Özel Haber

Konya'dan Hatay yerine Dipkarpaz'a uçtu

Final yarışında yönünü şaşıran dört aylık yaralı posta güvercini...

Abone Ol

Mustafa GÜRSEL

Geçen Perşembe günü yapılan Konya Karaman- Hatay 301 km final yarışında açı sapması yapan dört aylık yaralı yavru posta güvercini, Hatay Derby Kamikaze ortak kümes yerine Dipkarpaz Ayandrea Burnu’na (Zafer Burnu) uçtu.

Toros Dağlarını geçip 80 km de deniz üstü uçan güvercin, tam burunda, yaban güvercinlerinin bulunduğu bir noktaya kondu. Oldukça yorulan güvercini burada amatör balıkçı Aykut Arnavut gördü. Arkadaşına çağırdı.

Yorgun ve yaralı posta güvercini, insanlara alışık olduğu için, balıkçılara yaklaştı. Güvercini, amatör balıkçı Özer Yağlı yakaladı. Aykut Arnavut, saat 16.45 sıralarındaki olaydan hemen sonra, posta güvercini meraklısı ve arkadaşı olan muhabirimiz Mustafa Gürsel’i aradı. Durumu anlattı. Balıkçılar güvercini korumaya aldı.

Muhabirimiz kayıp posta güvercinleriyle ilgili bir Facebook grubunda kuşun bilezik (kimlik) numarasını vererek paylaşım yaptı. Güvercinin sahibini çok kısa sürede buldu; Manisa Akhisar’dan Ahmet Kader Maltas. Kendisiyle görüşüp kuşun durumunu anlattı. Kuşun ortak kümes kabul belgesine, uçuş bilgilerine, hatta pedigrisine (soy ağacı) de ulaştı. Sahibi kuşun bulunduğu yer ile Hatay arasının kaç km olduğunu sordu.

Yaklaşık 150 km deniz üstü olduğunu öğrenince, kuşun bu mesafeyi artık uçamayacağını söyleyip, kuşu muhabirimize hediye etti. Posta güvercinleri başka kümese alışmıyor. Ancak uçmuş dahi olsalar, yavru kuşlar için çok düşük olasılıkla alışma durumu olabiliyor. Uçuş açısında sapma yapan yavru posta güvercinin sağlık durumu oldukça iyi.

Sağ göğüs altındaki yaranın önceki yarışlardan kaldığı anlaşılıyor. Kabuk bağlamış ama henüz iyileşmemiş. Güvercin beslendi ve dinlendi. Toparladı. Henüz tüy değişimini tamamlamadı. Derisi “bibinca” (iğne benzeri yeni tüy) dolu. Büyüyünce yavru baktırılıp yeni yuvasına alışmasına çalışılacak. Posta güvercini yarışlarında, kuşun durumu, mesafe ve hava şartlarına bağlı olarak kayıplar oluyor. Bu duruma “kuşun batması” deniliyor.

Çok sayıda kuşun gelemediği batak yarışlar da oluyor. Posta güvercinleri üç aylıktan itibaren yarıştırılıyor. Dipkarpaz buruna gelen yavru kuş Ağustos doğumlu. Yem yemeye yeni başladığında, 17 Eylül’de ortak kümese verilmiş. Küçük palaz iken çiçek hastalığı da geçirmiş.

Oldukça iyi bir soy ağacına sahip yavru posta güvercini, Toros Dağlarını aştıktan sonra cesur davranıp deniz üstü de uçtu. Bu iki nokta kuş için olumlu puan. Her kuş deniz üstü uçmuyor. Karadan gitmeyi tercih ediyor. Yavruyken hastalık geçirmeseydi, yaralanmamış ve en azından altı aylık olsaydı, final yarışında başarılı olabilirdi. Yolunu şaşıran yaralı yavru posta güvercini, yaklaşık 250 km uçtu.

Ortak kümesler posta güvercini yarışlarında “er meydanı” olarak kabul ediliyor. Şartlar eşit. Meraklılar ortak kümeslere en iyi kuşlarını gönderiyor. Birçok ülkede ortak kümesler var. Buralara dünyanın her yerinden en üst düzeyde, kendi kümesinde uçmamış yavru posta güvercinleri gönderiliyor. Aksi halde kuşlar ortak kümesi benimsemiyor. Alıştıkları yuvalarına dönmek için, ilk fırsatta ve anında kaçıyor...

Dört aylık yaralı ve yavru posta güvercini yeni yuvasında, emin ellerde..

Güvercinin yaklaşık bir aylık hali. Gagasında ve gözünün arkasında çiçek hastalığı izleri var. Ortak kümese böyle gitti.

Güvercinin teslim alındı belgesi. Tarih 17 Eylül 2023…

Güvercinin soy ağacı. Oldukça iyi. Sonuç böyle olmayabilirdi...

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }