduriyeti gideriliyor

Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasa Önerisi, Meclis’te…

Abone Ol

Ceren ÖZBİL

   Doğum kayıtları geç yapılan ve daha sonra resmi olarak düzeltilmesine rağmen, Sosyal Sigortalar Yasası gereği yaptıkları malullük, ölüm ve yaşlılık aylığı talepleri reddedilen kişilerin yaşadığı mağduriyeti giderecek yasal düzenleme yolda…

    Bilindiği üzere söz konusu mağduriyeti gidermek üzere hazırlanan Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasa Önerisi; Cumhuriyet Meclisi, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nden oybirliği ile geçmiş ve meclis genel kuruluna sevk edilmişti.

   Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda dün görüşülmesi beklenen yasa önerisinin görüşmesi ertelendi.

    Söz konusu yasa önerisine göre; bu değişiklik yasasından önce malullük, ölüm aylığı ve yaşlılık maaşı bağlanması için müracaat etmiş ve esas yasanın 122’nci maddesi uyarınca ilk sigortalılık kaydındaki yaşı dikkate alınarak başvurusu reddedilen sigortalılardan, 9 bin gün yatırılmış prim süresini dolduranlardan, bu değişiklik yasasının yürürlüğe girdiği 30 gün içinde malullük, yaşlılık ve ölüm aylığı bağlanması için müracaat etmeleri halinde esas yasanın 122’inci maddesine bakılmaksızın yeni müracaat tarihindeki nüfus kütüğündeki yaşı dikkate alınarak yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı bağlanacak.

   Söz konusu yasal değişiklikle ilgili öneri yapan UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, konuyla ilgili bilgi verdi.

   Oğuzhan Hasipoğlu, söz konusu değişikliğin Sosyal Sigortalara, malullük, ölüm aylığı ve yaşlılık maaşı bağlanması için müracaat etmiş ancak doğum kaydı çeşitli sebeplerle geç yapılmış ve bunu daha sonra resmi kayıtlarda düzelten kişileri ilgilendirdiğini söyledi.

     Hasipoğlu, Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar Yasası göre, sigortalının ilk defa çalışmaya başladığında o dönemdeki kayıtlı doğum tarihinin baz aldığını ancak bazı kişilerin geç kayıt edildiğini ve müracaat ederek bunu değiştirdiğini belirtti.

   Bu durumda ciddi bir mağduriyetin ortaya çıktığını kaydeden Hasipoğlu, bu kişilerin doğum tarihlerinin resmi olarak değiştirilmesine rağmen Sigortalar Dairesi’nin yasa gereği olarak çalışmaya ilk başladığı dönemdeki doğum tarihi kabul ettiğini belirtti.

    Hasipoğlu, böyle olunca da emeklilikte sorun yaşadıklarını söyledi ve bu sorunun çözülmesi için bu yasa önerisinde bulunduğunu ifade etti.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }